Doçentlik sözlü sınavı, doçentlik başvuru yapan adayların başvuru yapmış oldukları temel alana ilişkin yeterliliklerinin tanımadığı bir jüri tarafından ölçüldüğü sınavdır.
2002 yılında ÜAK (Üniversiteler Arası Kurul), doçentlik başvurularının yapıldığı ve değerlendirildiği yetkili birim olarak görev yapmaya başlamış ve bu tarihten sonra doçent olmak isteyen adayların başvuru yapmış oldukları temel alana ilişkin sözlü sınava girmesi zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda doçent olmak isteyen ve eser inceleme süreci sonucunda başarılı sayılan adaylar ÜAK (Üniversiteler Arası Kurul) tarafından belirlenen 5 kişilik bir jüri karşısında alanına ilişkin temel kitabi bilgilerden sorumlu olduğu ve tamamen nesnel olarak değerlendirilen sözlü sınavda da başarılı olduktan sonra doçent unvanını alabilmiştir.
İçindekiler
Doçentlik sözlü sınavı 2018 yılında ÜAK (Üniversiteler Arası Kurul) tarafından kaldırılmış olup bazı üniversiteler doçentlik kadrosuna atama/yükseltme başvurularının değerlendirilmesi sürecinde doçentlik sözlü sınavı yapmaktadır.
2018 yılında ÜAK (Üniversiteler Arası Kurul) tarafından 06 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7100 sayılı Kanun kapsamında kaldırılmıştır. Fakat günümüzde bazı üniversiteler doçentlik kadrosuna atama/yükseltme başvurularının değerlendirilmesi sürecinde doçentlik sözlü sınavından başarılı olma şartı aramaktadır.
Doçent unvanının alınması sürecinde doçentlik sözlü sınavı 2022 yılında da ÜAK (Üniversiteler Arası Kurul) tarafından istenmemekte olup bazı üniversiteler doçentlik kadrosuna atama/yükseltme başvurularının değerlendirme aşamasında adayların doçentlik sözlü sınavına girerek bu sınavda başarı sağlamasını beklemektedir.
Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı sayfasında bulunan akademik atama/yükseltme kriterlerine göre Türkiye’de bulunan 30 üniversite doçentlik kadrosuna atama/yükseltme sürecinde sözlü sınav şartı aramaktadır. Doçentlik sözlü sınavı isteyen üniversiteler aşağıdaki tabloda verilmiştir;
Diğer yayın: PHD Nedir?