Lisansüstü Eğitim

Araştırma Görevlisi Mülakat Soruları Nelerdir? Örnekli

Araştırma görevlisi mülakat soruları

Araştırma görevlisi mülakat soruları akademik kariyer yapmak üzere başvuran kişilerin mülakatlarda yeterliliklerini göstermek için yanıtlamaları gereken sorulardır. Mülakat soruları genel kültürden mesleki sorulara kadar çeşitlenebilir.

Mülakat sorularındaki asıl amaç soruların doğru bilinmesi değil sorulara verilen yanıtların niteliğidir. Bir mülakatta araştırma görevlisi adayının tutum ve tavırları onun akademik bağlamda ne kadar gelişme gösterip gösteremeyeceğini de ortaya koyar. Bu noktada araştırma görevlisinden beklenen temel yeterlilik düzeyine sahip, araştırmaya ve öğrenmeye açık, kendini geliştirmek isteyen bir tutum takınmasıdır.

Araştırma görevlileri seçilirken akademik camiaya ayak uydurup uyduramayacakları mülakat ile test edilir. Bir araştırma görevlisi her zaman öğrenmeye aç olmalıdır. İnatçı ve kinci bir karakter araştırmacı bir karakterin adeta düşmanı gibidir. Sosyolog, mühendis, mimarlık araştırma görevlisi mülakat sorularında özellikle adayın karakteri değerlendirilmektedir.

Araştırmadan kaçınmayan ve doğru ile yanlış arasındaki ince çizgiyi kabul edebilen kendi ile barışık insanlar mülakatlarda daha yüksek özgüvenli bir tutum takınır. Mülakata girmeden önce size sorulan soruları cevaplamak için çaba sarf ettiğiniz kadar bu soruları cevaplama tarzınız ve tutumunuz üzerinde de çalışmanız gerekir.


Araştırma Görevlisi Mülakat Soru Örnekleri

#image_title
  • Araştırma görevlisi olduğunuzda bir sonraki hedefiniz ne olacak?
  • Gelecek 20 yıl içerisinde akademik kariyerinizde kendinizi nerede görüyorsunuz?
  • Bir araştırma için konu seçerken nelere dikkat edersiniz?
  • Araştırma konunuzun kaynak kısıtlılığı olması halinde nasıl bir çözüm yolu bulursunuz?
  • Araştırma görevlisi olmanızın kurumumuza faydaları neler olacaktır?
  • Çalışmalarınızı daha önceden yayınlanmış olan başka çalışmalar ile kıyaslarken nelere dikkat edersiniz?
  • Kendinize rol model aldığınız bir bilim insanı var mı?
  • Üniversitemizi tercih etme nedeniniz nedir?
  • Güçlü ve zayıf yönlerinizi değerlendirdiğinizde kendinizi araştırma görevlisi olmaya uygun görüyor musunuz?
  • Daha önce yayınlanmış bir çalışmanız mevcut mu? Mevcutsa çalışmadan bahseder misiniz?
  • Başarılı bir akademisyen olmak için hangi özelliklere sahip olmak gerekir?
  • Sizce akademisyenliğin ne gibi zorlukları vardır?
  • Akademisyen olmanın size getireceği en büyük fayda nedir?
  • Akademisyenlerin iş ve aile hayatları arasındaki denge nasıl olmalıdır?

Şunu belirtelim; bu sorular alanınıza göre değişkenlik gösterebilir. Misal, bölümünüze paralel olarak kuram veya kuramcılar da sorulabilir.

Araştırma Görevlisi Sözlü Mülakatta Neler Sorulur?

Araştırma görevlisi sözlü mülakatta genel kültür ve mesleki alanda sorular sorulur.  Sosyal bilimler alanında bir araştırma görevlisi alımı söz konusu ise genellikle bilgi üzerinden yorumlama sorulmaktadır. Aklınıza gelebilecek birçok alanda “araştırma görevlisi olmak için mülakat var mı?” sorusunun da yanıtı evet olacaktır.

Sözlü mülakat araştırma görevlisi seçilirken kendini ifade etme yeteneği, eğitim düzeyi, genel kültür düzeyi gibi çeşitli alanlarda bilgi veren bir sınavdır. Sözlü mülakatın da başarılı geçmesi araştırma görevlisi olmak üzere olan adayın diğer alanlardaki başarılarının oranları ile toplanarak genel bir başarı oranı hesaplanır. 

Araştırma Görevlisi Sınavı Nasıl Olur?

Araştırma görevlisi giriş sınavı yazılı ve sözlü olarak gerçekleştirilir. Yazılı sınav sonrasında adayın daha önce aldığı ALES puanının bir kısmı, lisans mezuniyet puanının bir kısmı, YDS sınavından aldığı puanın bir kısmı ve sözlü sınavdan aldıkları puanın bir kısmı toplanarak genel değerlendirme puanı elde edilir.

“Araştırma görevlisi sınavı yazılı mı sözlü mü?” sorusu birçoklarının akıllarına takılan bir sorudur. Araştırma görevlisi alınırken hem yazılı hem de sözlü sınav yapılır. Yazılı sınav bazı kurumlarda istenmese bile sözlü sınav mutlaka gerçekleştirilir. Mülakat sürecinde sorulan sorular da alan bazında çeşitlenmektedir. Hemşirelik araştırma görevlisi mülakat soruları sözlü sınav için sıkça araştırılmaktadır. 

Araştırma görevlisi olmak üzere başvuran kişilerin daha önceden ALES ve YDS sınavlarından temel yeterlilik düzeyinde puan almaları şartı aranmaktadır. Araştırma görevlisi alan kuruma bağlı olarak alım sürecindeki değerlendirme yüzdeleri farklılaşabilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Doçentlik Sözlü Sınavı