Genel

Bilimsel Yazılarda Dil Hangi İşlevde Kullanılır?

Bilimsel Yazılarda Dil Hangi İslevde

Bilimsel yazılarda dil göndergesel işlevde kullanılmaktadır. Göndergesel işlev, dilin bilgi verme işlevidir. Bu işlevde amaç, gönderilen metin konusunda doğru ve nesnel olmak ve aynı zamanda gözlemlenebilir olanı aktarmaktır. Genellikle kılavuzlarda, nesnel anlatılarda ve kısa notlarla birlikte özetlerde kullanılmaktadır.

Vermek istediğiniz iletiyi net ve açık bir şekilde vermek adına kullanmanız gereken göndergesel işlev, aynı zamanda akıcı bir şekilde bilgiyi net ve kısa yoldan anlatmanın kolaylıklarını da sunar. Göndergesel işlev ile yazılan bir cümle örneği ise aşağıdaki gibidir:

  • Fatih Sultan Mehmet, 1453 yılında İstanbul’u aldığında 21 yaşındaydı. İstanbul’u aldıktan sonra kanunname yayımlayarak insanların namus ve mal güvenliğini temin altına aldı.

Makalede Dil Kanalı Kontrol İşlevinde Kullanılır Mı?

Makalede dil kanalı kontrol işlevinde kullanılmaz. Makale bilgi verme odaklı ve insanların okuduklarında öğrenmelerine destek olmak amacıyla yazıldığından göndergesel işlev kullanılmalıdır. Kanalı kontrol işlevi ise; iletiyi iletmeye uygun olup olmadığına bakmak ve dili, kontrol etmek amacıyla kullanılır.

Gönderici ile alıcı arasındaki iletişimin kurulmasını sağlayan kanalı kontrol işlevi, iletişimin sürdürülmesi ve iletişimin kesilmemesini sağlayan bu işlev açık bir şekilde yazılarda görülür. Kanalı kontrol işlevine örnek olarak aşağıdaki tarz sorular gösterilir.

  • Çocuklar beni anladınız mı?
  • Beni duyuyor musunuz?
  • Ödevleri yaptınız değil mi?

Dil Bir Makalede Hangi İşlevde Kullanılır?

Dil bir makalede göndergesel işlevde kullanılır. göndergesel işlev bilgi verme amaçlı kullanılır. Makaleler de okuyucuya bilgi verme amacı taşıdığından net ve nesnel bir şekilde makale yazılmalıdır. Makalelerde samimi bir hava bulunmaz, karşıdaki okuyucu ile konuşuyormuş gibi yapılmaz. Bu yüzden de cümleleri net bir şekilde kullanmak için göndergesel işlevin verdiği anlatım imkanlarından yararlanılır.