Yüksek lisans yapmadan ‘’Bütünleşik doktora’’ adı altında doktora yapılabilir. Bu türden doktorayı yapmak için üniversite puan ortalaması 4’lük sistem üzerinden eaz 3.00 olması gerekir. Buna ek olarak da ALES’in de en az 55 olması gerekir. Tabi, bu puan ortalamaları başvurduğunuz bölümün zorluğuna veya belirlediği kriterlere göre değişkenlik gösterebilir. Sonuç olarak yüksek lisans yapmadan doktora yapmak mümkündür.
Bütünleşik Doktora Nedir?
İçindekiler
Bütünleşik doktora, diğer bir adı ile lisans sonrası doktora, yüksek lisans yapmadan bir lisans mezununun doktora yaptığı programdır. Bütünleşik doktora türü yaklaşık olarak 2 – 3 yıl arasında sürmektedir. Yılın bu kadar düşük olmasının sebebi ise bu doktora türünde daha fazla ders alınması.
Örneğin; normal doktorada bir kişi bir dönemde 8 ders alıyorsa bütünleşik doktorada bir kişi bir dönemde yaklaşık olarak 13 – 15 ders alabilir. Bu nedenle de süre kısabilir. Dersler bittikten sonra süreç, normal doktora programı gibi ilerler. Tezdeki duruma göre bu süre uzayabilir veya kısabilir.
Lisans Sonrası Doktora Kaç Yıl?
Lisans sonrası doktora 10 yarıyıl kadar sürmektedir. Durumun uzadığı zamanlarda ise 12 yarıyılı bulur. Sürecin kısalması, öğrencinin durumuna bağlıdır.
Yüksek Lisans Yapmadan Araştırma Görevlisi Olunabilir Mi?
Yüksek lisans yapmadan araştırma görevlisi olmak mümkündür. Eğer, başvurularda yüksek lisans şartı görmüyorsanız sizin açınızdan hiçbir engel yoktur.
Doktora İçin Ales’ten Kaç Puan Almak Gerekir?
Doktora için Ales’ten en az 55 puan almak gerekir. Bölümün belirlediği şartlara göre bu puanlar artış gösterebilir.
Doktora Yapmak İçin Yaş Şartı Var Mı?
Doktora yapmak için yaş şartı aranmaz. Her yaştan insan, doktora programlarına başvuruda bulunabilir.
Normalde Süreç Nasıl İşliyor?
Normal şartlarda lisans > yüksek lisans > doktora şeklinde süreç ilerler ancak bazı durumlarda bu süreç farklı şekilde ilerleyebilir. Yukarıda belirttiğimiz bütünleşik doktora sürecinde bu durum daha da farklıdır.
Sonuç olarak yüksek lisans yapmadan doktora yapmak mümkündür ancak ileri ki tarihlerde ÖSYM’nin vereceği bir karar bu durumu değiştirebilir. Bu yüzden dolayı güncel olarak ÖSYM kararlarını takip etmenizde fayda vardır.
Yorum Yap