Turnitin, akademik yazıların özgünlüğünü kontrol etmek amacı ile kullanılan bir intihal denetleme programıdır. Söz konusu akademik yazılar lisans, yüksek lisans ve doktora programı kapsamında hazırlanacak ödevler, raporlar, tezler olabileceği gibi akademik makaleler de olabilir. Turnitin programı sayesinde bu yazıların internette yer alan başka kaynaklar ile benzerliği karşılaştırılarak bir rapor
Turnitin Ne İşe Yarar?
İçindekiler
Turnitin, hazırlanan ödev, tez, makale gibi yazıların özgünlüğünün kontrol edilmesine yarar. İntihali tespit etmek amacı ile kullanılan bir programdır. Bu tespit sırasında farklı parametreler kullanılabilmektedir. Akademik personelin ve belirli durumlarda öğrencilerin bu programa erişimi vardır.
Turnitin İntihal Raporu İçin: 0505 326 8415 Whatsapp’dan ulaşıp bilgi alabilirsiniz.
Turnitin Nasıl Kullanılır?
- Turnitin üzerinden bir yazıyı intihal kontrolüne tabi tutmak için, öncelikle bir Turnitin hesabı oluşturulmalıdır. Bu konuda üniversitenin Bilgi İşlem ya da Kütüphane birimlerinden bir hesap oluşturulması talep edilmelidir.
- Turnitin programını kullanmak için herhangi bir proxy ayarı yapılmasına gerek yoktur, hesap oluşturulduktan sonra doğrudan internet sitesi üzerinden giriş yapılabilir.
- Hesap oluşturulduktan sonra, programa girişi yapılabilir. Giriş yapıldıktan sonra öğretmen olarak eklenen hesaplar ve bağlı olduğunuz kurumun adı görünecektir. Daha kontrol edilecek ödevler ya da tezler için sınıf ekle seçeneğine tıklanarak bir sınıf oluşturulur.
- Sınıf ekle seçeneğine tıklandıktan sonra taranacak ödevlerin çeşidine göre bir sınıf ismi belirlenir. Örneğin: 2020-2021 Kimya Bölümü Organik Kimya Dersi Raporları.
- Normal bir kontrol yapılmak isteniyorsa sınıf türü için standart seçeneği işaretlenir.
- Kayıt şifresi alanına bir şifre atanır.
- İsteğe göre ders alanları ve öğrenci düzeyi seçilir. Bu alanın doldurulması zorunlu değildir.
- Sınıf başlangıç ve bitiş tarihleri seçilir. Bitiş tarihi gerektiğinde Ayarlar kısmından uzatılabilir.
- Bütün bu ayarlamalar yapıldıktan sonra Gönder butonuna basılarak sınıf oluşturulur.
- Daha sonra ödev ekle seçeneğinden ödevler için bir doküman tarama klasörü oluşturulması gereklidir.
- Bu sekmeye tıklandıktan sonra bir ödev başlığı belirlenir. Opsiyonel olarak Puan Değeri sekmesinden bir puan değeri seçilebilir. Bu seçenek ile ödevlere verilecek maksimum puan sınırlanabilir.
- Başlangıç, teslim ve gönderim tarihleri seçilir. Eğer ödevler hoca tarafından yüklenecek ise teslim tarihi seçilmesine gerek yoktur. Gönderim tarihi ise hocaların GradeMark’ta yaptıkları yorum ve puanlamaların öğrenci ara yüzünde görüntüleneceği tarihtir.
- İsteğe bağlı ayarlar sekmesinde Depo ya da Depo yok seçeneği mutlaka işaretlenmelidir. Depo seçeneği işaretlendiğinde ileride gönderilecek ödevler de önceki yüklenen ödevler ile karşılaştırılabilecektir. İsteğe bağlı ayarlar kısmında öğrencilere verilecek bilgi ve hatırlatmalar eklenebilir, teslim günü geçtikten sonra gönderilen ödevlerin kabul edilip edilmeyeceğine ilişkin ayarlamalar yapılabilir.
