Genel

Topuk Dikeni Ameliyatı Nasıl Olur? Süreç Bilgisi

topuk dikeni ameliyati

Topuk dikeni, adele bantlarının (plantar fasya) iltihaplanmasıyla plantar fasiit adı verilen komplikasyonun uzun süreli devamında fasyanın topuğa bağlandığı yerde kalsiyum tortusu şekillenmesiyle oluşur. Topuk dikeni ameliyatı son çare olarak tercih edilir. Öncesinde medikal tedavi, fizik tedavi ve podo-taping diye bilinen bantlama yöntemi gibi tedavilere yanıt vermeyen ilerlemiş topuk dikeninde doktorunuz tarafından kararlaştırılır. Ağrıların şiddeti giderek artmış ve 9 ila 11 ay içerisinde geçmemesi durumunda cerrahi tedaviye başvurulur. Topuk dikeni ameliyatı sadece ağrıyı azaltmakla kalmaz, aynı zamanda genel olarak hareket kabiliyetini kaybetmiş hastalarda hareket kısıtlılığını ortadan kaldırır.

Topuk dikeni ameliyatı öncesinde ultrason ve birtakım testler yapılarak fasyadaki topuk dikeni adı verilen kemikleşmiş dokunun yeri ve büyüklüğü belirlenir. Lokal veya genel anestezi altında fasya gevşetilerek kemikleşmiş doku olan topuk dikeni çıkarılır. Ameliyat sonrası hastanın durumuna göre aynı gün destek ile yürümesine izin verilip taburcu edilebilir. Topuk dikeni ameliyatından sonra iki haftaya kadar ameliyat kesisi  üzerine bandaj ve ayak korsesi takılır. Ayak yüksekte tutulur ve buz uygulaması ile oluşan ödem azaltılmaya yardımcı olunur. Ameliyattan sonra hastanın ağır hareketlerden uzak durması, 15 gün dinlenmesi ve 6 hafta boyunca ameliyat sonrası ayakkabısı giymesi gerekir. Hasta ortalama 3 ay sonra normal hayatına ve istediği şekil ayakkabılar giyme dönemine dönebilmektedir. Topuk dikeni ameliyatı sonrasında hastaların ameliyat sonrasında fizik tedavi yaptırmaya devam etmesi oldukça önemlidir.

Topuk Dikeni Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Topuk dikeni ameliyatı anestezi süresi ile birlikte ameliyatın türüne göre değişiklik gösterip 1 ila 2 saat sürebilir. Ortopedi uzmanı tarafından genellikle lokal anestezi uygulanırken genel anestezi altında yapıldığı oluyor. Ameliyat sonrasında birkaç gün alçıya alınabilir ve aynı gün taburcu olunur. Hastanın tamamen ağrı duymadan yürüyebilmesi genellikle en az üç haftayı bulur. Topuk dikeni ameliyatı olan hastalarda plantar fasiit gelişmiş olup ameliyat sonrası antiinflamatuvar ve kan sulandırıcı ilaçlar bir ay doktor tarafından reçete edilir.

Topuk Dikeni Ne Zaman Ameliyat Edilir?

Genellikle topuk dikeni herhangi bir cerrahi girişime ihtiyaç duyulmadan iyileşen bir hastalık türüdür fakat diğer tedavilere cevap vermeyen ve giderek şiddetli ağrılara neden olan ısrarcı topuk dikeninde ameliyat uygulaması doktor tarafından tercih edilebilmektedir. Doktorunuz ameliyat tedavisini tercih etmeden önce yaklaşık olarak bir yıl süre tanır ve diğer tedavilerden yanıt alabilmek için süreci takip eder. Daha sonra cerrahi ekibi ile zarar görmüş olan plantar fasyayadan kemikleşmiş kalsiyum tortusunu yani topuk dikeninin çıkarır. Ameliyat sonrasında ağrılar ve hareket kısıtlılığı ortadan kalkarak kısa sürede iyileşme görülür.

Topuk Dikeni Ameliyatı Zor Mu?

Topuk dikeni ameliyat zor bir ameliyat olmayıp ortopedi uzmanı ve ekibi ile profesyonel bir şekilde yapılır. Ameliyat olma fikriyle yüzleşmek, herkes için zor bir durumdur ancak topuk dikeni ameliyatında oluşabilecek komplikasyonlar az olduğundan endişelenmemeniz gerekir. Topuk dikeni ameliyatı olacaksanız ve endişeleniyorsanız doktorunuza ifade etmeniz durumunda size ameliyat işlemini ve korkularınızın yersiz olduğunu açıklayacaktır.