Literatür sözcün anlamına baktığımızda “yazın” demektir. Aynı zamanda edebiyat kelimesinin yerine kullanıldığı durumlar da bulunmaktadır. Özellikle günlük yaşamda değerlendirilmesi edebiyatın kendisi ile eşdeğerlilik göstermektedir. Özellikle yazılı anlamda ve resmi kaynaklarda sıklıkla kullanılan bir kelimedir.
Literatürün bir başka anlamı da; bilimsel alanda ifade edilen ve elde edilen bilgilerin tümüne denmektedir. Örnek vermek gerekirse, “hukuk literatürü” hukuk içerisinde yapılan bilimsel çalışmaları ve bilgileri kapsamaktadır. Bir bakıma kaynak anlamını da taşımaktadır. Ülkemizde genellikle Literatür taramaları oldukça popülerdir. Bir kaynağı tanımlama olarak da dilimizde kullanılabilmektedir.
Literatür Çalışması Ne Demek?
İçindekiler
Literatür çalışması; tezlerin, makalelerin, projelerin veya bildirilerin yazımından önce yapılan kaynak araştırmasıdır. Literatür taranırken konuya dair inceleme ve araştırma yapılır. Bu şekilde bir tarama yapabilmek oldukça önemlidir. Çalışmaya yön veren büyük bir süreç olarak bakılmaktadır. Bazı durumlarda çalışmaların gereksiz ve zaman kaybı gibi görülmesi de oldukça yanlış bir durumdur.
Bu çalışmalar kesinlikle gelişigüzel bir şekilde yapılmamalıdır. Bu şekilde yapıldığında çalışmaların kalitesi oldukça düşmektedir. Çalışmanın kalitesini etkileyen önemi bir aşama olduğu unutulmamalıdır. Çalışmanın değerli olması için literatür çalışması oldukça önemlidir. Çalışmayı sağlam bir zemine oturtmak için de yapılmaktadır.
Son olarak bu tür çalışmaları üstün kötü yapan insanların çalışmaları ve kendileri, hangi unvana sahip olursa olsun çok saygın olmamaktadırlar. Çünkü literatüre hâkim olmak oldukça önemlidir. Yetkinliğin ve bilginin göstergesi olarak bilinmektedir. Yetkinlik her bilim insanı için oldukça önemlidir.
Literatür Taraması Nedir?
- Literatür taraması, herhangi bir konu ile ilgili yapılan araştırma olarak bilinmektedir. Bu konu da olabilir bir alanın alt dallarından biri de olabilmektedir. Örnek verecek olursak psikolojinin, sosyal psikolojisi alanında bulunan herhangi bir kuram hakkında tarama yapılabilir. Aynı zamanda bir takım konulara dikkat edilmesi gerekmektedir. Tarama yapılırken;
- Öncelikli olarak bir konu ve alan belirleyin: Konuyu seçerken özellikle uzmanı olduğunuz konuyu seçmek oldukça önemlidir. Daha önce ki çalışmalarınız varsa onlardan da destek alabilirsiniz. Yoksa farklı kaynaklardan yapılabilmektedir. Ayrıca tekrar tekrar araştırma yapmak ve aynı konuda farklı tezlerden yardım almak oldukça önemlidir.
- Okuma esnasında notlar alın: Önce tezleri okuyup iyi notlar almak gerekmektedir. Fakat bire bir kopyalama yapmaya sakın kalkmayın intihale düşmek oldukça can sıkıcı olacaktır.
- Tutarlı olun: Bilgilerinizin kesinlikle tutarlı ve açık olması gerekmektedir. Bilgilerde “A” dediğiniz bir şeye daha sonra “B” derseniz oldukça kötü bir tarama yapmış olursunuz.
- Geri bildirimlere dikkat edin: Yapılan taramaların kesinlikle geri bildirimleri okumalı ve onlar hakkında kendi fikirlerinizi üretmelisiniz. Bu konuda geri bildirimler oldukça önemlidir.
Literatür Taramasına Ne Yazılır?
Taramalarda konu ile alakalı ayrıntılı bilgiler yazılmaktadır. Burada taramanın en önemli noktası konu ile ilgili ayrıntılı ve derinlemesine yazıların bulunması gerekmektedir. Konunun en ince detayına kadar ayrıntılı bir şekilde anlatılması oldukça önemlidir. Tutarlı ve anlaşılır olarak bilgilerin açık bir şekilde belirtilmesi gerekmektedir. Mantıksal bir alt yapıda oluşması gereklidir.
Keşfet: Makale Örnekleri
Literatür Taraması Kaç Sayfa Olur?
Literatür taraması, tarama yapılan alana, konuya sayfa sayısı değişiklik göstermektedir. Hazırlama aşaması oldukça zahmetli ve zorlu aşamalardan oluşmaktadır. Literatür taraması yapmanın net bir cevabı bulunmamaktadır. Genellikle konudan konuya ya da istenilen belgeye göre değişiklik göstermektedir.
Bu duruma bakıldığında çoğunlukla 50 sayfaya kadar çıkabilmektedir. Fakat bir konuya bağlı olarak 10 sayfa ya da 20 sayfa da olabilir. Yine duruma bağlı olarak 50’den daha fazla da olabilmektedir. Bu durum tamamen araştırmanıza bağlıdır.
Literatür Taraması Nerelerden Yapılır?
Literatür taraması yapılan yerler; Google Scholar (Akademik), YÖK Ulusal Tez Merkezi, Türkiye Belge sağlama Sistemi olarak aktarılabilir. Bu konuyu tüm detayları ile Literatür taraması nasıl yapılır? Konulu yayınımızda işlemiştik.
Yorum Yap