- İsteğe bağlı ayarlar sekmesinden yapılacak ayarlar içinde en önemlilerinden biri Öğrenci Gönderimlerinin Orijinallik raporunu oluşturma ayarıdır. Burada ilk raporun nihai rapor olacağı, teslimde hemen rapor oluşturulacağı ya da teslim tarihinde raporların hazırlanacağı seçenekleri seçilebilir.
- İsteğe bağlı ayarlarda bibliyografik materyaller benzerlik kontrolünden çıkarılabilir, tırnak içinde kalan alıntılar benzerlik kontrolüne sokulmayabilir, küçük eşleşmeler çıkarılabilir, çeviri eşleştirme aktive edilebilir. Bu ayarlar üzerinden öğrencilerin orijinallik raporlarını görüp göremeyeceklerine ilişkin ayar da yapılabilir. Bu ayarlamalar Enstitü düzenlemelerine göre seçilir.
- İsteğe bağlı ayarlar kısmından performans ölçeği oluşturma ve dil bilgisi kontrolü seçenekleri de aktive edilebilir. İstenirse başka sınıflarda kullanılmak üzere yapılan ayarlar kaydedilebilir.
- Bütün bu ayarlamalar yapıldıktan sonra Gönder butonuna basılarak doküman tarama klasörü oluşturulmuş olur.
- Sınıflar ve doküman tarama klasörleri oluşturulduktan sonra öğretmen isterse Öğrenciler sekmesinden ödev gönderecek öğrencileri oluşturduğu sınıflara ekleyebilir. Bu işlem sayesinde öğrenciler kendi dokümanlarını sisteme yükleyebilir, siz de eğitmen olarak benzerlik puanlarını kontrol edebilirsiniz.
- Daha Fazla İşlem sekmesi altında yer alan Ayarları Düzenle butonu ile daha önce yaptığınız ayarları değiştirebilir, Gönder butonu ile kontrol etmek istediğiniz dokümanı yükleyebilir, Ödevi sil butonu ile ise gönderilen ödevlerin tümünü silebilirsiniz.
- Dilerseniz öğrencileri sisteme eklemeden dosyaları öğretmen olarak siz de sisteme yükleyebilirsiniz. Bunun için yazar olarak öğrencinin adını ve gönderi başlığını doldurmanız yeterlidir. Sisteme yükleyeceğiniz dokümanlar en fazla 400 sayfa ve/veya 400 MB olabilir.
- Kontrolü yapılacak belge sisteme yüklendikten sonra benzerlik raporu hazırlanacaktır. Bu rapor ile yüklenen dokümanın benzerlik oranı, metnin hangi kısımlarında hangi kaynaklardan benzerlik oluştuğunu görmeniz mümkündür.
İlginizi Çekebilir: Turnitin İntihal Raporu Alma
Turnitin Ücretli Mi?
Turnitin, ücretli bir programdır ancak pek çok üniversitenin bu site ile anlaşması vardır. Anlaşmalı üniversitelerdeki akademik personel ve kimi zaman öğrenciler ücretsiz biçimde bu programdan yararlanabilmektedir.
Turnitin’i Kimler Kullanabilir?
Turnitin’i üniversite akademik personelleri ve araştırmacılar kullanabilir. Kimi üniversiteler araştırma görevlisi ve öğrencilerin de Turnitin programından yararlanmasına izin vermektedir, ancak bu her okul için geçerli değildir.
Turnitin Nasıl Çalışır?
Turnitin, yüklenen dokümanları internet üzerinde yer alan kaynaklar ile karşılaştırarak intihalleri belirler. İnternet siteleri, e-arşivler, internet üzerinden yayınlanan dergi ve makaleleri taranabilir. Kimi taramalarda daha önce sisteme depo edilmiş dokümanlar da taramaya dahil edilebilir. Aynı zamanda doğrudan doğruya çeviri programları aracılığı ile gerçekleştirilerek yazıya dahil edilen kısımlar da Turnitin aracılığı ile tespit edilebilmektedir.
Turnitin Benzerlik Oranı Düşürme Yöntemleri
- En etkili benzerlik oranı düşürme yöntemi kendi cümlelerinizi kurmak olacaktır. Kaynak metinden doğrudan alıntı yaparak kelimeleri değiştirmeye çalışmak yerine metni okuyarak kendi cümleleriniz ile aktardığınız zaman benzerlik çıkmayacaktır.
