Makale

Türkçe Ve İngilizce Makale Okuma Siteleri | 31 Tane

Türkçe Ve İngilizce Akademik Makale Siteleri
Turnitin intihal raporu alma

İngilizce makale siteleri ile Türkiye’de olmayan birçok bilgiye rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz. İlk etapta yabancı makale siteleri araması yaparken zorlanmış olabilirsiniz ancak bu yayında sizlere sunduk. Listemizde yer alan 31 site üzerinden akademik çalışmalarınıza etik kurallar çerçevesinde kaynak olarak kullanabilirsiniz.

Akademik kariyer yapan herkesin özgeçmişini sürekli güncel ve güçlü tutması gerekmektedir. Bu sebeple akademisyenler veya akademik kariyer yapmak isteyen lisansüstü öğrencilerin hazırladıkları çalışmalarla sempozyum ve kongrelere katılmalı, akademik dergilere hazırladıkları çalışmaları göndermeleri gerekmektedir. Bu yorucu ve zor süreçte yapılması gereken en önemli çalışmalardan bir tanesi makale yazmaktır. Akademik ve bilimsel çalışmalar yaparken gerekli olan kaynakları taramak istediğinizde veya yaptığınız akademik ve bilimsel çalışmaları yayınlamak istediğinizde kullandığınız platformlar makale siteleri olarak adlandırılmaktadır.

Bugünkü yazımızda tez yazan öğrenciler, araştırmacılar veya akademisyenler için çok faydalı olacak ücretli ve ücretsiz, Türkçe ve İngilizce en iyi kullanıcı dostu, tez ve makalelere nereden ulaşabilirim sorusunun yanıtı akademik makale araması yapabileceğiniz akademik makale okuma sitelerini sizler için derledik.

  1. ScienceDirect
  2. Springer Link
  3. ResearchGate
  4. Google Scholar
  5. Yök Tez Merkezi
  6. Academia
  7. PubMed
  8. Dergipark Akademik
  9. Scopus
  10. TR Dizin
  11. Nature
  12. Megep
  13. Sci-Hub
  14. Project Muse
  15. Ebsco Host
  16. IEEE Xplore
  17. ASCE
  18. NTRS – NASA Technical Reports Server
  19. Web Of Science
  20. Jstor.org
  21. Social Science Research Network
  22. Europe PubMed Central
  23. Education Resources Information Center
  24. PhilPapers
  25. Research Papers in Economics
  26. EconLit
  27. Current Contents
  28. Civil Engineering Database
  29. Book Review Index
  30. SSRN
  31. Astrophysics Data System

ScienceDirect

İçindekiler

Elsevier firmasının önde gelen akademik literatür programı olan Science Direct, kapsamlı alt yapısı ve geniş içeriği sayesinde tam metinli dergi makalelerine, kitaplara ücretli veya ücretsiz olarak erişebilmenizi sağlamaktadır. Moleküler biyoloji, genetik, biyokimya, kimya, mühendislik, tıp, veterinerlik gibi konu başlıklarında bilimsel makalelerin yoğun olduğu Science Direct, detaylı arama özelliği sayesinde başlık, yazar adı, yayın veya cilt sayısı parametreleriyle istediğiniz makalelere kolayca ulaşmanızı sağlamaktadır. ScienceDirect ana sayfasında bulunan ve sürekli güncellenen popüler makale başlıklarını inceleyerek ufkunuzu genişletebilir, yeni akademik veya bilimsel çalışmalar için fikir sahibi olabilir, bilimsel araştırma için gerekli kaynaklara nasıl ulaşılır? sorusuna cevap bulabilirsiniz.

Site avantajlarından faydalanabilmek, avantajlı satın alımlar yapabilmek için siteye kayıt olmanız gerekmektedir. Science Direct sitesinde hesabınız yoksa, kayıt olarak hesap oluşturmak için Register bağlantısına tıklamanız yeterlidir.

https://www.sciencedirect.com/

İngilizce ve Almanca makale sitesi olan Almanca ve İngilizceye erişim sağlamak için kullanılan Springer Link, çok sayıda akademik makale, kitap, çevrimiçi dergi ve referans kaynaklarına ev sahipliği yapmaktadır. Astronomi, matematik, fizik, mimarlık, mühendislik, hukuk, malzeme bilimi, kimya, çevre bilimleri ve davranış bilimleri gibi alanlarda hazırlanan akademik makalelere ücretli veya ücretsiz olarak erişebileceğiniz Springer Link kullanıcı dostu, kolay bir kullanıma sahiptir.

