Genel

Sözleşmeli Personel Nedir? Kadroya Nasıl Geçer?

Sözleşmeli Personel Nedir? Kadroya Nasıl Geçer? Maaşları?

Sözleşmeli personel, Devlet Personel Başkanlığı, Gümrük ve Maliye Başkanlığının görüşleri alınıp ilgili durumlarda geçici olarak ücretli bir şekilde görevlendirilen personeldir. Özel mesleki bilgiye ihtiyaç olduğunda veyahut geçici işlerde görevlendirilmek üzere sözleşme yapılarak geçici biçimde çalıştırılmasına karar alınan kişidir.

Hangi alanda ihtiyaç varsa o alanda sözleşmeli çalışan alınması mümkündür. Ücretlerin belirlenmesi çalışılan pozisyon, unvan ve mesleki bilgiye göre değişebilmektedir. Hemşire, öğretmen, doktor vb. meslekler sözleşmeli olarak yapılabilmektedir.

Sözleşmeli Personel Maaşları Nedir?

İçindekiler

Unvan bazındaki sözleşmeli personeller 8-12 bin arasında ücret alırken kısmi zamanlı personeller 2-5 bin arasında ücret almaktadır. 2023 zamları itibarıyla aylık 10 bine yakın maaş aldıkları söylenebilmektedir.

Çalışılan birim, unvan ve mesleki bilgi, ücretlerde değişiklikler yaratabilmektedir. Sözleşmeli çalışanlar, kendi alanları ve mesleki bilgileri dahilinde belirli bir ücretlendirmeye tabi tutulacağı için her alanın ücret veya ek ücreti aynı değildir. Maaşlar ile ilgili yönetmelikleri takip etmek sözleşmeli çalışan bireyler için faydalıdır çünkü her ay zam olabilmektedir.


Sözleşmeli Personel Nasıl Kadroya Geçer?

Sözleşmeli Personel Nasıl Kadroya Geçer?

Sözleşmeli personelin kadroya geçebilmesi için ilgili kurumda kadro açığı olması gerekmektedir. Çalışılan kurum, daimi olarak personele ihtiyaç duyduğunu belirtilen bir kadro açtığında personel o kadronun şartlarını taşıyorsa daimi olarak çalışması mümkündür.

Her kurumun ve alanın belli şartları vardır. Örneğin, bazı kurumlar 4 yıl çalışmış personelini daimi olarak kadroya atayabilme durumuna sahiptir. Prosedürleri kendi alanınıza göre takip etmeniz önerilmektedir. Sözleşmeli çalışanları ilgilendiren kadroların ilanlarına muhakkak göz atmak önemlidir. Bazı seneler, kriterler değişebildiği için memur alım şartları da farklılaşmakta ve ilgili sınavlara tekrar çalışarak başvuru yapabilme hakkı oluşabilmektedir.

Sözleşmeli Personel Ne Zaman Kadroya Geçer?

Sözleşmeli personeller 3 yıl şartını doldurmadan kadroya geçememektedir. Çalıştıkları kurumda 3 yıl görev yaptıktan sonra ilgili pozisyonlara atanmaya başvurabilme hakkı elde ederler.

Ayrıyeten bazı kuruluşların 4 yıl şartı vardır ve bu yılı doldurmadan kadro almanız mümkün değildir. Sözleşmeli çalışanları ilgilendiren prosedürleri sık sık takip ederek kendi alanınızın şartlarını öğrenmeniz sizin için faydalıdır. Her sene sözleşmeli çalışanları ilgilendiren ilanları araştırıp takip etmenizi önermek faydalıdır. Çünkü her yıl memur alımı veya sözleşmeli çalışacak personeller için şartlar değişebilmekte veya yeni şartlar gelebilmektedir. Atanmak istediğiniz kadroyu resmi ilanlardan takip etmeniz bu açıdan size fayda sağlayacağı için bol bol araştırmaya özen göstermeniz gerekmektedir.

Sözleşmeli Personel Nasıl Olunur?

Sözleşmeli personel olabilmek için TC vatandaşı olmak gerekmektedir. Kamuda yasaklı olmamak ve belli suçlardan ceza almamak gerekmektedir.

KPSS’den en az 70 puan alınması gerekmekte ve ilgili alanın diğer şartlarını sağlamak gerekmektedir. Öğretmen, hemşire, büro elemanı vb. alanlarda sözleşmesi çalışan olmanız mümkündür. Bazı alanlarda yabancı dil bilgisi veya eğitim düzeyine de bakıldığı için her alanın şartları farklıdır. Memur alımları ile ilgili prosedürler her yıl farklılaştığı için bazen yeni şartlar eklenebilmektedir. Örneğin 4B atamaları için bazı şartlar varken diğer memuriyetler için şartlar farklıdır. Alanınızla ilgili atama şartlarını takip ederek daha geçerli bilgiler edinmeniz mümkündür.

Sözleşmeli Personel Ne İş Yapar?

Sözleşmeli Personel Ne İş Yapar?

Geçici olarak ihtiyaca göre görevlendirilir ve ilgili kurumda kendisine verilen görevleri yerine getirir. Sözleşmeli personeller ile yıllık olarak anlaşılmaktadır.