- Alıntı yapmak istediğinizde, eğer hocanız izin veriyor ise, tırnak içinde ve kaynak belirterek doğrudan başka bir yazarın cümlelerini alabilirsiniz. Bu durumda benzerlik çıkmayacaktır. Ancak bu alıntı yöntemi tüm kurumlarda kabul edilmemektedir, bu nedenle öncesinde hocanızla konuşmanız gereklidir.
- Kendi çevirilerinizi yapmak benzerlik çıkmasını engelleyecektir. Kaynak metinden kelime kelime birebir bir çeviri yapmak yerine cümlenin anlamını kendinize göre yorumlamanız halinde benzerlik çıkmayacaktır.
- Makalenizde eğer mümkünse tablolara ve bu tabloların yorumlanmasına ayıracağınız bölümler benzerlik oranını düşürecektir.
Turnitin Benzerlik oranı Kaç Olmalı?
Her kurum ya da hocanın kabul ettiği benzerlik oranı farklı olmakla birlikte genellikle %5 ve altı benzerlik kabul edilebilir bir seviyedir. Hukuk ya da çeviri bilim bir doğrudan bir kaynak metne yer verilerek inceleme yapmayı gerektiren alanlarda kabul edilen benzerlik oranları %10 – %15 seviyelerine ulaşabilir.
Turnitin Benzerlik Oranı Nasıl Bakılır?
Öğrenciler, öğretmenleri tarafından bir sınıfa eklendikten sonra kendilerine gelen bilgi mailinde yer alan bağlantıdan Turnitin sistemine giriş yapabilir. Giriş yapmak için okul mail adresi ve şifresi kullanılır. Daha sonra öğrenci dahil olduğu sınıfları görebilir. Değerlendirilmesini istediği dokümanı sisteme yükleyen öğrenci, raporu hazırlandığında yine sistem üzerinden benzerlik oranını görebilir.
Öğretmenler ise sisteme giriş yaptıktan soran sınıf ve dosya klasörü oluşturarak kontrol etmek istedikleri dokümanları yükleme yolu ile benzerlik kontrolü yapabilir.
Turnitin Benzerlik Raporu Nasıl Alınır?
Öğrenciler için:
- Okul mail adresi ve şifre ile sisteme giriş yapılır.
- İlgili dokümanın gönderileceği sınıf seçilir.
- Doküman yüklenir, rapor hazırlandıktan sonra aynı ekranda görülebilir.
Öğretmenler İçin:
- Okulun mail adresi ve şifresi ile Turnitin sistemine giriş yapılır.
- Sınıf oluşturulur, sınıf şifresi, ismi, bitiş tarihi gibi bilgiler belirlenir.
- Sınıfın oluşturulmasının ardından Dokuman Değerlendirme klasörü oluşturulur, yüklenecek dokümanların nasıl inceleneceği, teslim tarihi vb. Ayarlar yapılır.
- Kontrolü yapılmak istenen dokümanlar öğretmen tarafından sisteme yüklenebilir ya da kendi dokümanlarını yüklemek üzere öğrenciler sisteme eklenebilir.
Öğrenciler Turnitin Kullanabilir Mi?
Öğrencilerin Turnitin kullanabilmesi için öğretmenleri tarafından bir sınıfa dahil edilmeleri gereklidir. Kimi okullar öğrencilerine de Turnitin kullanma fırsatı verirken, kimileri bu imkanı yalnızca akademisyenlere sağlamaktadır. Turnitin kullanma imkanı olmayan öğrenciler, benzerlik kontrolü için ücretsiz online intihal kontrol programlarını kullanabilir. Ancak bu programların Turitin kadar detaylı arama yapmadıkları unutulmamalıdır.
Turnitin Neleri Algılar?
Turnitin, metin içerisinde değiştirilmeden ya da çok az değiştirilerek doğrudan yapılan kopyalamaları algılar. İnternet sitelerinde, e dergilerden, çeşitli arşivlerde yer alan makalelerden yapılacak alıntılar benzerlik oranını etkiler. Aynı cümle içerisinde aynı kaynaktan alınan 5 ila 8 kelimelik bir kopyalama, intihal çıkması için yeterlidir.
