Tez Hazırlama

Parayla Tez Yazdırmak Suç Mu? 2024 Cezası Nedir?

Parayla Tez Yazdırmak Suç Mu? 2021 Cezası Nedir?

Parayla tez yazdırmak suçtur. Türk Ceza Kanunu’na (TCK) göre, bir öğrenci adına başka birinin tez yazması veya öğrenciye bu konuda yardım etmesi suç teşkil eder. 5237 sayılı TCK’nın 158. maddesi kapsamında, başkasının yerine akademik bir çalışma yaparak kazanç sağlamak, dolandırıcılık suçu olarak değerlendirilir ve cezai yaptırımlara tabidir.

2024 yılında bu suçun cezası, nitelikli dolandırıcılık kapsamında değerlendirildiğinde, 2 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ve 5.000 güne kadar adli para cezası olarak belirlenmiştir. Bu ceza, suça karışan kişilerin durumuna göre artırılabilir ya da azaltılabilir. Ayrıca, akademik kurumlar da bu tür eylemler için öğrenciler hakkında disiplin soruşturması başlatabilir ve eğitim hakkından men gibi ciddi yaptırımlar uygulayabilir.

Yasal olarak, tez yazdırmak yalnızca etik dışı değil, aynı zamanda ağır cezai yaptırımlarla karşılaşabileceğiniz bir eylemdir. Bu nedenle, akademik başarıyı dürüstlük ve emekle elde etmek en doğru yaklaşımdır.

Tez bitirme projesini başkasına yaptırmak kesinlikle suç teşkil etmektedir. Bu duruma alet olan herkes, kanun önünde gerekli cezayı almakla mükelleftir. Özellikle üniversitelerde, akademik yıl bitmeden tez yetiştirme telaşına girmiş olan öğrenciler; son zamanlarda bu konuda parayla tez yazanları haklarının yendikleri düşüncesiyle şikâyet etmeye başladı. Bu noktada parayla tez yazma cezası da yeniden gözden geçirildi.

Tez yazmayı,  gece gündüz hakkı ile çalışıp, alın teri ile bir proje ortaya çıkaran öğrenciler; hiçbir şekilde araştırma yapmadan, bir kelime bile yazmadan, para ile tez yazdıran öğrencilerin mezun olmasına karşı çıktı. Yapılan araştırmaların neticesinde de üniversiteler nezdinde bu durumun çok yaygın olduğu görüldü. Hatta açık şekilde yapıldığı anlaşıldı.

Bu konuya YÖK’ün de dâhil olması ile birlikte işlenen bu suçun araştırılması ve saçlıların cezalandırılması için çalışmalar başlatıldı. Araştırmalar sonucunda suçu kesinleşmiş kişilerin ceza alması ve kanun önünde yaptıklarının hesabının verilmesi hedefleniyor.

Keşfedin: İntihal Düşürme

Parayla Tez Yazdırmanın Cezası Nedir?

Parayla Tez Yazdırmak ve Parayla Tez Yazdırmanın Cezası Nedir?
  • Hapis Cezası: 2-10 yıl.
  • Adli Para Cezası: 5.000 güne kadar.
  • Disiplin Cezaları: Uzaklaştırma veya men.
  • İtibar Kaybı: Akademik ve mesleki.
  • Yasal Soruşturma: Mahkemede yargılanma.

Suçun işlendiği tespit edildiğinde, ücretli tez yazdırmanın cezası ilk olarak yüksek lisans ve doktoranın iptal edilmesi ile birlikte, sahip olunan unvanın düşürülmesi, okuldan uzaklaştırma gibi cezaları bulunmaktadır. Bu duruma rağmen “Ödev-proje yapımı” ismi altında para ile tez yazma işini yapan şirketlere başvuruların oldukça fazla olması büyük bir sorunu ortaya çıkarıyor.

Şirketlerin yanı sıra bir takım internet sitelerinde bu işi paraya dökerek başkalarının adına tez yazan onlarca kişi bulunuyor. Sosyal medya hesapları, çağrı merkezleri dahi para ile tez yazarak suça ortak oluyor. Bu durum da benzer tezlerin ortaya çıkmasını ve çalıntı tezlerin meydana gelmesine neden oluyor. Bu olaylara paralel olarak da Parayla tez yazdırmak suç mu? Sorusuna intihal suç mu? Ekleniyor.

Bu konuda öncelikli olarak Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)’ün detaylı ve titiz bir çalışması bulunuyor. Kesinlikle tez yazan ve hizmetten yararlanan kişilerin cezalandırılması hedefleniyor. Suçun dilekçesinde “nitelikli dolandırıcılık”, “suça yardım” gibi ibareler ter alabiliyor. Ve haklarında kamu davası açılabiliyor.

Tez yazdırmanın cezası 2023 yılı itibariyle de suçun tespiti halinde yukarıda da belirttiğimiz gibi hem akademik anlamda bütün faaliyetler iptal ediliyor hem de para cezası ile karşı karşıya geliniyor. Ayrıca “dolandırıcılık” suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar gidebilen; “nitelikli dolandırıcılık” suçundan da 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezalarının verilmesi de söz konusu.

YÖK’ün Parayla Tez Yazanlar Hakkındaki Soruşturması

Yüksek Öğretim Kurulu yani YÖK; bu konuda kesinlikle müsamaha gösterilmeyeceğini ve suçluların gerekli cezaları alacaklarını iletti. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç para ile tez yazma dolandırıcılığı hakkında, yasal sürecin başladığını ileterek, YÖK’ü zehirleyen bu durumdan bir an önce kurtulması gerektiğini ifade etti.

YÖK Başkanı Saraç, açıklamasının devamında tez ödevlerini para karşılığı yazdırma suçunun üzerine gidilmesi gerekliğini ve kanun önünde suçluların cezalandırılacağını belirtti. YÖK’ün bu konuda çok titiz ve aşamalı bir araştırma içinde olduğu gerçek. Suçluların cezalarının alması adına büyük bir çaba gösteriliyor.

İlginizi Çekebilir: İntihal Raporu Alma

Yazılan Her Üç Tezin Biri Çalıntı

Herkesin bildiği üzere tez yazmak; meşakkatli ve uzun sür süreçtir. Bu süreci iyi yönlendirmek ve hakkıyla tezi sonlandırmak gerekir. Fakat, para ile tez yazdıran insanların tezinin en büyük sorunlarından biri yaşadıkları intihal sıkıntısıdır. Emek göstermeden, çaba sarf etmeden para ile tez yazdıranlar, intihal konusunda büyük sıkıntı yaşamaktadırlar.

Yani bu demek oluyor ki tezlerinde çalıntı kelimeler, düşünceler, cümleler bulunuyor. Hatta dünya üzerinde bu intihali olan tezlerin oranı %15 iken, ülkemizde %28’lere kadar geldi. Bu da üç tezden birinin çalıntı olmasına neden oluyor. İntihali olan tezlerin bulunması da sanıldığı kadar zor değil. Bu şekilde para ile tez yazdırmak hem paranın gitmesine hem de akademik anlamda kurulan hayallerin suya düşmesine neden oluyor.

Makalemizin sonucu olarak diyebiliriz ki; Parayla tez yazdırmak suç mu? Sorusunun cevabı kesinlikle ‘’Evet’’tir.

İlginizi Çekebilir: Redaksiyon Ne Demek?


Yorum Yap