Genel

Hastanede Staj Yapmak İçin Nereye Başvurulur?

hastanede staj yapmak

Hastanede staj yapmak için il sağlık müdürlüklerine başvurulması gerekmektedir. Hastanelerindeki staj programları sağlık meslek liseleri ya da üniversiteler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu lise ve üniversitelerde okuyan öğrencileri için, bulundukları şehirdeki sağlık müdürlüğüne dilekçe göndererek staj başvurusu yapmaktadır. Sağlık bölümü okuyan öğrencilerin bireysel staj başvuruları kabul edilmemektedir. Kamuya bağlı bütün hastanelerde yalnızca zorunlu staj programı kapsamında öğrencilerin başvuruları, okulları aracılığı ile kabul edilmektedir.

Hastane Staj Başvurusu Nasıl Yapılır?

İçindekiler

Devlet hastanesinde staj yapmak için adayın bağlı olduğu okulun yüksekokul müdürlüğüne ya da fakülte dekanlığına başvuru dilekçesi hazırlaması gerekmektedir. Ardından başvurulmak istenen hastanenin insan kaynaklarına gidilmelidir. Hastanenin insan kaynakları, eğer hastane yeni stajyer alımı yapıyor ise aday için çalışabilirlik raporu, sağlık raporu, öğrenci belgesi ve diğer gerekli dokümanları talep etmektedir. Eğer stajyer adayı kabul edilirse, asgari ücretin üçte biri kadar maaş sözleşmesi imzalanarak zorunlu staj programı süreci başlatılmaktadır.

Özel Hastanelere Staj Başvurusu Nasıl Yapılır?

Özel hastanelere staj başvurusu yapmak isteyen kişinin eğitim gördüğü kuruma başvurması ve ardından özel hastanenin insan kaynaklarına gitmesi gerekmektedir. Öğrenci öncelikle öğrenim gördüğü okulun yüksekokul müdürlüğüne ya da fakülte dekanlığına giderek başvuru dilekçesi hazırlatmalıdır. Ardından bu dilekçe ile özel hastanenin insan kaynaklarına başvuruda bulunmalıdır. Her özel hastane stajyer alımı yapmamaktadır. İnsan kaynakları eğer alım yapıyor ise, aday için gerekli belgelerin hazırlanılmasını talep ederek başvuruyu onaylamaktadır.

Staj İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Staj için gerekli sağlık raporu, devlet hastanelerinden alınabilmektedir. Aile hekiminden iş başvurusu için kullanılacak sağlık raporu alınamamaktadır. İş başvurularında sağlık raporları, çalışabilirlik durumunu da belirtmektedir ve iş hekimi tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aile hekimleri iş hekimi olarak sayılmamaktadır ve bu nedenle sağlık raporu verememektedirler. Staj için sağlık kurulu raporunun alınması eğitim kurumu aracılığı ile gerçekleştirilmektedir.

Hastanede Kimler Staj Yapar?

Hastanede staj yapan bütün çalışanlar aynı zamanda öğrencilerdir. Öğrenci olmayanlar staj yapamamaktadır. Hastanede zorunlu stajı bulunan sağlık çalışanları şunlardır:

  • Hemşire
  • Sağlık bakım teknisyeni
  • Ebe ve ebe yardımcısı
  • Acil tıp teknikeri
  • Paramedik
  • Radyoloji teknikeri
  • Tıbbi laboratuvar teknikeri
  • Radyoloji teknikeri
  • Anestezi teknikeri

İlginizi Çekebilir: Hemşirelerin Yüksek Lisans Yapabileceği Alanlar

Hastanede Gönüllü Staj Yapmak İçin Nereye Başvurulur?

Hastanelere gönüllü staj yapabilmek için öncelikle öğrenci olunulması gerekmektedir ve normal staj başvurularında olduğu gibi, sağlık fakültesi ya da yüksekokul müdürlüğü aracılığı ile başvuru yapılması gerekmektedir. Bu kurumların öğrencileri için gönüllü staj başvuru dilekçesi hazırlaması ile başvuru süreci başlamaktadır. Yazılan dilekçenin ardından hastanelere bireysel olarak başvuru yapılabilmektedir. Her hastane gönüllü stajyer alımı yapmamaktadır. Gönüllü staj süresi yalnızca 20 gündür ve gönüllü staj süresince hastane ücret ödemek zorunda değildir.

Hastane Staj Ücreti Ne Kadar?

Hastane staj ücretleri 2023 yılı için 2.552,04 Türk lirasıdır. Bu rakam, asgari ücret baz alınarak hesaplanmaktadır. Yalnızca zorunlu staj kapsamında çalışan öğrenciler için staj ücreti ödenmek zorundadır. 20 günlük gönüllü stajlarda hastaneler herhangi bir ücret ödemek zorunda değildir.

Hastane Stajında Para Alınıyor Mu?

Evet, hastane stajında öğrencilere staj ücreti ödenmektedir. Stajyerler, normal çalışanlar gibi sigortaya, resmi izinlere ve çalışma ödeneği haklarına sahiptir. Hastane stajı için stajyerlere ödenen ücret 2023 yılı için 2.552,04 Türk lirasıdır. Gönüllü hastane stajları yalnızca 20 gün sürdüğü için herhangi bir ücret ödenmemektedir.