Tez Hazırlama

Ön Lisans Bitirme Tezi Nasıl Yazılır?

Ön Lisans Bitirme Tezi Nasıl Yazılır?

Ön lisans bitirme tezi, ön lisans programından mezun olabilmek için öğrenciden istenen bitirme çalışmasıdır. Bu çalışma ile birlikte öğrencinin 2 sene boyunca öğrendiği yöntemler ve edindiği birikimler test edilir. Peki, birçok öğrencinin zorlandığı ön lisans bitirme tezi nasıl yazılır? Detaylar yazımızda.

Ön Lisans Bitirme Ödevi Nasıl Yazılır?

İçindekiler

Ön lisans tez hazırlama, en az lisans programları için hazırlanan tezler ve çalışmalar kadar önemlidir. Üniversitenin son senesinde verilir ve birçok bölümde hatırı sayılır bir kredi değerine sahiptir. Tez yazmanın amacı; üniversiteyi bitime aşamasına gelen öğrencilerden akademik kalitesi olan bir ödev almaktır.

Bölümden bölüme değişiklik gösterse de 25 ile 50 sayfa aralığında değişir. Bazı bölümlerde “Proje” adı altında alınır. Bazen bir tasarım, bir yazılım, bir sorumluluk projesi de öğrencilerden istenebilir. Ön lisans tezi yazmak için de 3 temel koşul vardır.  

Ön Lisans Bitirme Ödevi Hazırlama Aşamaları

Ön Lisans Bitirme Ödevi Hazırlama Aşamaları
  1. Ön lisans tezi yazım kurallarına uymak.
  2. Bölümleri ve içeriği dikkatli oluşturmak.
  3. Ön lisans tez için dikkat edilmesi gereken ekstra durumlar.

1. Ön lisans tezi yazım kurallarına uymak.

Ön lisans Tez yazımı için gerekli kuralları genellikle Üniversiteler kendileri belirlerler. Düzenlemeleri de kendi istekleri doğrultusunda yaparlar. Fakat genel itibari ile istenilen birçok durum vardır. Bu durumlar;

  • Sol kısımdan 4 cm, alt ve üst kısımlardan 3 cm boşluk bırakmalısınız. Bunun yanı sıra 1.5 satır aralığı ile yazmalısınız.
  • Özet, Önsöz, İç Kapak ve İçindekiler gibi son sayfalar hariç tüm sayfaların altında genellikle de orta kısımda sayfa numaraları belirtilmelidir.
  • Ön lisans bitirme ödevi, 5 ana bölümden oluşur: Materyal, Giriş ve Yöntem, Kaynaklar, Sonuçlar ve varsa ek belgeler.
  • Metin içi kaynakça vermek çok önemli. Aldığınız kaynakçayı metin içinde belirtmeli ve metin sonunda da kaynakçaları yazmalısınız.
  • 3 nüsha almalısınız. 2 nüsha üniversiteye, bir nüsha sizde kalmak üzere.

2. Bölümleri ve içeriği dikkatli oluşturmak.

Tez bölümleri tezi oluşturan detaylardır. Bir ön lisans tezinin içerisinde giriş, içerik ve sonuç bölümleri bulunmaktadır. Bu kısımların kapsamında da;

  • İç kısımda kapak,
  • Tezin onay sayfası,
  • İngilizce ve Türkçe özet,
  • İçindekiler kısmı,
  • Tabloların, şekillerin, resimlerini grafiklerin, sembol vb. durumların listeleri,
  • Kullandığınız kısaltmaların listesi olmak üzere dikkat edilmesi gereken bölümler vardır.

Özellikle içerik kısmına dikkat etmelisiniz. Yapmış olduğunuz analizler, alıntı, görüşme ve diğer bilgiler bu bölümde açıkça belirtilmelidir. Ekler kısmınız bulunuyorsa; fotoğraf, analiz gibi bölümleri eklemeniz beklenir.

Tez bölümü oluşturmak birçok kişiyi ciddi anlamda zorlar ancak biraz uğraşarak çalışırsanız sizi bu dertten kurtaracak bir yol bulacaksınız.

3. Ön Lisans Tezi Yazarken Kazandıracak Tavsiyeler

Ön lisans bitirme tezi için kesinlikle uyulması gereken kuralları birden fazla gözden geçirmek gerekir. Bunların tam olması alacağınız puanı kesinlikle arttıracaktır. Sizi bir adım öne çıkarak durumlar aşağıdaki gibidir;

  • Bitirme Tezi Belirtilen Kurallara Kesinlikle Uymalıdır.

Bir Word dosyasında yazı stili, punto… Gibi seçenekleri kesinlikle tam ayarlamalısınız. Üniversite görevlileri bu konuya bazen çok dikkat ederler.

  • İçindekiler Sayfasını Yazabilmek için Destek Almalısınız.

İçindekiler bölümü deyip sakın geçmeyin. Akademide birçok kişinin bu bölümde sıkıntı yaşadığı bilinmektedir. Bunun için danışman hocanızdan yardım alın en iyi yolu size o gösterecektir. Bunun yanı sıra danışma ekibimizle de iletişime geçebilirsiniz.

  • Son Geceye Sakın Ödev Bırakmayın.

25 ile 50 sayfa arasında yazı yazmak kesinlikle başlarda çok kolay gelecektir. Fakat işin içine girince öyle olmadığını anlayacaksınız. Ön lisans tez hazırlama ciddi bir iştir ve bir süreç gerektirir.

  • Kaynakçaya Önem Vermelisiniz.

Kaynakçaya çok önem verin. Sakın içeriği direk alıntılama yapmayın. Yorumunuzu katın ve o konu hakkında bilgilenmeye çalışın. Özellikle makalelerden yararlandığınızı belirtmek için bolca makale kaynakçaları belirtin ve metin içi kaynak gösterme ile kaynakçanızı destekleyin.

  • PDF Kaydedin Ve Sakin Kafa İle Son Kez Kontrol Edin.

Sizden büyük ihtimalle PDF dosyası olarak tezinizi isteyecekler. PDF en risksiz seçim olduğunu da unutmayın.

  • Sunum.

Sunumda 3 ya da 4 hoca karşınızda olacak ve sizden tezinizi sunmanızı isteyecek. Bu yüzden yazdıklarınıza hâkim olmanız çok iyi olacak. Dikkatli ve sıkı çalışmanızı öneririz.


Yorum Yap