Lisansüstü Eğitim

Araştırma Görevlisi Olmak İçin ALES ve YDS Kaç Olmalı?

Araştırma Görevlisi Olmak İçin ALES Kaç Olmalı? Peki, YDS?

Araştırma görevlisi olmak için ALES puanı en az 70 olmalıdır. Araştırma görevlisi seçilirken ALES puanının ilgili kurumun yapacağı yazılı ve sözlü sınav ile birlikte yüzdelik hesabı yapılarak değerlendirmeye alındığı biliniyor. Bu durumda adayın ALES puanı ne kadar yüksek olursa araştırma görevlisi olma şansı da o kadar yüksek olur.

Araştırma görevlisi olmak için ALES şartını taşımayanlar ALES sınavından 70 puanın altında alan kimselerdir. 70 puan barajını geçmek araştırma görevlisi olmak üzere yazılı sınava girmek için ilk baraj olarak değerlendiriliyor.

Barajlardan geçen adaylar yazılı ve sözlü sınavlara girerek aldıkları puanların belirli bir yüzde oranlarının toplanması ile genel puana sahip olurlar. Genel puanı en yüksek olan adaylar kontenjan sayısına göre kabul edilir. Bu noktada ALES puanı, YDS puanı, kurum yazılı sınav puanı ve kurum sözlü sınav puanı önemlidir.

Araştırma Görevlisi Olmak İçin YDS Kaç Olmalı?

Araştırma görevlisi olmak için YDS sınavından en az 50 puan almış olmak gerekir. 50 puan almış olma gerekliliği bazı kurumlarda daha yüksek olabilir. Genel itibariyle yabancı dil sınavı (YDS) barajı 50 puandır.

YDS barajı ile birlikte ALES barajını da geçen adaylar yazılı sınava girmek üzere başvurabilirler. Sınav şartlarının yanı sıra adayın 35 yaşını doldurmamış olması gerekliliği gibi şartlar da bulunmaktadır. Araştırma görevlilerinin taşıması gereken özellikler sözlü sınavda ilk incelenenler arasında.

Bir araştırma görevlisi orta düzeyde İngilizce konuşabilmeli, İngilizce metinleri anlayabilmeli ve kendini ifade edebilmelidir. İngilizce yeterliliği bulunması araştırma görevlisinin akademik bağlamda kendini geliştirmesi için de gerekli görülüyor. Öte yandan araştırma görevlisinin meraklı, sürekli kendini geliştirmeye odaklı ve yeni bilgilere açık olması da beklentiler arasında yer alıyor.

Araştırma Görevlisi Olma Şartları

Araştırma Görevlisi Olma Şartları
  • Araştırma görevlisi olmak üzere ilk ilana başvuru tarihinden itibaren 35 yaşını doldurmamış olmak.
  • YDS sınavından en az 50 puan almak.
  • ALES sınavından en az 70 puan almak.
  • En az lisans mezunu olmak.
  • Kurum tarafından yapılan yazılı sınavda barajı geçmiş olmak. 
  • Kurum tarafından yapılan sözlü sınavda barajı geçmiş olmak.
  • Görevi yapmaya engel bir sağlık sorunu bulunmamak.
  • T.C. vatandaşı olmak.

İlgili Yayın: Araştırma Görevlileri Kaç Yıllığına Atanır?

Araştırma Görevlisi Olmak İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Araştırma görevlisi olmak için girmeniz gereken ilk sınav ALES sınavıdır. En az lisans mezunu olan ve ALES sınavından en az 70 puan alan adaylar aynı zamanda YDS sınavından da en az 50 puan almalıdır.

Araştırma görevlisi olmak üzere lisans mezunu olan kişilerin YDS ve ALES sınavlarına girmeleri gerekir. Her iki sınavdan da barajı geçen adaylar araştırma görevlisi olmak üzere başvuru yapabilir. Başvurmadan önce yukarıda maddelendirilen diğer şartlar da kontrol edilmelidir.

ALES ve YDS şartlarını taşıyan adaylar kurum tarafından yapılan yazılı sınava ve sözlü sınava katılır. Bu sınavların yanı sıra lisans mezuniyet puanının da belirli bir oranda yüzdelik kısmı alınarak her sınavın belirli bir kısmından alınan puana eklenir. Elde edilen genel puan araştırma görevlisi olmak üzere başvuru yapan adayın genel puanı olarak kabul edilir. Adaylar arasında en yüksek genel puana sahip olanlar gerekli görülen kadro sayısınca belirlenerek pozisyona atanır.

Araştırma görevlilerinin sınavlarına dair Resmi Gazete yazısını okumak için buraya tıklayınız.