Tez Hazırlama

Tez Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tez Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tez yazarken dikkat edilmesi gerekenler başarıya götürecek adımlardan oluşmaktadır. Bir teze başladığınız andan bitireceğiniz ana kadar ihtiyacınız olan tüm detaylar bu yayında verilmiştir. Dilerseniz, tez yazımı hakkındaki detaylara geçelim;

Tez yazarken dikkat edilecek kurallar rehberimize geçmeden önce tez konu seçimi hakkında hiçbir problem yaşamamış olmanız gerekiyor. Yazıma başlamadan önce seçtiğiniz konunun literatüre ve size uygunluğunu kontrol edin. Daha sonra ise aşağıdaki aşamaları dikkate alın.

  1. Literatür taraması yapmak.
  2. Araç gereçleri belirlemek.
  3. Tarihlemeyi iyi bir şekilde oluşturmak
  4. Tez başlığını ve alt başlıklarını belirlemek.
  5. Giriş ve sonuç bölümlerini iyi oluşturmak.
  6. Tez kontrolü. Şeklinde oluşur. Bun konulara kesinlikle çok dikkat etmeli ve ayrıntılı hareket etmelisiniz.

1. Literatür Taraması Yapmak.

İçindekiler

Tez yazarken nelere dikkat edilmeli diye düşünüyorsanız kesinlikle ilk önceliğiniz literatür taraması yapmak olmalı. Araştırmayı yapmak istediğiniz konu ile ilgili temel bilgileri öğrenmek ve tezi devam ettirmek için tarama yapmaya zorunlusunuz. İyi yazılmış bir tez için, konunun iyi araştırılması ve yazanın konuya çok iyi hâkim olması çok önemli.

Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız bile anahtar kelimeler çıkarmanız bir yerden başlamak için iyi bir yol. Çalışmak istediğiniz konuları benzerlerini araştırarak kendinize yeni yollar bulabilirsiniz.  Yoksa diğer türlü emin olun çok zorlanabilirsiniz. Literatür taraması yaparken de kaynaklardan yararlanmayı unutmayın. Bu kaynaklar genellikle;

  • Google Scholar
  • ScienceDirect
  • Google Akademik
  • Scopus. Şekildedir. Bunlar tez yazarken yardımcı programlar olarak da nitelendirilebilir. Buralarda dilediğinizce araştırma yapıp, anahtar kelimeleri değerlendirebilirsiniz.

2. Araç Gereçleri Belirlemek.

Tez yazım aşamana gelindiğinde ilk adımlar çoğunlukla çok zor olur. “Nasıl yazarım?” Gibi ya da “ne yazarım?” Gibi sorular kafada oluşmaya başlar. Bu durumlarda bir yerden başlamak gerekiyor. Bu yüzden önce nerede yazıyı yazacağınıza karar vermelisiniz.

LaTeX gibi bir program mı kullanacaksınız yoksa Word üzerinde mi yazacaksınız. Bu soruyu cevaplamanız gerekir. Daha sonra teze başlık yazabilirsiniz. Sonra da yaptığınız taramaları bir dosya da biriktirebilirsiniz.


3. Tarihlemeyi İyi Bir Şekilde Oluşturmak

Tez yazarken yöntem önemli olduğu kadar düzenli ve tertipli hareket etmek de çok önemli. Bölüm bölüm neleri yazacağınızı ve nasıl hareket edeceğinizi bir takvim ile belirlemelisiniz. Eğer bu takvime uymazsanız bilin ki işiniz çok zor. Planlama yapmak ve takvim oluşturmak sizi başarıya götürecektir.

4. Tez Başlığını Ve Alt Başlıkları Belirlemek

Tezi yapmaya başlamadan önce bütün bölümleri düzenlemeniz gerekiyor. Nasıl bir yol almanız gerektiği burada ortaya çıkıyor. Tez yazarken numaralandırma yapıyorsunuz da diyebiliriz bir nevi. Bu numaralandırmaları iyi yapmak ve başlıkları yerine oturtmanız lazım. Örnek verecek olursak;

1. Giriş bölümü
2. Literatür Taraması kısmı
2.1. Geleneksel Yöntemler Gösterimi
2.1.1. 1980 öncesi
2.1.2. 2010’lar
2.2. Fizyolojik Sistemler
3. Metot belirtme
3.1. X veri yapısı
3.2. Y veri yapısı
4. Deneyler ve Tartışma Bölümü
4.1. A düzeneği
4.2. B düzeneği
5. Sonuç ve değerlendirme.

5. Giriş Ve Sonuç Bölümlerini İyi Oluşturmak

Giriş ve sonuç bölümlerini en sona bırakmanızı şiddetle öneririz. Giriş bölümü biraz garip gelebilir ama ne yazacağınızı bilmeden içerik oluşturmak giriş bölümü için zor olabilir. Tez yazarken karşılaşılan sorunlar arasında bu durum çokça geliyor emin olun. Çalışmalarınız bittikten sonra giriş ve sonuç bölümünü yazmalısınız bu yüzden.

6. Tez Kontrolü

Tezinizi son olarak PDF’ye dönüştürmeden önce kesinlikle kontrol etmelisiniz. Eksik ya da yanlış yerler var mı diye baştan sona okumalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Tez Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Sıkça Sorulan Sorular

1. Parayla Tez Yazımı Mümkün Mü?

Uzman ekibimiz ile bu mümkün dersek mümkün değil. Ücretli tez yazımı süreçlerini etik bulmadığımız için destek vermiyoruz. teztarama.com olarak sadece bilgilendirici içerikler paylaşıyoruz.

2. Tez yazarken intihal olmaması için ne yapmalı?

İntihal olmaması için farklı kaynaklardan aldığınız metinleri kendiniz yorumlayabilirsiniz. Kendi yorumunuzu kattıktan sonra emin olun intihal oranı çok düşecektir. Fakat genelde tez yazımlarında %20’lik bir intihal oranına sorun çıkmaz. Buna da dikkat etmelisiniz.

3. Tez yazarken cümleler nasıl değiştirilir?

Cümlelerin tez yazarken kaynak gösterme yaptıysanız zaten direk o yazıyı alırsınız değiştirmenize gerek kalmaz. Fakat yukarıda da belirttiğimiz gibi cümleleri kendiniz yorumlarsanız çok daha sağlıklı ve size ait bir tez yazmış olursunuz. 

4. Tez yazarken punto kaç olmalı?

Genelde tez yazımları sırasında Times New Roman ve 12 punto şeklinde sizden isterler. Fakat Üniversiteniz farklı bir kriter belirlediyse ona dikkat etmelisiniz. Kısacası tezi kontrol altına almalısınız. Ona hakim olmalısınız. Tez yazarken kaynakça gösterme bölümüne de kesinlikle çok dikkat etmelisiniz.

5. Tez yazarken özet nasıl yazılır?

Problemi, amacı, yöntemi, bulguları, yargı ve önerilere yer verilmelidir. Geniş zamanda yazılması ve İngilizce halinin de içinde olması çok önemlidir.


Yorum Yap