Lisans

Üniversite Denklik Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

denklik belgesi

Denklik belgesi, bir ülkede alınmış olan üniversite diplomasının farklı ülkelerde de geçerli olması için düzenlenen evrağın ismidir. Yurt dışında alınan diplomaların ülkemizde işe giriş, askerlik gibi sebeplerle kullanılabilmesi için YÖK denklik belgesi alınmış olması gerekir. Cüzi bir ücret karşılığında birtakım evraklar düzenlenerek alınır. Bu şekilde alınan denklik belgesi, kişinin ülkemizdeki mezuniyet belgesi olarak kabul edilir ve tüm işlemlerde kullanılabilir.

Aynı şekilde ülkemizde alınan diplomaların yabancı ülkelerde kabul edilmesi için de gidilen ülkeden diploma denklik belgesi alınması gerekir. Ön lisans, lisans ve yüksek lisans seviyeleri için ayrı olarak düzenlenmesi gereken üniversite denkliği farklı amaçlarla kullanılabilir.

Denklik alınabilmesi için öncelikle yurt dışındaki üniversitenin ülkemizde tanınması gerekir. Tanımlı üniversiteler arasında bulunmayan kurumlar için öncelikle tanıma işlemi gerçekleştirilmelidir. Tanıma belgesi düzenlenmiş üniversiteler içinse, doğrudan denklik gösterir belgesi alınabilir.

Farklı sebeplerle üniversite eğitimini yurt dışında almış kişilerin birtakım belgeler toplayarak denklik başvurusu yapması gerekir. Aksi takdirde alınan diplomanın ülkemizde geçerliliği bulunmaz. Yurt dışı denklik belgesi alabilmek için Yüksek Öğretim Kurumu’na online başvuru yapılabilir.

Denklik Belgesi Ne İşe Yarar?

İçindekiler

Ülkeler arasında diplomanın tanınmasına yarayan denklik belgesi sayesinde farklı bir ülkeye taşınıldığında yeniden üniversite okunmasına gerek kalmaz. Bazı durumlarda, yurt dışında okunan üniversite, fakülte ya da bölümün ülkemizde tanınmaması ya da kısmen tanınması söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda ders tamamlama yoluna gidilebilir. YÖK tarafından yapılan inceleme sonucunda mezun olunan kurumun ülkemiz programlarına uymaması sonucu da alınması mümkündür.

Aynı işlemlerin ülkemizde alınan bir diplomanın yurt dışında geçerli olması için de takip edilmesi gerektiği belirtilmelidir. Yurt dışı denklik belgesi isteyen ülkelerde çalışma imkanı arıyorsa, o ülkede denklik olup olmadığının bilinmesi oldukça önemlidir. Yapılacak kısa bir araştırma ile bu bilginin edinilmesi mümkündür.

Yalnızca iş imkanıyla sınırlı olmayan YÖK denklik belgesi kullanım amaçları arasında askerlik işlemleri de bulunur. Yurt dışında üniversite öğrenimi gördüğünü beyan eden kişilerden, askerlik tecil işlemlerinin yanı sıra yedek subaylık başvurusu için de denklik belgesi istenir.

Denklik Belgesi Nasıl Alınır?

Yüksek Öğretim Kurumu Tanıma ve Denklik Daire Başkanlığı tarafından verilen YÖK denklik belgesi alınması için takip edilmesi gereken adımlar şöyledir:

  1. e-Devlet Kapısı üzerinden çevrimiçi başvuru yapılır.
  2. YÖK tarafından online başvurunun kabul edilmesi için ön inceleme yapılır.
  3. Ön başvurusunda denklik incelemesi yapılması uygun görülen kişiler için asıl inceleme başlatılır. Bu aşamada başvuru sahibinden birtakım evraklar talep edilir. İnceleme, bu evraklar doğrultusunda yapılır. Gerek görülmesi halinde ek evraklar da istenebilir.
  4. Üniversitelerin söz konusu bölüm hakkındaki görüşleri yazılı olarak istenir. YÖK’te görevli Bilim Alanı Danışma Komisyonu Başvuruyu İnceler.
  5. Görüşülen konular neticesinde başvuru sahibinin diploma denkliği sayılması konusunda karar verilir.
  6. Verilen karar kesin sonuca bağlanır.
  7. Kesin olarak verilen karar başvuru sahibine tebliğ edilir.

Başvuru sonucunda 3 farklı karar çıkabilir: Kabul, Red ya da SBYS. SBYS sonucuna varılan kişiler Seviye Belirleme ve Yeterlilik Sınavı’na tabii tutulurlar. YÖK tarafından yapılan bu sınavda barajın geçilmesi halinde diploma denkliği verilirken, başarısız adayların başvurusu reddedilmiş sayılır.


Keşfet: Ders İçerikleri Belgesi

Denklik Belgesi İçin Gerekli Evraklar

e-Devlet üzerinden online başvuru yapıldıktan sonra yurt dışı denklik belgesi için gerekli evraklar:

  • Online başvuru formunun çıktısı
  • Rıza beyan formu (e-Devlet sayfasından alınır)
  • Kimlik Fotokopisi
  • Denklik istenen diplomanın aslı ve yeminli tercüman onaylı sureti
  • Hazırlık öğrenimi görenlerin hazırlık sınıfı okuduğuna dair ek belgesi
  • Alınan dersleri gösterir transkript belgesinin aslı ve yeminli tercüman onaylı sureti
  • Yurt dışında öğrenim görülen süre boyunca kullanılan pasaportun belirtilen süre içindeki giriş çıkışlarını gösterir sayfaların noter onaylı sureti
  • Giriş çıkışları gösterir İl Emniyet Müdürlüğü belgesi (Çift vatandaşlar için öğrenim süresince o ülkede yaşadığını gösterir belgeler)
  • KKTC’de eğitim görenler için KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Muhaceret Müdürlüğü ile ülkemizdeki emniyet müdürlüğünden alınan giriş-çıkış belgeleri
  • -Tüm evrakların ayrıca renkli fotokopileri
  • Ücretin yatırıldığına dair banka dekontu

Denklik Belgesi Nereden Alınır?

Üniversite düzeyindeki diplomaların farklı ülkelerde geçerli sayılabilmesi için alınacak olan diploma denklik belgesi YÖK tarafından verilir. Yüksek Öğretim Kurumu Tanıma ve Denklik Daire Başkanlığı tarafından verilen diploma denklik belgesi için e-Devlet üzerinden başvuru yapılır.

Online başvurunun akabinde diploma denklik ücreti 2023 yılı için belirlenmiş olan 150 TL YÖK’ün ilgili hesaplarına yatırılmalıdır. Ücretin yatırıldığına dair dekont saklanmalı ve başvuru dosyasının içinde kuruma teslim edilmelidir.

Ülkemizde alınan denklik belgelerinin yurt dışında geçerli sayılabilmesi için ise, her ülkede farklı şekillerde uygulanan denklik süreçlerinin takip edilmesi gerekir.

Denklik Belgesi Hangi Ülkelerde Geçerli?

Ülkemizde YÖK tarafından verilen lisans düzeyindeki diploma denkliği Bulgaristan, Ukrayna, Suriye ve Azerbaycan ülkelerinde geçerlidir. Lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) düzeyde denklikler ise Birleşik Krallık ülkeleri (İngiltere, Kuzey İrlanda, İskoçya, Galler), Almanya, Fransa ve ABD yer almaktadır.

Sayılanlar dışındaki ülkeler için ayrıca denklik başvurusu yapılması gerektiği belirtilmelidir.

Keşfet: Öğrenci Bilgi Sistemi