Üniversite öğrencileri için “yatay geçiş yapmasında sakınca yoktur” belgesini almak için öğrencilerin kaydı bulunan üniversitesinin öğrenci işlerine direk başvurarak ya da online olarak alınabilmektedir. Online olarak “yatay geçiş yapmasında sakınca yoktur” belgesini alabilmek için izlenmesi gereken adımlar şunlardır:
- Adım 1: Okulunuzun web sitesine girin ve okul e-postanız ile öğrenci ya da kampüs sistemine giriş yapın.
- Adım 2: Bilgi sistemi menüsünden “Yatay Geçişte Engel Yoktur Sürecini Başlat” sekmesini açın. (Bu menü okuldan okula değişiklik gösterebilmektedir. Seçenek ismi farklı olabilir.)
- Adım 3: Buradan size iletilecek formu eksiksiz bir şekilde doldurun.
- Adım 4: Formu üniversitenizin öğrenci işlerine iletin.
Bu sürecin ardından öğrenciye belgenin teslim süreci başlatılmış olacaktır. Ardından öğrenci başka bir üniversite için gerekli koşulları sağladıktan sonra yatay geçiş sürecini başlatabilmektedir. “Yatay Geçişte Engel Yoktur” belgesi almak isteyenler ise bu belgeyi e-devlet üzerinden alamamaktadır. Öğrenci yalnızca kendi üniversitesine başvurarak ve geçiş yapacağı üniversitenin koşullarını inceleyerek bu süreç için onay alabilmektedir.
Yatay Geçişe Engel Bir Durum Olmadığına Dair Belge Nedir?
İçindekiler
Yatay geçişte engel bir durum olmadığına dair belge öğrencinin yatay geçiş için (yani üniversitesini belirli bölüm üzerinden değiştirebilmek için) gerekli koşulları sağladığına dair belgedir. Bu belgede öğrenciye bir form sunulmaktadır ve bu formda öğrenci belgesi, transkrip notu, alınan genel AKTS gibi bilgiler bulunmaktadır.
Yatay Geçiş Yaptığına Dair Belge Nereden Alınır?
Bu belgenin öğrenci tarafından alınabilmesi için öncelikle bütün işlemlerin doğru şekilde gerçekleştirilip, ardından geçiş yaptığı yeni üniversite tarafından onaylanması gerekmektedir. Öğrenci yatay geçiş yaptığına dair belgesine üniversitesinin kampüs/öğrenci bilgi sisteminden kolaylıkla ulaşabilmektedir. Aynı zamanda üniversitenin öğrenci işlerine sorularak da geçiş sürecinin onaylandığına dair belgenin bir kopyasını temin edebilmektedir.
Yatay Geçiş Uygunluk Belgesi Nedir?
Yatay geçiş uygunluk belgesi, öğrencinin üniversite değiştirmek istediği durumda gerçekleştireceği yatay geçiş için gereken bütün koşulları sağladığına dair belgedir. Bu belgede transkrip notu, genel AKTS ortalamaları ve geçmişte alınan dersler, aynı zamanda öğrenci belgesi bulunmaktadır.
Yatay Geçiş için Ders İçerikleri Belgesi Nasıl Alınır?
Üniversiteler her dönem başında öğrencilerin hangi derslerin nasıl içeriklere sahip olduğu, hangi hocaların dersi verdiğini ve derslerin kodlarını öğrenebileceği bir akademik takvim yayınlamaktadır. Bu akademik takvim yatay geçiş yapacağı üniversitenin dersleri ve içeriklerini öğrenebilmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda öğrenci işleri ya da fakülte sekreterliğine başvurulduğunda öğrenci için ilgilendiği departmanın bütün ders içerikleri ve akademi takvimi öğrenciye verilebilmektedir. Bu tür durumlarda öğrencinin bölüm sekreterine başvurması tavsiye edilmektedir çünkü pek çok üniversite başvuru için farklı koşullar talep edebilmektedir ve bazı üniversitelerin yatay geçişlerinde kabul görebilmesi için çok dikkatli olması gerekebilmektedir.