Literatür Taraması

Yerli Yabancı Literatür Tarama Siteleri – 14 Literatür Sitesi

Yerli Yabancı Literatür Tarama Siteleri - 14 Literatür Sitesi

Literatür tarama siteleri, tez veya makale yazım sürecinde tutarlı ve zengin içerik yazmak için ihtiyacınız olan şeyler arasında yer alıyor. Bu nedenle sağlam bir makale veya tez için sağlam bir literatür taraması gereklidir. Bunun için de bu yazımızda İngilizce ve Türkçe literatür tarayabileceğiniz siteleri derledik. Dilerseniz, ayrıntılara geçelim;

En İyi Literatür Tarama Siteleri

İçindekiler

Literatür tarama siteleri özellikle lisans ya da yüksek lisans için tez yazanların hatta doktora tezlerini yazanların olmazsa olmaz yardımcılarıdır. Bu siteler sayesinde farklı kaynaklara dayanarak yazılan tezlerden öğrenilen bilgiler alınır ve yorumlanıp sentezlenerek sunulur. Araştırma yapmada ve araştırmanın ilerlemesini sağlamada literatür siteleri oldukça önemlidir. Özellikle iyi yazılmış bir tezin iyi araştırmalara dayanması gerektiği düşünüldüğünde literatür taramaları kaçınılmazdır.

Burada tarama yapmadan önce ilk olarak anahtar kelimeleri çıkarmak gerekmektedir. Kaynak tarama siteleri üzerinde yapılacak aramalarda oldukça etkili ve hızlı sonuçlar almanız için gerekli bir ön şarttır. Daha sonra web sitelerinden araştırma yapmak istediğiniz konu ile ilgili tezleri incelemek gerekmektedir. Bu web siteleri;

  1. YÖK Ulusal Tez Merkezi.
  2. Türkiye Belge Sağlama Sistemi(TÜBES)
  3. Google Akademik
  4. Google Scholar
  5. Scopus
  6. YÖK Tez Merkezi olarak bilinmektedir. Bu siteler makale tarama siteleri olarak da adlandırılmaktadır. Kullanıldığında oldukça verimli ve etkili yazıların çıkmasında size yardımcı olacaktır.

1.YÖK Ulusal Tez Merkezi

Tez tarama siteleri arasında Türkçe kaynak olarak verilen en iyi kaynaklardan biridir. Türkiye ve hatta dünyada yazılmış çoğu teze kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Telif hakkına dikkat edilmesinden dolayı tezlerin hepsini bulmak biraz zordur. Bu yüzden tez yazarlarından bilgi almak en mantıklı seçenek olacaktır.

2.Türkiye Belge Sağlama Sistemi(TÜBES)

Akademik bilgilerin paylaşımı açısından ülkemizdeki kaynak sayısını arttırmak adına kurulmuştur. Oldukça etkili literatür taramaları yapmaya imkan tanımaktadır. Burada belge sağlama hizmeti, fotokopi ya da ödünç verme şeklinde oluşmaktadır.

3.Google Akademik

Google tarafından kullanılan etkili bir makale arama sitesidir. Makale okuma siteleri arasında en kapsamlı sitelerden biridir. Google üzerinden arama yapılarak istenilen makaleye rahatlıkla ulaşmak mümkündür. Dünya çağında bir arama olduğu unutulmamalıdır.

4.Google Scholar

Yine Google tarafından kullanılan bir web sitesidir. Aslında akademik ile birlikte aşağı yukarı aynı işlevi görmektedir. Oldukça etkili ve güzel bir site olarak bilinmektedir.

5.Scopus

Yabancı kaynaklı sitelerden biridir Uluslararası çalışma yürütmek istenildiğinde kullanılabilir. İçerisinde bulunan veriler oldukça değerli ve etkin kullanıma uygundur. Kullanımı ve araştırma yapılması oldukça basittir.

6.YÖK Tez Merkezi

Literatür tarama sistemleri arasında en kapsamlılarından biridir. YÖK üzerinde yazılmış tezlerin çoğu burada bulunmaktadır. Tez yazarları ile ilgili de çoğu bilgi bulunmaktadır. Bu bağlamda iletişimin de önemli olduğu düşünüldüğünde çok rahat bir şekilde tez yazarlarına ulaşmanız sağlanacaktır.