Kaliteli akademik içeriklere hızlı ve kolay erişim sağlamak veya arama yapabilmek için sisteme kayıt olarak hesap oluşturmanız gerekmektedir. Springer Link sitesinde bulunan Easy Search alanından temel arama yapabilir, Expert Search alanını kullanarak aramanızı daha gelişmiş parametreler kullanarak özelleştirebilirsiniz.

https://link.springer.com/

ResearchGate

Akademik çalışmalar için bir sosyal ağ olan Research Gate, milyonlarca makalenin ücretli veya ücretsiz olarak erişilebilir olduğu ve yazarları takip edip onlarla iletişime geçebileceğiniz dünyanın en aktif kullanılan akademik makale sitesidir.

Research Gate sitesini kullanmak için akademik profil oluşturmanız yeterlidir. Research Gate benzeri akademik makale siteleri üzerinde yer alan profilleriniz ne kadar güçlü olursa, çalışmalarınızın öne çıkması çok daha kolay olur.

https://www.researchgate.net/


Google Akademik – Google Scholar

Akademik makale konusunda hizmet veren, arama motorlarında uzman olan Google tarafından geliştirilen Google Akademik kullanım kolaylığı sayesinde istediğiniz kriterlere uygun olarak akademik makale taramanızı sağlayan bir makale ve yayın arama motorudur.

Google Scholar olarakta anılan Google Akademik araştırma yapmak istediğiniz konunun başlığı, yazarının adı gibi detaylı filtreler sayesinde kısa sürede aradığınız içeriğe ulaşmanızı sağlamaktadır. Gelişmiş arama menüsü de olan Google Akademik rakiplerine göre hem daha çok dil desteğine sahip hem de daha kolay bir kullanıma sahiptir.

scholar.google.com.tr

YÖK Tez Merkezi

Yükseköğretim Kurulu tarafından tez ve makalelere nerden ulaşabilirim sorusuna cevap arayan öğrenci ve akademisyenler için kaynak niteliğinde olan Yök Tez Merkezi, Türkçe akademik makale veya tez arayanlar için Ulusal Tez Merkezi yazarları tarafından kontrol edilmiş kapsamlı akademik kaynaklara ulaşmanıza yardımcı bir platformdur.

Tamamen internet üzerinden hizmet veren YÖK Tez Merkezi, gelişmiş arama motoru sayesinde doğru arama metinleriyle doğru sonuçlara ulaşmanızı sağlar. Yükseköğretim Kurulu Yayın ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’na bağlı olan YÖK Tez Merkezine sizde E-Devlet kullanarak giriş yaptıktan sonra tezinizi yükleyebilir hem de erişime açık olan tezleri araştırmalarınıza kaynak olarak kullanabilirsiniz. Detaylı YÖK Tez Merkezi kullanımı makalesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/

ceviri

Academia

Academia, global olarak çok sayıda akademisyen ve öğrenci tarafından sürekli kullanılan ücretli ya da ücretsiz sürüme sahip bir makale sitesi platformudur. Kolay arayüzü ile PDF indirmek, makale aramak veya makale yüklemek için ücretsiz (Basic) sürüm yeterlidir. Ancak “biri makalesinde sizi referans olarak gösterdi” gibi gelen bildirimlerin detaylarını görmek isterseniz ücretli (Premium) sürümü kullanmanız gerekmektedir. Academia kullanarak kolayca aradığınız içeriklere ulaşabilir, istediğiniz yazarları takip ederek akademik bir ağ oluşturabilir veya kategori bazlı detaylı incelemeler yapabilirsiniz.

https://www.academia.edu/

PubMed

Genel olarak tıbbi içerikler ve makalelerin yer aldığı Pubmed, milyonlarca online dergi, kitap ve akademik makalelere ücretsiz olarak ulaşmanızı sağlayan bir platformdur. Üç büyük bileşeni bulunan Pubmed, sağlık alanındaki çalışmaları iyileştirme araştırmalarına destek verilmesi amacıyla yayın hayatına devam etmektedir. Pubmed platformunun bileşenleri aşağıdaki gibidir.

  1. MEDLINE adındaki bileşen platformun en önemlisidir. Ağırlıklı olarak genetik, kimyasal ve finansman gibi alanlarda içerik sağlar.
  2. PMC olarak isimlendirilen bileşen ağırlıklı olarak arşivleme için incelenerek seçilen dergi makalelerini içerir.
  3. Kitaplık kısmı olarak bilinen bileşen ise biyomedikal, yaşam bilimleri, ve sağlık alanlarıyla ilgili veri tabanları, kitaplar ve raporları içerir.

PubMed, İngilizce sağlık makale siteleri arasında yer alan en otoriteli sitedir denilebilir. Bu nedenle sağlıkçıların iyi değerlendirmesi gerekir.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

DergiPark Akademik

Diğer makale siteleri kadar ünlü olan bir diğer platform ise Dergi Park Akademik. TÜBİTAK’a bağlı olarak yayın hayatını sürdüren Dergipark ücretsiz bir şekilde makale ve dergi taraması yapabileceğiniz ve yaptığınız taramaları araştırmacıya kadar özel bir alana indirip çıkan yayınları ücretsiz PDF olarak indirebileceğiniz bir platformdur.

