Tez künyesi, metne giriş yapmadan önce çalışma konusunun adı, konuyu kimin hazırladığı, tez metnine danışmanlık eden akademisyenin adı ve kurumun adının girildiği bölümü ifade etmektedir. Bunun yanında, enstitü ve bölümün adının da yer aldığı söylenebilmektedir. Savunmanın yapıldığı yıl, gün ay ve tarihin tam olarak belirtilmesi gerekmektedir. Hibe desteği alan bir proje ise bu durum da künye bilgisinde verilmektedir.
Tez Künyesi Nasıl Yazılır?
İçindekiler
Tez künyesi yazma, konunun adı, kimin hazırladığı, konuya kimin danışmanlık ettiği, unvanı ve kurumu, öğrencinin bölümü, unvanı ve kurumu, hangi yıl savunulduğu gibi bilgilere yer verilerek gerçekleştirilmektedir.
Önemli detayların atlanılmaması için her okulun kendi önerdiği tez yazım kılavuzuna göz atmak gerekmektedir. Hibe desteği alan bir proje ise nereden bu desteğin alındığı veya ne zaman alındığı künye bilgisinde yazılmaktadır. Detaylandırmak gerekirse şunlar söylenebilir;
- Tez künyesi yazmanın püf noktası tez konusunun adı
- Tezi hazırlayan kişinin bilgileri
- Teze danışmanlık eden kişinin bilgileri ve kurum bilgileri
- Enstitü ve bölüm bilgileri
- Hangi yıl, ay ve gün hazırlandığı/savunulduğu
1) Tez künyesi yazmanın püf noktası tez konusunun adı
Tez künye yazımında önemli olan hangi konunun çalışıldığını herkese ilan etmektir. Araştırmacı konusunun adını büyük harflerle yazarak okuyucuya ve jüriye sunmaktadır. Punto büyüklüğü ve yazı stili için üniversitenizin tez kılavuzuna bakmanız gerekmektedir.
2) Tezi hazırlayan kişinin bilgileri
Metni yazan bireyin bilgileri olarak ad soy ad bilgisi verilmesi önem taşımaktadır. Metin kişiye özel olduğu için kimin hazırladığının bilinmesi önem arz etmektedir.
3) Teze danışmanlık eden kişinin bilgileri ve kurum bilgileri
Metnin hazırlanma sürecinde danışılan kişinin ve yol gösteren kişinin kim olduğu, unvanı ve anabilim dalının yazılması önem taşımaktadır. Bunun yanında hangi üniversitede öğretim üyeliği yaptığının belirtilmesi için üniversite adının yazılması da gerekmektedir.
4) Enstitü ve bölüm bilgileri
Metnin hazırlandığı ve sunulduğu enstitünün adı ve hangi anabilim dalına bağlı olunduğu belirtilmektedir. Öğrenciler, eğer fen bilimleri enstitüsünde öğrenim görmüşse bunun belirtilmesi önem taşımaktadır.
5) Hangi yıl, ay ve gün hazırlandığı/savunulduğu
Tezin ne zaman bittiği ve hangi sene içerisinde hazır hale geldiğinin künye bilgisinde yer alması gerekmektedir. Eksiksiz bir şekilde tez künyesi bilgilerini girdikten sonra önce kendi danışmanınıza sonra da tezin bitmiş halini jürilere göndermeniz gerekmektedir.
İlgili İçerik: Tez Yazma Süreci
Tez Künyesi Ne İşe Yarar?
Tez künyesi, metnin hangi konuyu ele aldığını, kim tarafından hazırlandığını ve alan yazına nasıl bir katkı yaptığını açıklayan bölümü ifade etmektedir. Bu bölüm, okuyuculara ele alınan konu hakkında bilgi verme ve ileriki zamanlarda hazırlanacak olan akademik çalışmaların önünü açmaya fayda sağlamaktadır.
Başlık, içerik hakkında bilgi verdiği için benzer konuda makale veya kitap yazmak isteyen araştırmacıların faydalanacağı bir kaynak olmaktadır. Hazırlayan kişi için de akademik hayata başlangıç yapmak için bir portfolyo sunmaktadır. Doktora veya post-doktora yapmayı düşünen bireyler öncelikle yüksek lisans aşamasını tamamlayarak akademik hayata bir eser bırakmak istemektedir.
Tez Künyesi Nerede Yazar?
Tez künyesi, kapak bölümünde yer almakta ve metnin hazırlayıcısının kim olduğu, hangi enstitüye ve danışmana bağlı olduğu bilgisini vermektedir. Tez kapağı düzeni için enstitünün vermiş olduğu tez yazım kılavuzunu dikkatle okuyarak, künyenin ne şekilde yazılacağını öğrenmek gerekmektedir. Konunun adı künye içerisinde kaç punto olacağına dikkat edilerek büyük harflerle yazılmaktadır. Tüm detaylı bilgilerin her üniversitede farklılık göstereceği için ilgili bölümün internet sayfasından ulaşıma açıldığı söylenebilmektedir.
Tez Künyesi Örneği
Örnek tez künyesi aşağıda gibidir. Genel olarak tez hakkında bilgi verilmektedir.
Yorum Yap