Makale

Ücretsiz Makale Okuma Siteleri – 14 Akademik Site

Ücretsiz Makale Okuma Siteleri | 7 Akademik Site

Ücretsiz makale okuma siteleri ile birlikte literatür taraması yaparken daha geniş alanlara ulaşıp daha fazla kaynağa erişim sağlayabileceksiniz. Kullanabileceğiniz 14 adet akademik makale sitesi sizler için derlendi. Dilerseniz, detaylara geçelim;

Makale Okuma Siteleri Hangileridir?

İçindekiler

Makale okuma siteleri, sıkı makale takipçileri için harika platformlardır. Tabii makale okumayı sevmenin yanında ödevler ve çeşitli tezler için de bu platformlar harika kaynaklar içerir. Makaleye nerede nasıl olursa olsun ihtiyaç duyduğunuz anda sizlere binlerce makalenin içeriğini sunmak için bu siteler oluşturulmuştur.

Doğru kaynaktan bilgi alma ya da doğru verilere ulaşma adına bu sitelerin de önemi oldukça büyüktür. Bu web siteleri için, yapılan araştırmaların ve çalışmaların iyi konumlandırılması ve etkin bilgiler içermesi için güvenirliklerinden hiçbir şekilde taviz verilmemesi gerekir. Bu ücretsiz makale siteleri şu şekildedir:

  1. ScienceDirect
  2. Scopus
  3. Academia
  4. DergiPark
  5. YÖK Tez
  6. Google Akademik
  7. Springer Link
  8. TR Dizin
  9. Megep
  10. Research Gate
  11. Nature
  12. PubMed
  13. Yök Akademik
  14. Bilim ve Teknik Tubitak

Oldukça bilindik ve etkin çalışmaları kendi bünyelerinde toplayın insanlar için faydalı bir makale kütüphanelerini içerisinde barındırırlar. Şimdi dilerseniz bu siteleri derinlemesine irdeleyerek siteleri tanıyalım.

Makale Okuma Siteleri

Makale siteleri, kendi aralarında aynı işi yapıyor olarak görülse de bu sitelerin içi müthiş bir bilgi deryasıdır. O yüzden sadece açıklamalar ile yetinilmeyip beğenilen sitelerin içerisinde ki yazıların da incelenmesi gerekmektedir.

Makale Okuma Siteleri Hangileridir?

1.ScienceDirect

Yapmak istediğiniz araştırmalar için tam metinli dergi makaleleri ile birlikte kitapları da içinde bulunduran milyonlarca yayına sahip bir sitedir. İçerisinde anahtar kelime araması bile bulunmaktadır. Fakat ScienceDirect tam anlamıyla ücretsiz değildir. Fakat ücretsiz sunumuyla da sizlere oldukça yüksek hizmetler sunmaktadır.

https://www.sciencedirect.com/

2.Scopus

Yazı okuma siteleri arasında İngilizce dil özelliğinin ön plana çıktığı ikinci sitedir. Makaleleri hızlı ve kolay erişimi gerçekleştirmenizi gerçekleştirir. Matematik, fizik, kimya… Vb birçok alanda uzmanların yazdığı kaynaklara erişim sağlamaktadır. Bunların dışında da bir profil oluşturup özelleştirmeler gerçekleştirmeniz için de fırsat yaratmaktadır.

https://www.scopus.com/home.uri

3.Academia

Academia, Amerika Birleşik Devleti merkezli olan bir sosyal ağ ortamıdır. Fakat dünya üzerinde bilinen en yaygın olarak kullanılan siteler arasındadır. Bir profil oluşturmanızı ve özelleştirmeler yaparak farklı tarzlarda ve konularda yazılmış makalelere ulaşmanızı sağlamaktadır. İçerisinde 25 milyondan fazla içerik bulunmaktadır.

https://www.academia.edu/


4.DergiPark

DergiPark, Türkçe bilimsel makale siteleri arasında ilk sıraya koyduğumuz sitelerden biridir. TUBİTAK bünyesinde açılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nde yayımlanan makalelerin elektronik platformda yayımlanmasını sağlamaktadır. Bunun dışında DergiPark, ulusal makalelerin standartlara uygun olup olmadığını incelemesini gerçekleştirirken makalelerin uluslararası platformlarda uygunluğunu incelemektedir.

Bir alt yapı hizmeti sunarak da sistem üzerinde makalelere kolay ulaşımı sağlamaktadır. 2020 dataları incelendiğinde günlük ortalama olarak kullanıcı girişi 100.000 kadardır. Ülkemiz üzerinde oldukça sık kullanılan bir sitedir.

https://dergipark.org.tr/

5.YÖK Tez

YÖK Tez, diğer bir ismi de Ulusal Tez Merkezi, Türkiye de üniversiteler için hazırlanmış olan ve burada yüksek lisans, doktora tezlerinin içerisinde barındırılan devletin bir kurumu olan YÖK tarafından oluşturuşmuş bir sitedir.