Türkiye’de akademik çalışmalarda araştırmacıların gözde sitelerinde olan DergiPark, çok detaylı arama ve bir çok alanda akademik makaleye ulaşmanızı sağlar. Sadece Türkçe değil İngilizce dilinde de makaleler bulunan sitede, makalelere ait tüm ulusal ve uluslararası standartlar da kontrol edilmektedir.

https://dergipark.org.tr/tr/

Web of Science

Fen bilimleri, sosyal bilimler ve insani bilimleri gibi alanlarda kaliteli araştırmalardan oluşan makalelere ulaşmanızı sağlayan Web of Science İngilizce makale siteleri arasında en popülerlerden birisidir. Kurumsal veya kişisel olarak hesap açabileceğiniz Web of Science aracılığıyla ilgilendiğiniz yayınlardan bir liste yapabilir ve bunları sınırsız olarak kaydedebilirsiniz.

Thomas Reuters’ın geliştirdiği bir veri tabanı olan ve İngilizce makale siteleri arasında yer alan Web of Science gelişmiş arama özelliklerine sahiptir. Başlık, kaynak adı, yazar adı, yayın tarihi gibi alanlarla detaylı tarama yapabileceğiniz gibi İngilizce dışında Arapça, Rusça, Portekizce, İspanyolca gibi dillerde de makalelere ulaşabilirsiniz.

https://login.webofknowledge.com/

Scopus

Hızlı, kolay kullanıma sahip ve araştırma konusunda faydaları çok fazla olan Scopus, bilimsel ve akademik makale okuma siteleri arasında ilgi gören bir makale arama motorudur. Scopus kullanarak genelde İngilizce kaynaklara ulaşabileceğiniz gibi, siteyi kullanmaya başlamadan önce oluşturacağınız hesapla yapacağınız kişileştirmeler istediğiniz özelliklere sahip yayınlara ulaşmanızı kolaylaştıracaktır.

Scopus kullanarak biyoloji, fizik, kimya, mühendislik, matematik, sağlık bilimleri, sosyal bilimler ve çevre bilimleri gibi bir çok alanda bilimsel kaynaklar açısından zengin ve alanında uzman kişiler tarafından hazırlanmış kaynaklara kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

https://www.scopus.com/

TR Dizin

TÜBİTAK ULAKBİM tarafından kurulan TRDizin bir çok akademisyen ve alanında uzman bilim insanı tarafından kullanılmaktadır. Sosyal Bilimler, Diş Hekimliği, Eczacılık, Mühendislik, Temel Bilimler, Sağlık Bilimleri, Veterinerlik, Sosyal ve Beşeri Bilimler gibi bir çok alanda binlerce makale içeren TRDizin, 2000’li yılların başından beri internet sitesinde makale adı ve yazar gibi ayrıntılarla taranmış yayınlara ve varsa bu yayınlara ait tam metinlere elektronik ortamda çevrimiçi olarak Türkçe veya İngilizce olarak ulaşmanızı sağlar.

https://trdizin.gov.tr/

Nature

Alanında uzman bir çok akademisyen ve bilim insanı tarafından hazırlanan akademik ve bilimsel makalelere Nature dergisi platformundan ücretli veya ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Bir çok alanda saygın içeriklere sahip olan Nature.com İngilizce makale siteleri arasında en saygın sitelerden bir tanesidir. Bilimsel ve akademik makaleler hariç araştırmalar, istatistikler gibi akademik ve bilimsel makalelerinizde kullanabileceğiniz tüm bilimsel verilere Nature platformundan ulaşabilirsiniz.

https://www.nature.com/

Megep

Mesleki ve Teknik Eğitim Programlar ve Öğretim Materyalleri olarak geçen MEGEP içeriklerine çevrimiçi olarak erişebilir, akademik ve bilimsel makalelerinize kaynak olarak kullanabilirsiniz. Türkçe ücretsiz makale siteleri arasında yer alan MEGEP, yüzlerce içeriğe sahip geniş bir platformdur. Megep adresi üzerinden yayın hayatı sonlanan siteye eba üzerinden aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

http://meslek.eba.gov.tr/

Tez ve Makalelere Nereden Ulaşabilirim?

Akademik ve bilimsel çalışmalarınızı özellikle tezlerinizi hazırlarken araştırmaya nerden başlamanız gerektiği konusunda karar veremeyebilir, Bu süreçte çalışma ve araştırmalarınızda kullanmak için Tez ve Makalelere Nereden Ulaşabilirim sorusunu sürekli aklınızdan çıkmaz. Bu sorunun cevabı ve Tez yazımında işinize yarayacak siteler ve makale sitelerine ait tüm detayları sizler için yukarda derledik.

