Akademik kadro ilanları, üniversitelerin ihtiyaçlarına yönelik akademisyenleri bünyesine katması amacı ile açılmaktadır. Bu ilanlar, belirli şartlar ve kriterlere göre açılır. Kriterlere ve şartlara uyan kişiler, ilgili üniversitede personel olarak göreve başlayabilirler. Bu konu hakkında bilginin az olması yeteneği köreltebilmektedir. Bu sebeple atanmak için ihtiyacınız olan bütün bilgileri işledik. Dilerseniz, detaylara geçelim;
Akademik Kadro İlanları Nasıl Takip Edilir?
İçindekiler
Akademik kadro ilanlarını takip etmek için üniversitelerin siteleri takip edilmelidir. İstenen şartlar, boş olan pozisyonlar gibi detaylar üniversitesinin sitesinde yapacağı duyuruda yer almaktadır. Buna ek olarak son zamanlarda online platformların ortaya çıkışı ile birlikte daha hızlı bir şekilde haber alabilirsiniz. Mesela, akademik personel ilanları hakkında haberdar olmak istiyorsanız ilan sayfasına buraya tıklayarak gidebilirsiniz. Sitenin görseli aşağıda yer alıyor.

Buna ek olarak birkaç üniversitenin akademik ilan sayfasını yazının sonunda paylaşacağız. Oralardan da ulaşabileceksiniz.
Akademik Kadro İlanları Ne Zaman Yayınlanır?
YÖK kadro dağıtımını mart veya nisan ayında yapmaktadır. Genel olarak bu tarihler kullanılır ancak üniversitenin anlık ihtiyacına göre de yıl sonuna kadar ilanlar yayınlanabilir.
Akademik İlanı Ne Kadar Sürede Yayınlanır?
Hiçbir aksilik çıkmazsa akademik kadro ilanları 3 hafta içerisinde yayınlanır. İlan ilk olarak YÖK’e gönderilir daha sonra mevzuata uygunluğu kontrol edilir. Her şey yolundaysa 3 hafta içerisinde üniversite sitesinde görebilirsiniz.
Akademik Personel Alımı Ne Demek?
Akademik personel alımı, üniversitelerde ihtiyaca yönelik, şartlara uygun personel alımı anlamına gelmektedir. Örneğin, Ankara Üniversitesi’nde sosyoloji bölümünde ders verecek akademisyen aranırsa ve o akademisyen alınırsa bu durum akademik görevli alımına girer.
Akademik Kadro İçin Gerekli Şartlar
Akademik personel olmanın ilk şartı, lisans mezunu olmaktır. Daha sonra Ales, YDS ve mülakatlar gibi aşamaları geçmeniz gerekir. Tabi, kadroda yer alan şartlarda alınmanızı büyük oranda etkiliyor. Mesela, doktora ve Ales 80+ şartı istenebilir.
Kimler Akademisyen Olabilir?
- Lisans eğitimini başarılı bir şekilde tamamlamış,
- ALES ve YDS sınavlarında şartları sağlayan ve başarılı olan,
- Bilimsel etiği benimseyecek,
- Okumayı seven,
- Akademik tartışmaları seven,
- Sunum yapmaktan çekinmeyen,
- Alanına hakim,
- Yüksek nota sahip kişiler, akademisyen olabilir. Eğer, bunlar yoksa ne yazıkki olmak zordur.
Akademik Kadro İlanları Neden Açılmıyor?
Akademik kadro ilanları, ihtiyaç oldukça açılmaktadır. Üniversitelerin ilgili birimlerinde personele ihtiyaç yoksa kadrolar açılmamaktadır. Bunun ana nedeni budur.
Öğretim Üyesi İlanları Nerede Yayınlanır?
Öğretim üyesi ilanları, Devlet Personel Başkanlığı, Resmi Gazete, yüksek tirajlı gazete ve üniversitenin personel alım sayfasında yayınlanmaktadır. Akademik kadro sorguları bu kaynaklardan yapılabilmektedir.
Araştırma Görevlisi Nasıl Atanır?
Araştırma görevlisi olarak atanmak için;
- ALES’ten en az 70 puan almak,
- YDS’den en az 50 puan almak,
- 35 yaşını doldurmamış olmak,
- Üniversite şartlarına uygunluk gerekir.
Bunların sonucunda en az 1 yıl en fazla 3 yıl ilgili üniversitede görev yapabilirler.
Araştırma Görevlisi İlanları Nerede Yayınlanır?
Araştırma görevlisi ilanlarının yayınlandığı yer genel olarak ilgili üniversitelerdir ancak buna ek olarak; Resmi Gazete, Devlet Personel Başkanlığı gibi yerlerde de yayınlanmaktadır.
Araştırma Görevlisi Kaç Yıl Görev Yapar?
Araştırma görevlisi görev süresi en az 1 yıl en çok 3 yıl olarak belirlenmiştir. Bu duruma rektörlük karar vermektedir.
Araştırma Görevlisi Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Araştırma görevlisi olmak için üniversite sitelerinde yer alan şartlarına uymanız gerekir. Bunun için de en az lisans mezunu olmanız gerekir. Üniversiteler, şartlarını yayınlarken ‘’Yüksek lisans veya doktora şartı’’ koyar. Bu nedenle bu tarz ilanlara lisans mezunları başvuramaz. Bütün şartları sağlıyor olmanız gerekmektedir.
Araştırma Görevlisi Olmadan Öğretim Üyesi Olunur Mu?
Araştırma görevlisi olmadan direkt olarak öğretim görevlisi olmanız mümkündür. Gerekli şartları sağlamanız yeterlidir.
Araştırma Görevlisi Akademisyen Mi?
Üniversite bünyesinde akademik fayda çerçevesinde görev yapan bütün personeller akademisyen olarak sayılmaktadır. Bu nedenden dolayı da araştırma görevlisi de akademisyendir.
Araştırma Görevlisi İçin Güvenlik Soruşturması Ne Kadar Sürer?
Araştırma görevlisi için güvenlik soruşturması, en fazla 60 gün sürmektedir. Eğer, arşiv araştırması yapılacaksa bu süre en geç 30 gündür.
Araştırma Görevlisi Olma Konusunda Yüksek Lisans Mezunu Olma Şartı Var Mı?
Her lisans mezunu, araştırma görevlisi olabilir ancak şartlarda yer alıyorsa. Şartları sağladığınız taktirde çalışmaya başlayabilirsiniz.
Araştırma Görevlisi Soruşturması Kalktı Mı?
Akademisyen olabilmeniz için arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması yapılması gerekilmektedir. Bu nedenden dolayı da soruşturma kalkmamıştır.
Üniversitelerde Kadro Nasıl Açılır?
Akademik personel alımı yapacak üniversiteler, ihtiyacını YÖK’e bildirir. YÖK’de gerekli araştırmaları yapar. Talepleri inceler ve sonuca varır. Böylelikle akademik kadro ilanı açılmış olur.
Akademik Kadro İlanları

- İstanbul Üniversitesi Personel Alım Sayfası
- Hacettepe Üniversitesi Personel Alım Sayfası
- Ankara Üniversitesi Personel Alım Sayfası
- Anadolu Üniversitesi Personel Alım Sayfası
- Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Personel Alım İlanları
- Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Personel Alım Ekranı
- Odtü Personel Alım Sayfası
- Ege Üniversitesi Personel Alım
- Akdeniz Üniversitesi Personel Alımı
- Çömü Akademik İlanlar
Yorum Yap