Yabancı Literatür Tarama Siteleri

Yabancı literatür tarama siteleri genel olarak Google üzerinde kullanılan akademik tezlerin bulunduğu sitelerdir. Aynı zamanda yabancı üniversitelerin kütüphaneleri ya da tez tarama merkezleri burada kullanılmaktadır. Özellikle;

  1. EThOS
  2. Oatd.Org
  3. The Open University
  4. NDLTD Launches Scholarly Journal
  5. UCLİBRARY
  6. Bournemouth University
  7. Stanford Library
  8. The University Of Brıtısh Columbıa

Gibi siteler İngilizce literatür tarama siteleri arasında geçmektedir. Bu web sitelerinde İngilizce olarak arama yapılabilmektedir. Kolaylıkla sonuçlar karşınıza çıkacaktır.

Tıp Literatür Tarama Siteleri

Burada aslında çok farklı siteler bulunmamaktadır. Yukarıda açıklanan tez tarama siteleri genel olarak tüm fakültelerin tüm bölümlerini kapsamaktadır. Tıp fakültesi için de yukarıda belirtilen;

  1. YÖK Ulusal Tez Merkezi.
  2. Türkiye Belge Sağlama Sistemi(TÜBES)
  3. Google Akademik
  4. Google Scholar

Gibi siteler tıp fakülteleri için tez arama sonuçlarını verecektir. Önemli olan doğru anahtar kelimeler ile literatür tarama programı kullanmaktır. Bu tarama programları da istediğiniz konuya ulaşmak adına size oldukça fazla yarar sağlayacaktır.

Literatür Tarama Süreci Nasıl İşliyor?

Literatür Tarama Süreci Nasıl İşliyor?

Literatür tarama süreci öyle düşünülenin aksine karmaşık değildir.  Herhangi bir konu hakkında yapılan araştırmaların tümüne verilen isimdir. Burada tez konusu ile ilgili olan her şeyin araştırması yapılabilmektedir. Tarama yapılırken bir takım süreçlerden de geçmek gerekmektedir. Bu süreçler literatürün doğru yapılmasında oldukça önemlidir.  Adımlara bakıldığında;

Adım 1: Bir konu ve alan belirlemesi oldukça önemlidir.

Konu seçilirken öncelikli olarak çalışmayı sevdiğiniz ve ilgili olduğunuz bir alanı seçmek gerekmektedir. Daha önce yapılan çalışmalar mevcutsa onları destekleyecek çalışmalar ortaya koymak önemlidir. Burada konunun ne kadar araştırmaya uygun olduğunu da belirlemek gerekmektedir. Eğer çalışmanız hakkında az bilgi varsa bu konuda araştırmaya girilmemelidir.

Adım 2: Okuma ve araştırma sırasında notlar alınması önemlidir.

Önce konu belirlenmeli. Konu belirledikten sonra yukarıda belirtilen sitelerden tez araştırmaları yapılmalıdır. Literatür araştırması süreci aslında burada başlamaktadır. Tezleri belirledikten sonra onların üzerinde çalışmalar yaparken kesinlikle notlar alarak konuları okumak gerekmektedir. İntihale düşmemek adına notlarınızı kullanmanız tez yazımında oldukça etkili olacaktır.

Adım 3: Tutarlı davranmak gerekmektedir.

Bilgileri alırken ve tez yazma aşamasında işlerken kesinlikle bilgilerin net ve tutarlılık sağlaması gerekmektedir. Eğer bir önceki satırda “A” dediğiniz bir veriye bir sonraki satırda “B” derseniz bu tezin tutarlılığını ve geçerliliğini sorgulatacaktır.

Adım 4: Geri bildirim odaklı olun ve çalışmalardan sürekli geri bildirimler alın.

Bu adım genelde tez danışmanınız ile gerçekleştirme imkânı bulunmaktadır. Fakat bu aşamada ulaşabildiğiniz kim varsa sorulmalı ve tez hakkında geri bildirimler alınmalıdır. Bilimsel makale tarama siteleri arasında araştırma yapılırken tezlerin yazımına ve genel yapısına dikkatlice bakılmalıdır. Bu sayede dolaylı yoldan da geri bildirim oluşmaktadır.


Yorum Yap