Keşfedin: En İyi İntihal Programları
Turnitin Benzerlik Oranı Neye Göre Hesaplanır?
Turnitin benzerlik orantı alıntılanan kelime sayısının dokümanın toplam uzunluğuna oranlanması ile hesaplanır. Örneğin 1000 kelimelik bir makalede 100 kelimelerin benzerlik çıkan kısım varsa %10 intihal çıkacaktır.
Turnitin Ne İçin Kullanılır?
Turnitin programı, akademik amaçla yazılan metinlerin özgünlüğünü kontrol etmek ve intihali önlemek amacı ile kullanılır. Turnitin, internette yer alan farklı kaynakları yüklenen metin ile karşılaştırarak metnin özgün olup olmadığını, alıntı yapıldı ise yazının hangi bölümünde hangi kaynaktan yapıldığını belirler.
Turnitin’e Nasıl Kayıt Olunur?
Turnitin’e üniversite mail adresiniz ve şifreniz ile kayıt olabilirsiniz. Bulunduğunuz üniversitenin Turnitin ile anlaşması yoksa bireysel olarak ödeme yaparak da Turnitin sisteminden yararlanabilirsiniz.
Turnitin Raporu Ne Kadar Sürer?
Turnitin benzerlik raporlarının hazırlanma süresi 15 dakika ile 24 saat arasında değişebilmektedir. Genellikle dönem içinde raporlar 15 – 20 dakika arasında hazırlanabilmektedir, ancak sistemde yoğunluk yaşanan dönem sonu gibi zamanlarda rapor hazırlanma süresi 24 saate kadar çıkabilmektedir.
Turnitin Depo Yok Ne Demek?
Turnitin sisteminde yükleme yaparken depo yok seçeneğinin işaretlenmesi, yüklenecek dokümanın gelecek aramalarda benzerlik taramasına dahil edilmeyeceği anlamına gelir. Henüz teslimi yapılmayacak, sadece kontrol edilecek dokümanlar için depo yok seçeneği işaretlenmelidir, aksi takdirde teslim esnasında dokümanın benzerlik raporunda kendisi ile benzerliği çıkacaktır.
Turnitin Benzeri Siteler Nelerdir?
- Urkund: Urkund, kimi üniversitler tarafından tercih edilen Turnitin benzeri ücretli bir intihal kontrol programıdır.
- Ithenticate: Turnitin benzeri intihal kontrolü gerçekleştiren, ücretli bir sitedir.
- White Smoke: White Smoke, ücretsiz intihal kontrolü ve İngilizce dil bilgisi kontrolü yapabilen bir sitedir.
- Grammerly: Sınırlı kelime sayısı ile intihal kontrolü yapan bu site aynı zamanda basit İngilizce dilbilgisi hatalarını düzeltmek için de kullanılabilmektedir. Ücretli versiyona geçilmesi halinde daha fazla kelime için intihal kontrolü ve daha detaylı dilbilgisi kontrolü yapılabilmektedir.
- Duplichecker: İnternet siteleri üzerinden benzerlik kontrolü yapabilen ücretsiz bir sitedir. 1000 kelimeye kadar ücretsiz arama yapılabilir.
- Smallseotools: Genellikle akademik metinler değil, internet üzerinde paylaşılacak akademik olmayan makalelerin kontrolü için kullanılan 1000 kelimeye kadar ücretsiz benzerlik kontrolü yapan bir programdır.
- Scribbr: Akademik makalelerin özgünlük kontrolü için kullanılabilen bu ücretli program aynı zamanda APA alıntı yapma imkanı ve İngilizce redaksiyon hizmeti vermektedir.
İlginizi Çekebilir: Redaksiyon Hizmeti
Turnitin Çeviriyi Anlar Mı?
Turnitin programı içerisinde Beta aşamasında çeviriyi algılayan bir sistem de yer almaktadır. Bu sistem çeviriyi %100 kesinlik ile henüz tespit edemese de, Google translate gibi çeviri programları üzerinden doğrudan gerçekleştirilerek yapılan çevirileri algılayabilmektedir. Bu nedenle yabancı kaynaklardan alıntı yapacak öğrencilerin birebir çeviri yerine kendi cümlelerini kullanması, benzerlik çıkmaması için önemlidir.