Tez girişi, tezin ilk kısmında yapılan ve konu hakkındaki giriş literatürün bulunduğu alandır. Bu yazımızda tez girişi nasıl yazılır? Sorusuna 10 adımda cevap verdik. Aşağıdaki 10 adıma ve uyarılara dikkat ederek belirli bir yol katedebilirsiniz. Ayrıntılar, şu şekilde;
Tez Girişi Yazımı Tüyoları
Tez girişi yazımı ilk bölümde yapılır. Özet, abstract, içindekiler, önsöz vb. bilgilerden sonraki bölümdür. Giriş bölümünde vermek istediğiniz mesaj ve çalışmanın amacından biraz bahsedersiniz. Bir nevi araştırmanın ön bölümüdür.
Bu bölümde çok detaylı açıklamalar ve örneklemeler verilmemelidir. Okuyucuya hangi sorulardan faydalandığınızı çıkış yolunuzun ne veya neler olduğunu, ayrıca bir tez veya proje olarak neden önemli olduğunu belirtmelisiniz. Tez girişi bölümünde dikkat etmeniz gereken noktalar aşağıda örneklendirilmiştir;
- Tez konusu tanımlanır.
- Çalışmanın anlaşılabilir olması için bilinmesi gereken tüm ön bilgiler verilmelidir.
- Okuyucuyu sıkmadan araştırmanın referanslarının ne olduğuna kısaca değinilir.
- Kullanılan yöntem ve teknikler ele alınır.
- Tezin bölümlerinin tanıtımı yapılır.
Unutmayın, siz bu çalışmadan daha sonrasında makale çıkarabilecek bir bilim insanı adayısınız. Çalışmanızı akademik dergilere gönderme ihtimalinizi de göz önüne alarak imla kurallarına ve biçimlendirmelere uyun.
Örneğin kimisi uzun giriş bölümü isterken kimisi daha kısa tutmanızı bekleyebilir. Bu nedenle kendiniz yapmış olmanız ve kopyala yapıştır yöntemlerden mümkün mertebe uzak durmanız sizin işinize yarayacaktır.
10 Adımda Tez Girişi Yazma
Tez girişi yazmanın adımları aslında açılış bölümünü ifade etmektedir. Temel meselelerin (konu, amaç, önem, problem, yöntem) yanında araştırmanızın sınırlılıklarından da bahsetmeniz yerinde olacaktır. Jüri ve okuyucu çalışmanın gerçekten bir süreci ve bilimselliği olduğuna inanmalıdır. 10 adımda yapılması gerekenlere baktığımızda;
- Tez raporunuzu hazırlamak için önce kullanacağınız kaynaklara ulaşmak ve literatürü taramanız gerekir. Yazacağınız yazının özgün ve okuyanı etkilemesi bakımından konu daraltımı yaparak araştırma yapabilirsiniz. Doğru araştırmanın ön yazımı için önce iyi bir kâşif olmalısınız.
- Ulaştığınız makale, bildiri, sempozyum, kitap ve dergiler vb. yayınların yazıya geçirilmesi daha sonra giriş bölümüne uyarlanması önemlidir. Bir anlamda veri toplamış oluyorsunuz.
- Tezin girişini yazmak için elde ettiğiniz verileri uygunluk bakımından kategorilendirin. Konu çok dağılmamalı. İşe yarayanları bir havuzda toplayın ve işe başlayın.
- Tez Giriş kısmı maksimum 1,5 sayfadan oluşur. Yazarken çok net ve anlaşılır olmaya dikkat edilmelidir. Gereksiz bilgilerden kaçının. Araştırmanın problemi, amaç ve örneklemi ve sorularını kapsar.
- Sayfa sayısı belirtmeyin. İçerikten bahsedin ve yöntemin ele alınmasını atlamayın. Vurgulu ve akılda kalan bir eser istiyorsanız bunlara dikkat edin.
- Dayandığınız literatürü kısaca ortaya koyun ve bilimsel olduğunu kanıtlayın. Tümdengelen bir perspektif ile sunun.
- Atıf yapmayı ihmal etmeyin. Sonuçta siz bir özgün edebi yazı yazmıyorsunuz. Kapsamlı bir bilimsel çalışma yapıyorsunuz.
- Yazı diliniz ‘biz’ dili olmalıdır. Örnek; ‘’yapılmaktadır, yapılmıştır’’ şeklinde ifadeler kullanmalısınız.
- Açık konuşmak gerekirse tez giriş bölümü çalışmanızın sermayesidir. Okuyan kişinin devam edip etmeyeceği o bölümü okuduktan sonra belli olur. Bu yüzden emek vermelisiniz.
- Bir terimin kısaltması kullanılacaksa giriş bölümünden önce terimi veya sözcük öbeğini yanına parantez içinde kısaltmasını yapın ve sonra sadece bunu kullanın. Örnek: Yükseköğretim Kurulu (YÖK).
Tez Girişi Yazarken Numaralandırma Nasıl Yapılır?
Her enstitünün kılavuzu farklı olduğu için tez girişi yazarken numaralandırma yapma konusuna çok dikkat edilmesi gerekir. Örneğin bazı okullarda 1. Bölüm olarak verilir ve altındaki başlıklar 1 ile başlatılır.
Tez yazarken biçim içerik kadar elzem bir diğer mesele olduğu için size verilen maddelendirme tiplerinin dışına çıkmayın. Misal 1.1, 1.2,1.3,1.3 diye başlıkları sıraladınız. Ancak bazı bölümler giriş bölümünü ana başlıkların olduğu bölüm olarak kabul etmemektedir.
O halde 1. Bölüm şeklinde bir isimlendirme yapıp alt başlıkları numarasız vermelisiniz. Üniversitenizin verdiği yazım kuralları bilgisine uymanız bu bakımdan işinize yarar.
Yorum Yap