Literatür taraması çalışacağınız araştırma konunuz ile alakalı kaynakların taranmasıdır. Makale, tez, proje veya ödev hazırlarken tüm araştırmacılar ve öğrenciler bu süreçten geçmektedir. Bu işlem bir veri toplama sürecidir. Çalışma konusu ile ilgili bir anahtar kelime seçmek ile başlayarak bitişine kadar devam eder. Dilerseniz, literatür taraması nedir? Sorusunun detaylarına inelim;
Literatür Taraması Nasıl Yapılır?
İçindekiler
Literatür taraması kaynakların detaylıca taranması sonucunda gerçekleşir. Literatürü detaylı bir şekilde tarayıp özgün ve kaliteli çalışmalar çıkarabilmeniz için faydalanmanız gereken bilimsel kaynaklar vardır. Faydalanabileceğiniz kaynaklar ve literatür taraması nasıl yapılır? Sorusunun net cevabı ise şu şekildedir;
- Hakemli Dergilerin & Indekslerin Taranması: Kaynakların Google Scholar, Scopus, Jstor, Elsevier, Taylor&Francis, Ulakbilim, Assos İndex ve üniversitelerin tez tarama portalları gibi siteler üzerinden detaylıca kontrol edilmesidir.
- Kaynak Kitapların Taranması: Araştıracağınız konu ile alakalı kitapları edinmeniz iyi olacaktır. Bunun için kütüphanelerin internet verilerine ve kitabı online olarak temin etmek istemezseniz de satın alabileceğiniz mağazalara göz atmanız iyi olur.
- Videolar ve sempozyumlar: Konunuz ile ilgili akademisyen görüşlerinin barındığı videoları izleyebilir veya hocaların online veya yüz yüze verdiği sempozyumlara katılıp notlar alabilirsiniz. Bu sayede kaynak taramanızı özgünleştirmiş olursunuz.
- E-haberler
- Ansiklopediler,
- Gazeteler
Makale taraması yapmak için: Makale okuma siteleri yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Kitap taraması yapmak için: http://www.toplukatalog.gov.tr/
Tez taraması yamak için: Yök Ulusal Tez Merkezi
İngilizce makaleleri taramak için: İngilizce makale siteleri
Yerli dergiler: Ulusal hakemli dergiler
Sağlıkçılar için: Sağlık makale siteleri
Tezleri taramak için: Tez indir
Literatür Taramasının Aşamaları Neler?
Başarılı bir literatür taraması yapabilmeniz için çeşitli aşamaları takip etmeniz gerekir. Literatür taramasının aşamaları aşağıdaki gibidir;
- Aşama 1: Araştırmanın konusunu belirlemek birinci aşama olmakla birlikte başarının temel kaynağıdır.
- Aşama 2: Anahtar kelimeler üzerinden en dipteki kaynağa kadar tarama yapmak gerekir. Bunun için çalışmanızın anahtar kelimelerini iyi bir şekilde tespit etmeniz gerekir.
- Aşama 3: Okuduğunuz bölümler üzerinden özetler çıkarıp aldığınız kaynağı not edin. Kaynağın not edilmemesi sonucunda intihal problemleri ile karşılaşabilirsiniz.
- Aşama 4: Araştırmanızda kullanacağınız referansları okuyup keşfettiğinizde atıf listesi oluşturun. Atıf ve referans listesi, özgün bir akademik hayat için büyük önem taşır.
- Aşama 5: Araştırmanın bitimine kadar yıllara göre en son yıl çıkmış olan çalışmaları keşfedin ancak tekrara düşmeyin.
Literatür Taramasının Amacı Nedir?
Literatür taramasının amacı çalışmanın derli toplu olması ve bilimsel verilere dayalı olmasıdır. Bu kriterleri sağlayan çalışmalarda ise yüksek oranda başarı görülür. Kısacası, sağlam bir kaynak taraması demek sağlam bir çalışma demektir. Amaçları detaylandıracak olursak;
- Genç araştırmacılar tez veya proje konusu belirlemek için çok fazla vakit harcarlar. Bir konu sadece düşünerek bir anda aklınıza gelmez. Genelde kişisel deneyimler çalışma konularına renk katsa da en temel yol bol okumaktan geçer.
- Literatür taraması ile taradığınız kaynakları okuyarak konunuzu belirlemenize katkı sağlarsınız. Sorduğunuz ve cevabını bulamayacağınız için endişe duyduğunuz tüm sorulara cevap bulmanız amacı ile tarama yapmak gerekir.
- Okumalarınızı iyi not alarak tez veya proje yazım kurallarını inceleyip en uygun biçimde kaynakçanızı ve atıflarınızı düzenlemeniz iyi olur.
- Literatür taraması, özgün ve başarılı bir çalışma elde etmek için önemlidir.
- Özgün bir çalışma elde etmek temel amaçlardan biridir. Araştırmacıya bol motivasyon sağlar ve araştırma sorusu ile aynı doğrultuda ilerleyerek kaynaklarınızı özgünleştirebilirsiniz.
- Eğer bir hipotez oluşturacaksanız ise kapsamınızı belirlemenize yardımcı olur. Neticede iyi bir çalışma yapmak ve doğru modeli kurmak istiyorsanız literatür taraması yapmanız gerekir.
Literatür Taraması Neden Bu kadar Önemlidir?
Makale, tez veya proje süreçlerine yeni başlayan biriyseniz heyecanlı davranıp literatürü baştan savma hatasına düşebilirsiniz. Araştırmanın kalitesi literatürün dolgunluğu ve gerçekten yapılmış olması ile ölçülür.
Araştırmacı fikirlerini literatür ile harmanlamalı ve okuyucuya kaliteli bir biçimde sunmalıdır. Akademik gelişiminiz için orijinal bir çalışma yapabilmeyi size öğretecek olan bu literatür taraması süreci verilerinizi iyi yorumlayabilmenizi sağlar. Danışman hocanız veya sizi keşfedecek olan akademik camiada dikkate alınmak istiyorsanız başarılı ve iyi taranmış bir olmalıdır.
Kendinizi göstermeniz ve prestij sağlayabilmeniz için çalışmanızı sunarken konuya hakim olmalı ve daha önce yapılmış çalışmalardan referans vererek destekleyebilmeniz önemlidir. Eğer bilim yapma yolunda bir yolcu olmak istiyorsanız kesinlikle özensiz bir işi, sizin geçtiğiniz yolların tozunu yutmuş kişilerin önüne koymaya çalışmayın. Çünkü verilen emeğin bir göstergesi olarak literatür taramasının zayıf yapılmış olduğu hemen anlaşılır.
Yorum Yap