Akademik makale siteleri arasında ülkemizde başı çekmektedir. Burada ülkemiz topraklarında yazılmış yüksek ve dokrora tezlerinin hepsi bulunmaktadır. Özellikle öğrenciler için etkin bir kaynak sitedir. Oldukça yüksek kullanım oranına sahiptir.

https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/

6.Google Akademik (Scholar)

Dünyanın en bilinen arama motorlarından biri olan Google tarafından 2004 senesinde Scholar’ın satın alınmasıyla Google Akademik ’in serüveni başlamıştır. Akademik makaleler arasında arama yapmanızı sağlayan bir platform olan Akademik, dünya üzerinde yazılmış ve bünyesinde bulunan makaleleri karşınıza çıkartmaktadır. Hatta makalelerin atıf sayıları için dahi size kolaylık sağlayan etkili bir platformdur.

https://scholar.google.com/schhp?hl=tr

7.Springer Link

Ücretsiz makale siteleri arasında en önemli makale siteleri arasında yer alan sitemize geldik. Bu site de çoğunlukla kullandığımız siteler gibi global çapta bilinen bir makale sitesidir. Makaleler üzerinde araştırmalar yapmanızı ve kolaylıkla istediğiniz bilgileri elde etmenizi sağlamaktadır.

https://link.springer.com/

8.TR Dizin

Daha önceden UVT adında faaliyetlerini yürüten sistemin adı 2013 yılından sonra TR Dizin olarak değişmiştir. Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanında sayısız makale içeren TR Dizin makale sitesi Ulakbim tarafından oluşturulmuş makale siteleri arasında yer almaktadır.

https://trdizin.gov.tr/

9.MEGEP

Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesinin kısaltılmış hali olan MEGEP sayesinde Mesleki ve Teknik Eğitim Programlar ve Öğretim Materyallerine çevrimiçi olarak ücretsiz bir şekilde erişebilirsiniz.

http://meslek.eba.gov.tr/

10.Research Gate

ResearchGate makale siteleri arasında en popüler olan makale siteleri arasında yer alır. ResearchGate bir akademik profil ve sosyal ağ sitesidir. ResearchGate sayesinde akademik yayınlarınızı paylaşabilir, aradığınız akademik yayınlara çevrimiçi olarak ulaşabilirsiniz. Bir çok araştırmacı ve bilim insanı makalelerini ResearchGate platformunda yayınlar ve diğer kullanıcılar da bu ücretsiz bilimsel makalelere çevrimiçi olarak her zaman ulaşabilirler.

https://www.researchgate.net/

11.Nature

Dünyanın en bilinen bilimsel makale siteleri arasında yer alan Nature.com, akademisyenlerin yayınladıkları araştırmalar, istatistikler ve diğer bilimsel çalışmalara ait yayınlara ulaşabileceğiniz bilimsel makale sitesidir.

https://www.nature.com/

12.PubMed

PubMed, sağlık ve tıp bilimleri alanlarında en popüler bibliyografik veri tabanı olan MEDLINE’da arama yapmak için ücretsiz bir platformdur. Biyomedikal dergilerinden milyonlarca dergi makalesine referanslar içerir ve günlük olarak güncellenir. Sağlık ve tıp alanında yayın yapan makale siteleri arasında en popüler olan makale sitesidir.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

13.Yök Akademik

YÖK’ün alt alanı olan Yök Akademikte herhangi bir kelime ile arama yapabilirsiniz. Arama yaptığınızda o kelime ile ilgili akademisyenler, makaleler, bildiriler, kitaplar ve tezler karşınıza çıkacaktır. Ücretsiz makale siteleri içerisinde yer almaktadır.

14. Bilim ve Teknik Tubitak

Bilimle ilgili makale okuma siteleri arasında yer alan Bilim ve Teknik, blog tarzında okumayı sizlere sunuyor. teknolojiden sağlığa kadar birçok kategorisi olan bu siteden ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz.

Makale Nerede Okunur?

Makale nerede okunur ve makale nereden bakılır sorularına cevap olarak Türkçe veya İngilizce dillerinde yazılmış akademik ya da bilimsel makalelere ScienceDirect, Springer Link, ResearchGate, Google Akademik – Google Scholar, YÖK Tez Merkezi, Academia, PubMed, DergiPark Akademik, Web of Science, Scopus, TR Dizin, Nature ve Megep gibi siteleri kullanarak erişebilirsiniz. Listelediğimiz sayfalarda yer alan makalelere ücretli veya ücretsiz olarak erişebilirsiniz. Makale Okuma Siteleri için buraya tıklayınız.

Akademik Makale Nasıl Bulunur?

Makale sitelerine girdikten sonra en büyük sorun makale sitelerini kullanmak olmaktadır. Makale siteleri arama motorları nerdeyse tüm sitelerde aynı olmakla birlikte, arama sürecinde sizin ne arayacağınızı tam olarak bilmeniz gerekmektedir. Önceki başlıklarda listelediğimiz makale siteleri kullanımlarına sitemizden ulaşabilirsiniz.


İlginizi Çekebilir: İntihal Programları – 15 Program

Yorum Yap