Tezsiz yüksek lisans doktora yapamaz. Tezsiz yüksek lisanstan mezun olan birisi tekrardan bir tezli yüksek lisans programını bitirmediği müddetçe doktora yapamaz. Doktora yapmak için tezli bir yüksek lisans programından başarı ile mezun olmak gerekmektedir. Ancak bazı doktora başvurularında lisans mezunu olup ALES’ten 80 ve üzeri puan alınca da direkt doktoraya başvurulabilmektedir.
Tezsiz Yüksek Lisans Yurtdışında Doktora Yapabilir Mi?
İçindekiler
Tezsiz yüksek lisanstan mezun olduktan sonra yurtdışında doktora yapmak mümkün değildir. Yurtdışında doktora yapmak için lisans ve yüksek lisans diplomalarına ihtiyacınız vardır. Yurtdışında doktora yapmak için akademik referans istenir. Ayrıca yayımlanmış tez ve makalelerinizin olması da yurtdışında doktora yapabilmeniz için şarttır. Yurtdışında akademik kariyere devam etmek için yabancı dil sınavlarından da yüksek puan almanız gerekmektedir.
Tezsiz Yüksek Lisans Unvan Kazandırır Mı?
Tezsiz yüksek lisans her bölümde unvan kazandırmaz ancak mühendislik bölümünde yüksek mühendis unvanını kazandırır. İnsanlar, tezsiz yüksek lisansı genelde iş kollarında başarılı olabilmek için tercih ederler. Öğretmenlikte de tezsiz yüksek lisans sıkça yapılır çünkü puan kazandırır. Mühendislik bölümlerinde tezli veya tezsiz yüksek lisans yapmak kişiye unvan kazandırmaktadır. Diğer bölümlerde böyle bir durum söz konusu olmasa da tezsiz yüksek lisans mesleki anlamda gelişim sağlar.
Tezsiz Yüksek Lisans Yaptıktan Sonra Ne Olunur?
Tezsiz yüksek lisans yaptıktan sonra yapmak istediği iş kollarında kendini geliştirmek isteyen kişiler avantaj kazanır. Örneğin muhasebe, pazarlama ve finans gibi bölümlerde tezsiz yüksek lisansın avantajı vardır. Eğer akademik olarak devam etmek istiyorsanız tezli yüksek lisansa başvurabilirsiniz. Böylelikle tezli yüksek lisans bitince doktoraya başvurabilme imkânı da doğar.
Tezsiz Yüksek Lisans ile Üniversitede Kalınır Mı?
Tezsiz yüksek lisans ile üniversitede kalınmaz, üniversitede kalmak için tezli yüksek lisans mezunu olmak gerekir. Akademik kariyer yapmak isteyen kişiler mutlaka tezli yüksek lisans programına başvurmalıdır. Böylece şartlar sağlandığı takdirde araştırma görevlisi bile olunabilir. Dileyenler daha sonrasında doktora programına da başvurarak kendini daha çok geliştirebilir. Üniversitede kadro açıldığı zaman da kadroya başvurarak bölümde kalmanız mümkün olabilir.
Bir önceki yayın: Yüksek lisans yaparken araştırma görevlisi olmak