Yeni anayasa hemşirelerin doktor olmalarına izin veriyor ve sağlık için teknoloji kolejlerinden mezun olanlar ve Avrupa Birliği ülkeleri modeline uygun hemşirelik eğitimi alan öğrenciler de artık doktor olabilir. Sonuç olarak gerekli şartlar sağlandığında hemşirelikten tıpa geçiş vardır.
2022 yılında doktor sıkıntısı nedeniyle devlet hemşireleri bir yıl, üniversite mezunu hemşireler ise iki yıl okumak zorunda kalacak. Ancak, Sağlık Meslek Liseleri mezunları, üç yıllık eğitimden sonra aile veya pratisyen hekim olma şansına sahiptir. Bu sayede pratisyen hekim açığı kolayca kapatılmakta ve üniversite eğitimli işsiz hemşireler için istihdam olanakları sağlanmaktadır. Yeni kanun, Nisan ayında TBMM’ye sunulduğunda yasalaşacak gibi görünmektedir.
Hemşirelikten Tıpa Nasıl Geçilir?
Devletin acil ihtiyacına göre hemşirelikten tıpa geçiş mümkündür. Gerekli şartları sağlayan hemşireler birkaç sene daha eğitim alarak aile hekimi olabilmektedir. Doktor açığını gören hükümet, lisans hemşirelerine pratisyen hekim ve pratisyen hekim olabilmeleri için bir yıl, lisans hemşirelerine iki yıl, sağlık çalışanları için iki yıl süre verdi. Tasarı, yasalaşması için Nisan ayında Kongre’ye sunulacak. Kanuna göre hemşire kadrosunda görev yapan sağlık personeli, girdikleri sınavlar sonucunda “Hekim fakültesi” adı verilen fakültelere kabul edilmek istenmektedir. Mezunlar pratisyen hekim olabilirler ve sadece acil servislerde çalışabilirler. Doktorluk Fakültesi olarak adlandırılacak bu fakülteye başvuracak olan birçok hemşire bulunmaktadır.
Hemşirelikten Aile Hekimliğine Geçiş Var Mı?
2022 yılında tekrar gündeme gelen hemşirelikten aile hekimliğine geçiş sorusunun cevabı evettir. İlgili alanları araştırmanız ve bu uygulama başladığı anda geçişi sağlamanız gerekmektedir. Aile hekimi, bir kişinin sağlık durumunu inceleyip tedavi eden ve hastalığın başlamasını önlemek için düzenli kontroller yapan bir grup doktordur. Aile hekimleri, başka bir uzmanlık lazım olan ciddi hastalıkları o alanın uzmanına veya uygun bir kliniğe sevk ederler. Aile hekimleri, uzmanların aksine pratisyen hekimlerdir. Aile hekimliği kavramı özellikle ailelerin sağlığını korumak için oluşturulmuştur. Aile hekimleri, bu nedenle her yaştan hastaya bakmak için eğitilmiştir.
Hemşirelikten Pratisyen Hekimliğe Geçiş Var Mı?
Bir hemşirenin pratisyen hekim olması artık mümkündür. Ancak bunun için bazı kriterler var. Bu kriterler tam olarak sağlandığında hemşireler için aile hekimliği yolu açılmaktadır. İlk olarak, Avrupa Birliği’nin ulusal modeline göre verilen bir eğitim ile bir sağlık meslek yüksekokulundan ve bir hemşirelik mesleğinden mezun olmanız gerekir. Aile hekimi olmak için hemşirelerin bir yıl daha, üniversiteden mezun olan hemşirelerin ise iki yıl daha okuması gerekiyor özellikle 2022 yılında doktor açığının yaşandığı bir dönemde. Amaç, yerel aile hekimlerindeki boşluğu doldurmaktır. Ayrıca aile hekimine başvurma hakları da olacaktır. Bu yasa çıktığında hemen başvurular başlayacaktır.
İlginizi Çekebilir: Tıp Okunurken Başka Bölüm Okunur Mu?