Doktora savunması, doktora programında bulunan bir öğrenci tarafından yazılan ve elde ettiği sonuçları senato tarafından kabul edilmesine dayanan bununla birlikte de yazım kurallarına uygun şekilde yazılarak jüri önünde sunulan sözlü savunma olarak bilinmektedir. Genellikle doktora tez sürecinin sonunda yapılmaktadır ve oldukça yüksek etkiye sahiptir.
Jüri önünde yapılan bir nevi sunum olarak da bilinmektedir. Tezinizin incelenmesi ile birlikte sunumunuzun niceliğine de bakılmaktadır. Bir nevi konferans verme de denmektedir. Burada önemli olan sunuma hâkimliğinizdir. Sunum sonunda da sizin hakkınızda bir değerlendirme yapılmaktadır. Bu değerlendirme sonucunda genel sonuç verilmiş olur.
Doktora Tez Savunması Ne Kadar Sürer?
İçindekiler
Doktora tez savunması süresi, tabii ki üniversitelerde farklılık göstermektedir. Genellikle 30 dakika ile 45 dakika arasında değişiklik gösterebilirken 1-2 saati dahi bulabilmektedir. Minimum 2.5 sat en fazla ise 5 saat sürebilen durumlar bile bulunmaktadır. Bu çok uzun ve abartı gibi gelse de aslında normaldir. Burada kesinlikle hemen anlat işimizi bitirip gidelim mantığı işlememektedir.
Sunum olabildiğince sade, açık ve anlaşılır olmalıdır. Aynı zamanda sürenin uzunluğunun da buraya yönelik olduğu unutulmamalıdır. Açık ve anlaşılır olduğunda daha kısa sürede savunma bitecektir. Tabii bu sürenin içerisinde savunmanın değerlendirilmesi de bulunmaktadır. Doktora gibi bir tez savunmasının değerlendirmesi de uzun sürebilmektedir.
Doktora Tez Savunmasında Ne Sorulur?
Tez savunmasında sorulacak sorular genel nitelik kapsamaktadır. Jürinin soracağı özel bir soru olursa bu durum beklenmedik olarak karşılanmaktadır ve teze hâkim olmak gerekmektedir. Bunun dışında sorulabilecek sorular şu şekildedir;
- Hazırlamış olduğunuz Doktora tezinin ana (vurgulayıcı) cümlesi sizin açınızdan ne olmalıdır?
- Doktora tez konunuzu seçme nedeniniz nedir?
- Bu alanda doktora tezi hazırlamak isteyenler için 3 başlık daha söyleyebilir misiniz?
- Doktora teziniz hakkında bir makale yazmak ister misiniz? Nedeni daha sonra sorulacaktır.
- Doktora tezinizde kullanılan ve en önemli olarak nitelendirdiğiniz kaynakları paylaşır mısınız?
- Bu tez ile literatüre yenilik getirdiğinizi düşünüyor musunuz?
- Araştırmalarınızı formüle edebilir misiniz?
- Doktora tezinizi tek cümle ile özetler misiniz?
- Hazırladığınız çalışmanın diğer çalışmalardan farkı tam olarak nedir?
- Tez hazırlama aşamasında yaşadığınız etik problemler oldu mu?
Tarzında sorular sorulabilir. Bu sorular teziniz hakkında sorulacak ve hâkim olmanız gereken genel konular olarak bilinmektedir. Bu tip sorularla karşılaşıldığında kesinlikle hakim olmak ve cevap vermek gereklidir.
Doktora Sunumu Nasıl Olmalı?
Doktora tez sunumu uyulması gereken hususlar ve bir takım incelikler bulunmaktadır. Bunlar öyle düşünüldüğü kadar çeşitli değildir ve tüm tez sunumları için aynı adımların yapılması yeterli olacaktır. İyi bir sunum için;
1) Tez sunumu için grafikler ve içerik oldukça önemlidir. Özellikle anketlerin ve sahada yapılan çalışmaların görsel niceliği yüksek olmasına dikkat edilmelidir. Sunum esnasında işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
2) Slayt hazırlama için gerekli olan kurallara dikkat etmek gerekmektedir. Tezin varsayımsal sorunları, anahtar kavramları ve metodoloji iyice açıklanmalıdır. Bulgu ve sonuçlar da oldukça kısa bir şekilde belirtilmelidir.
3) Sunum başlangıcında tez giriş konuşması yapacağınız için teze ilişkin genel bilgiler karşıyı sıkmadan verilmelidir.
4) PowerPoint ile sunumunuz arasında tutarlılık olmalıdır. Biri önce ya da sonra bitmemeli ve anlattıklarınızın sunum ile alakası olması gerekmektedir.
5) Türk Dil Kurumu yazım kurallarına ve noktalamalarına uyulması gerekmektedir.
6) Son bölüm ve hazırlıklar tez danışmanı ile yapılmalıdır. Sunumun %100 bir şekilde çalışıyor olduğundan emin olunmalıdır.
7) Etkili iletişim teknikleri kullanılmalı ve sunum esnasında salon ile bağ kurulmalıdır. İçeridekileri sıkmamak için onlarlar interaktif bir sunum bile yapılabilir.
8) İzleyicinin merakı oldukça diri tutulmalıdır. Cümleleriniz ve söylemleriniz merak uyandırmalıdır.
9) Sunumda içerisinde bulunan ve önemli olarak nitelendirdiğiniz bilgiler altı çizilerek, koyulaştırılarak veya italik yazılarak vurgu oluşturulmalıdır.
10) sık prova yapılmalı ve kelimeler adeta okuyormuşçasına ezberlenmelidir.
Doktora Tez Jürisi Nasıl Belirlenir?
Doktora tez jürisi, tez danışmanınızın olduğu ve enstitü başkanı ile birlikte onun atadığı akademisyenlerden oluşmaktadır. Bununla birlikte jüri içerisinde, başka bir kurumda görevli akademisyen de bulunmaktadır. Toplamda 3 ile 5 kişilik bir jüri heyeti bulunmaktadır. Burada sizin sunumu yapacağınız jüri üyelerinin seçimi tamamen şansınıza bağlı da denilebilmektedir.
Tez Savunmasından Kalmak?
Tez savunmasından kalmak, istenmeyen bir durumdur. Fakat dünyanın sonu olarak nitelendirilmemelidir. Tez savunması sonrasında eğer olumsuz sonuç alındıysa bir sonraki sefere eksikliklerin giderilip yeni bir hazırlık yapılması gerekmektedir. Bu hazırlığı tez danışmanınız ile birlikte yapmanız daha faydalı sonuçlar doğuracaktır.
Yorum Yap