PDR’den psikolojiye geçiş var. Fakat bu geçiş hiç kolay olmamakla birlikte belirli kriterlere dayanan bir geçiştir. Psikolojik Danışma Ve Rehberlik bölümünden Psikoloji bölümüne geçmek isteyen biri merkezi puanıyla yatay geçiş yapma hakkına sahiptir. Yatay geçiş yapmak için;
Merkezi yatay geçiş ile PDR’den psikoloji bölümüne geçmek kolaydır. Geçişi yapmak için sağlamanız gereken tek şart girmiş olduğunuz üniversite sınavından aldığınız puanın, gitmek istediğiniz üniversite puanını kapsaması ya da puanınızın üniversitenin istediği şartlardan iyi olmasıdır. Örnek vermek gerekirse 2017 yılında sınava girdiğinizi düşünelim. 2017 senesinde aldığınız puanla kazandığınız PDR bölümünü sevmediniz ve sene bittikten sonra (2018 yılında) psikoloji bölümüne giderek değiştirmek istediniz.
Yapmanız gereken 2017 sınav puanınızla sizi alabilecek üniversiteyi bulmak. Eğer 2017 puanınızla sizin sıralamanız, gitmek istediğiniz psikoloji bölümüne girmeye yetiyorsa yatay geçiş başvurusu yapmanız gerekir. Genellikle merkezi yatay geçiş olduğu için de talebiniz kabul edilir. Burada sıralamanızın gitmek istediğiniz yeri kapsamasına kesinlikle dikkat etmeniz gerekir. Eğer yeterli değilseniz başvurunuz reddedilir.
PDR’ci Psikolog Olabilir Mi?
PDR’ci psikolog olabilir. Bir Rehberlik Ve Psikolojik Danışmanlık öğrencisi bölüm değiştirmek istiyorsa yatay geçiş şartlarını sağlayıp psikoloji bölümüne geçiş yapabilir. Sonrasında lisans düzeyinde Psikoloji bölümünü bitirerek psikolog olur.
Farlı bir yol ise; psikolog olmak isteyen birisi PDR mezunu ise ya da bölümünde değişiklik yapmak istemiyorsa klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapması gerekir. Klinik psikoloji alanında yapılan yüksek lisans, sizin psikolog gibi çalışmanızı ve psikolog olarak danışmanlık merkezi açmanızı sağlar.
Klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapmak sanılanın aksine kolay değildir. Devlet üniversitelerinde bu alanda sınırlı kontenjan bulunurken özel üniversitelerde ise ek ücret talep edilir. Psikolog olmak için bu şartları bilerek hareket etmek gerekir.
PDR Çift Anadal Hangi Bölümlerde Yapılır?
PDR çift anadal imkânı genellikle bulunduğunuz üniversitenin imkânlarına göre değişiklik gösterir. Fakat genel olarak bakıldığında eğitim fakültelerinde bulunan;
- Çocuk gelişimi,
- Okul öncesi öğretmenliği,
- Sınıf öğretmenliği,
- Sosyal bilgiler öğretmenliği…
Olmak üzere birçok bölüme çift anadal imkânı verilmiştir. Bu imkana sahip olmak için uygulaması gereken tek kriter diploma puanınızın olabildiğince yüksek olmasıdır. Diploma puanı 1. Sınıf sonunda yüksek olduğunda, 2. Sınıfın başında açılan kontenjanlara göre başvuru yapmanız istenir. Eğer yüksek bir puana sahipseniz genellikle istediğiniz bölümden size çift anadal imkânı sunulur.
Fakülteniz dışında da bulunan farklı bölümlere bazı üniversiteler çift anadal imkânı verir. Bu imkânı her üniversite sağlamadığı için bulunduğunuz fakültenin öğrenci işleri ile konuşarak hareket etmeniz daha doğru bir seçenek olarak karşımıza çıkar. Mesela PDR bölümünü okuyan birinin işletmede çift anadala başvuru yapıp kazanması genellikle zorken bazı üniversiteler imkân sağlar. Bu durumu okulunuz bazında araştırmanız gerekir.