Yazımızda yer alan makale siteleri akademik ve bilimsel çalışmalarınızda sizlere yol gösterip yardımcı olacaktır.

Makale Nereden Okuyabilirim?

Makale Nereden Okuyabilirim sorusuna yanıt olarak en iyi makale okuma sitelerini sizler için yazımızda derledik. Yazımızda yer alan ücretli veya ücretsiz, Türkçe veya İngilizce tüm makale okuma siteleri araştırma, tez hazırlama ve yayın süreçlerinizde en büyük destekçiniz olacaktır.

Makale Veri Tabanı Nedir?

Makale veri tabanı, içerisinde yer alan makalelerin yazar adı, makale adı, makale kategorisi ve daha detaylı bazı niteliklere göre makale araması yapabileceğiniz, yüklenen makalelerin ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğunun kontrol edildiği platformlardır.

Ücretli veya ücretsiz olarak makalelerinizi ekleyebileceğiniz makale veri tabanları, yazımızda anlatılmıştır. Makale siteleri ve makale veri tabanları hakkında tüm detaylar için yazımızı dikkatlice okumanızı öneririz.

SCI-Hub’a Nasıl Girilir?

Sci-Hub, akademik ve bilimsel makalelere ücretsiz erişim olarak kullanabileceğiniz bir servistir. Sci-Hub hakkında buraya tıklayarak açılan yazımızdan detaylı bilgi alabilir, kullanımı öğrenebilirsiniz.

Pubmed’de Arama Nasıl Yapılır?

Pubmed platformundan makale arama yaparken dergiye göre arama, yazara göre arama ve tarihe göre arama olarak 3 farklı şekilde arama yapılabilir.

Yazara göre arama yaparken, yazar adı ve soyadı arasına hiçbir noktalama işareti koymadan arama kısmına yazabilirsiniz. Yazarın adı değil soyadı biliniyorsa yazar arama etiketi kullanılarak aradığınız yazara ulaşabilirsiniz. Yazarın tam adını biliyorsanız tam adını doğru bir şekilde tersten arama kısmına girmelisiniz.

Dergiye göre arama yaparken, Pubmed arama motoruna derginin eksiksiz başlığını veya başlığın kısaltmasını, ISSN numarası gibi kriterlerden bir tanesini girmeniz gerekmektedir. Eğer arama yaparken günlük arama alanı etiketi olan [ta] etiketini kullanmazsanız Pubmed altında yer alan tüm her şey de arama yapılacaktır. Sadece dergilerde arama yapmak için ilgili etiketi kullanmalısınız.

Tarihe göre Pubmed araması yaparken, yıl/ay/gün şeklinde arama yapılmalıdır. Tarih alanında arama yaparken kullanılabilir tarih alanları aşağıdaki gibidir.

  • Yayın tarihi [dp] ,
  • Elektronik yayın tarihi [epdat] ,
  • Basılı yayın tarihi [ppdat] ,
  • Giriş tarihi [edat] ,
  • MeSH tarihi [mhda],
  • Oluşturma tarihi [crdt]

Belirli bir tarih aralığında arama yapmak için tarihler arasına : koyarak ve yukarıdaki tarih alanlarından gerekli olanı kullanılarak arama yapmanız gerekmektedir.

Pubmed’de arama yaparken yukarıda anlatılanlar dışında ek filtreler bulunmaktadır. Makale türü, dil, konu, metnin türü gibi bir çok filtre bulunan Pubmed aramasında bu filtreleri kullanarak Türkçe makale ve yabancı makalelere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Google Akademik Arama Nasıl Yapılır?

Google Akademik kullanım kolaylığı sayesinde arama yapmak çok kolaydır. Google Akademik sitesine girdikten sonra araştırmanız veya çalışmanızla ilgili gerekli anahtar kelime, yazar adı, başlıklar gibi kriterleri arama çubuğuna yazıp aramayı başlatabilirsiniz.

Arama yaptığınız kelimeye ait sonuçlar açılınca ekranın sol kısmından yıla göre filtreleme yapabilir, sıralamayı alakaya veya tarihe göre değiştirebilir, dil seçeneğinizi seçebilir ve arama yapılacak türleri belirleyebilirsiniz.

Yazımızda akademik ve bilimsel çalışmalarınızda kullanabileceğiniz makale siteleri ve makale aramaya yönelik bilgileri derledik. Akademik ve bilimsel çalışmalarınızda yardımcı olması umuduyla hazırladığımız içeriğimizi okurken başarılar dileriz.

intihal dusurme hizmeti

Yorum Yap