Büro personeli olarak atandıysanız evrak işlerini ve diğer memuri düzenlemeleri yapmanız beklenmektedir. Gümrük, Maliye ve Devlet Personel Başkanlığının ortak kararı ile görevlendirilen personeller ilgili kurumlarda çalışabilmektedir. İdari işler ve alanları ile ilgili mesleki bilgilerini kullanabilecekleri çeşitli görevleri yerine getirmekle yükümlü oldukları söylenebilmektedir. Sözleşmeli doktor, öğretmen, hemşire vb. birçok meslek alanında çalışan birey mevcuttur ve kendi alanlarını ilgilendiren yetkinlikleri gerçekleştirmeleri beklenmektedir.

Sözleşmeli Personel Ne Kadar Çalışır?

O gün işlerin bitirilmesi gereken saate kadar çalışır ve işler bittikten sonra işyerinden ayrılırlar. Bu personellere normal çalışma sürelerini aşan hükümler saklı kalmak kaydıyla her 8 saati için bir gün izin verilmektedir.

Sözleşmeli çalışanlar işlerin bitimine kadar çalışarak ertesi güne hiç iş kalmamasını sağlamaktadır. İlgili alanın idari işlerinde önemli bir rol oynadıkları söylenebilmektedir. Sözleşmeli olarak doktor, öğretmen veya hemşire olarak çalışıyorsanız kurumunuzun gerektirdiği işleri sonuna kadar halleden kişi olmanız olasıdır. Normal mesai saatinden daha fazla çalışacağınızı bilerek işe başlamak bu kategori için önemlidir.

Sözleşmeli Personel Ne Zaman İşe Başlar?

Atandıkları gün eğer oturdukları bölge sınırları içerisinde bir atama gerçekleşmişse hemen işe başlarlar. Başka bölgelere atananlar ise atama emrinin çıktığı günden itibaren 15 gün içerisinde işe başlamak zorundadır.

Sözleşmeli personeller, başvuruları kendi oturdukları bölge sınırları içerisinde bir yer için sonuçlanmışsa o günü izleyen iş gününde işe başlama zorunluluğundadır. Aksi hallerde, prosedür gereği 15 günlük bir işe başlama süreleri vardır. Atandığınız kurum ve bölgeyi iyice araştırıp gereken evrakları hazırlayarak ilgili makamda işe başlamanız önerilmekte ve hiçbir bilgiyi kaçırmamanız sizin için faydalı olmaktadır.

Sözleşmeli Personel Ne Zaman Emekli Olur?

İşçi olarak emeklilik, şartları belirtilen durumlara göre 25 yıllık sigortalılık süresi artı 54 yaş ve artı 5675 gün olarak yeterlidir.

Sözleşmeli çalışan personeller, emeklilik ile ilgili bilgilerini ilgili kurumdan edinebilmektedir. Her çalışanın durumu ötekinden farklı olacağı için emeklilik süresi de farklılaşmaktadır. En şeffaf bilgi kendi çalışma yılınız ve çalışma statünüzün emekliliğe ne derece etki ettiğini öğrenmek ile mümkündür.

Sözleşmeli Personel Rapor Hakkı Kaç Gün?

Yılda 30 günü geçmemek kaydıyla ücretli sağlık izni alma hakları vardır. Ancak hekim raporuyla gerçekten hasta olunduğunu kanıtlamak gerekmektedir.

İzinler de ücretli olduğu için sözleşmeli çalışan insanlar bu konuda bazen zorluk yaşamaktadır. Çok ağır bir hastalığınız yoksa ve çalışma durumunuz aksamayacaksa izin almamanız tavsiye edilmektedir. Ağır hastalığınız varsa ve çalışamayacak durumdaysa ücretli izninizi kullanmanız sağlığınız açısından faydalıdır.

Sözleşmeli Personel Yeşil Pasaport Alabilir Mi?

Sözleşmeli personellerin yeşil pasaport alma hakları bulunmamaktadır. Sadece devlet bünyesinde daimî memurlar ve çalışanların bu pasaportu çıkarmaya hakları vardır.

Sözleşmeli çalışan bireyler, yeşil pasaporta başvuramamaktadır. Daimi kamu personeli olan bireylerin hakkı olduğu için sözleşmelilere bu konuda bir hak tanınmamaktadır. Pasaport işlemlerini diğer vatandaşların yaptığı şekilde yürütmeye tabidirler. Ancak kadro aldıkları takdirde ve daimi personel oldukları takdirde başvurma haklarını tekrar araştırmaları önerilmektedir.

Sözleşmeli Personel Polis Olabilir Mi?

Polis olunabilmektedir ancak sözleşmeli personel ilgili kuruma 6 ay öncesinden Pomem’e hazırlık yaptığını söylemek durumundadır. Pomem kursu açılmadan 35 gün öncesinde istifa dilekçesinin çalışılan kuruma verilmesi gerekmektedir.

Hazırlanmak istediğiniz polislik sınavına hazırlanarak kabul edildikten sonra istifa etmeniz mümkündür. İş fark etmeksizin başka bir işe geçiş yapmak isteyen kişiler çalıştıkları kurumdan istifa ederek ayrılabilme hakkına sahiptir.

Sözleşmeli Personel Başka Bir Kuruma Sözleşmeli Pozisyona Atanabilir Mi?

Sözleşmeli personel başka bir kuruma sözleşmeli olarak atanamamaktadır. Ancak tekrardan 4b şartlarını sağlaması dahilinde baştan giriş işlemlerine tabi tutulabilmektedir.

Kısacası, sözleşmeli giriş prosedürü baştan uygulanacağı için ekstradan bir atanma gerçekleşmemektedir. Sözleşmeli olan kişi başka bir duruma nakil olmamakta, tekrardan 4b giriş şartlarını sağlayarak işe başlayabilmektedir.


Yorum Yap