Doktora seminer dersi, lisans ve yüksek lisans programlarını bitirdikten sonra öğrencilerin alması gereken derslerden biridir. Programın kapsamında haftalık program dâhilinde verilmektedir. Çoğunlukla ana derslerin başarı ile bitirilmesinden sonra bu dersin alınması gerekmektedir. Yine burada da yüksek lisans da olduğu gibi konuyu sizin seçmeniz gerekmektedir. Sürecin ilerleyen günlerinde ise gerekli adımları uygulayarak jüri önünde sunum yapmanız istenecektir.
Burada aslında yüksek lisansta alınan seminer dersi ile farklılıklar bulunmamaktadır. Burada da üç kişilik bir jüri ekibine sunum yapmanız gerekmektedir. Sunumunuzu kesinlikle doktora kurallarına uygun ve konunuz ile bağlantılı seçmeniz gerekmektedir. Süreç sizin seminer vermenizle sonlanacaktır. Oldukça basit bir süreç olmasına rağmen bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Doktora Seminer Çalışması Nasıl Olur?
İçindekiler
Doktora seminer çalışması, kesinlikle bağlı bulunduğunuz üniversitenin yönlendirmelerine uygun olmalıdır. Ayrıca internet sitelerinde verilen yönergeyle de tutarlılık göstermesi gerekmektedir. Bu noktada üniversitenizin sizinle paylaşması gereken bilgileri takip etmek oldukça önemlidir. Çünkü üniversitelerin seminer programları birbirinden farklı olabilmektedir.
Yine de genel şablon incelendiğinde, birinci bölüm de genel hükümleri bulunmaktadır. İkinci bölüm ise genel esasları içerisine almaktadır. Üçüncü bölüm, seminer dersi ile ilgili işleyiş kısmını kapsamaktadır. Burada içeriğin çok iyi bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Son olarak da dördüncü bölüm, ise son hükümleri ve özeti kapsamaktadır. Yönergeye uygun çalışma yapmak oldukça önemlidir. Seminer dersinin yazılı bir raporunun olacağı da unutulmamalıdır.
Doktora Seminer Raporu Ne Zaman Hazırlanır?
Seminer raporu en geç doktora programının sonunda ya da sonuna doğru verilmektedir. Doktora programınızın sonuna kadar bu süreç uzayabilmektedir. Sürecin uzunluğu ya da kısalığı okulunuzun akademik takvimine bağlıdır. En kesin tarih için danışman hocanız ile görüşmeniz yeterli olacaktır. Danışman hocanızın söylemleri kapsamında hareket etmek en doğru seçenektir.
Doktora Seminer Dersi Kaç Sayfa Olmalı?
Doktora seminer dersi için bir sayfa sınırı aslında bulunmamaktadır. Genelde sizden istenen sınırlara uymanız beklenmektedir. Fakat belirtmek gerekir ki yazılı bir şekilde oluşmuş raporların genelinde 20 – 50 sayfa oluşturulması yeterli olacaktır. Yine de sayfa uzunluğunu belirleyebilmek adına yönergeleri okumak ve takip etmek önemlidir.
Doktorada Seminer Zorunlu Mu?
Tezli Doktora programında başarılı olmak isteyen bütün öğrencilerin alması gereken bir derstir. Kredi kapsamında sayılmasa bile bir öğrencinin dersi geçmeden programı tamamlaması mümkün değildir. Kısacası seminer dersi zorunlu bir derstir. Jüriye sunum yapılması ve sunumdan iyi bir puan almak oldukça güzel bir son olacaktır.
Doktora Seminer Raporu Nasıl Hazırlanır?
Doktora seminer raporu oluşturulması için yapılması gereken bir takım adımlar bulunmaktadır. Bu adımlar incelendiğinde;
Adım 1: ilk olarak yapılması gereken kesinlikle seminer dersinin amaç ve kapsamı belirlemektir.
Adım 2: Şimdi atılacak adımda seminer genel biçimi kapsamı hazırlanmalıdır. Özellikle dış kısmı ciltleme ve iç kapağın tasarlanmasına da dikkat edilmesi gerekmektedir.
Adım 3: Seminer onay formu, kâğıdın özelliği ve düzeni yazı özelliği, dip notlar, alıntılara ve kaynak gösterme usulüne uygun bir şekilde yazılması gerekmektedir.
Adım 4: Şimdi bölümlerin içeriklerine geçilmesi gerekmektedir. Burada yazılması gereken bölümler;
- Önsöz,
- Kısaltmalar,
- Konu ve kaynaklar açık bir şekilde yazılmalıdır.
Adım 5: Burada yapılması gereken şey artık ana bölüme geçilmesidir.
- Giriş,
- Bölümler,
- Tablo şekil ve haritalar seminer sunumuna uygun bir şekilde yazılmalıdır.
Adım 6: Sonuç ile birlikte öneriler kısmında da süreci anlatıp teşekkür ederek sonlandırma yapılması gerekmektedir.
Adım 7: Özet ile birlikte ödev üzerinde kaynakça gösterimi yazılmasının sonrasında süreç sonlanmaktadır. Özgeçmişin de ödev de bulunmasına dikkat edilmelidir.
Adım 8: Sunum yazılanların kapsamında oluşturulmalıdır. Ayrıca etkili sunum tekniklerine ve jüri üyelerinin isteklerine uygun bir sunum yapılmalıdır.
Fakat kesinlikle burada yazılanlar genel-geçer bilgilerden ibarettir. En doğru sonucu üniversitenizin seminer programında bulabilmeniz mümkündür. Araştırmalarınızı üniversite kaynakları üzerinden yapmanız en doğru sonucu verecektir.
Doktora Seminer Konuları
Doktora seminer konularının seçimi sizin ilgi, istek ve tutumunuza kalmıştır. Seçimi yaptığınız konu aldığınız Doktora programının konusuna uygun bir şekilde olmalıdır. Ayrıca bilimsel araştırmaya ve verilere uygun bir sunum gerçekleşmelidir. Yoksa bilimsel verileri hazırlama noktasında sıkıntı yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Sunum konularında biraz da olsa kolaylaştırıcı hareket etmek önemli bir nokta olacaktır.
Doktora Seminer Örnekleri
Doktora sunum örnekleri internet kapsamında birçok video ya da örneğe ulaşılabilmektedir. En genel sunum örneğini inceleyecek olursak Buradan rahatlıkla ulaşılmaktadır. Sunum örneği incelendiğinde yapılması gerekenler ve sunum dersinin kapsamı ortaya çıkmaktadır. Örneğin kapsamlı incelenmesi ve sonucunun iyi olması için etkili çalışma yapılması gerekmektedir.
Yorum Yap