Kaynakça, belli bir konuda araştırma yaptıktan sonra yararlanılan kaynakların isminin, yazarının ve konunun belirli bir düzen içinde yazılmasıdır. Kısacası hazırlanan bir yazı ya da tez de hazırlanan tüm kaynakların içeriğinin belirtildiği bölüme kaynakça denir. Hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken en kritik nokta, yazıda yararlanılan kaynakların tamamının yer almasıdır.
Genellikle alfabetik düzen içinde yazılması yazılmaktadır. Ayrıca yazımı için de bir takım kurallar bulunmaktır. Kurallar genellikle APA olsa da MLA kurallarına uygun da yazılabilmektedir. Bu formatlar hem tezin hem de kaynakçanın yazımını oldukça kolaylaştırmaktadır.
APA Kaynakça Nasıl Yazılır?
APA kaynakça yazma, genellikle tezlerde kullanılan bir formattır. En sık kullanılan APA kuralları genellikle Word programı sayesinde de kolaylıkla yazılmaktadır. Kaynakçaları ve genel yazı düzenini Word üzerinde APA formatına uyumlu kaynakça yazabilmek için;
Adım 1: Öncelikli olarak bir Word belgesi açmanız gereklidir. Word dosyası açın.

Adım 2: “Giriş” paneli sizi karşılayacaktır. O panelin üç adım sağında bulunan “Başvurular” paneline gelin.

Adım 3: Burada ilk önce yazı stilinizin APA ile uyumlu olup olmadığına bakacağız. “Still” paneline gelin ve “APA” yazısı olduğundan emin olun.

Adım 4: Şimdi APA kaynakça oluşturma işlemini gerçekleştirmek için tam aşağıda bulunan “Kaynakça” sekmesine girin.

Adım 5: Açılan pencerede “Kaynakça” yazan yere tıklayın. Gelen bölümde de örneğe uygun bir şekilde kaynakçanızı belirtin.

Adım 6: Kaynakçayı tam olarak APA’ya uygun yazabilmek için; önce yazarın adını ve kitabın basım yılını yazın. Daha sonra alıntı yapılan kitabın adını belirtin. Son olarak basım yerini ve yayın evinin adını yazarak kaynakça yazımını tamamlayın.
Adım 7: Word Apa kaynakça yazma, genel itibarı ile bu şekilde oluşmaktadır. Eğer metin içi alıntılama yapacaksanız da “Still” ikonunun yanında bulunan “Alıntı Ekle” bölümüne giriş yapın.

Adım 8: “Yeni Kaynak Ekle” seçeneğine tıklayın.

Adım 9: Şimdi burada gerekli bölümleri doldurun. Böylelikle istediğiniz yere kaynak eklemiş olacaksınız.
APA kaynak gösterme yukarıda bulunan adımlarda anlatıldığı gibidir. Genel kural ve işleyiş ile devam edildiğinde formata uygun bir şekilde kaynakça yazımı gerçekleşecektir. Bu şekilde kolayca istediğiniz gibi kaynakça yazabilirsiniz.
MLA Kaynakça Nasıl Yazılır?
MLA kaynakça yazma, APA’dan çok farkı bulunmayan bir formattır. Tam ismi Modern Language Association of America olarak bilinmektedir. Özellikle akademik dürüstlük istenildiğinde bu formatta da rağbet oldukça fazladır. Fakat çok bir fark aralarında bulunmamaktadır. Genellikle MLA da müzik, tiyatro, felsefe… İle ilgili metinler için kullanılmaktadır. Atıf yapılmış eser başlığı altında da yer almaktadır. MLA formatına uygun kaynakça yazabilmek için;
Adım 1: Bir Word belgesi açmanız gereklidir. Word dosyası açın.

Adım 2: “Giriş” paneli sizi karşılayacaktır. O panelin üç adım sağında bulunan “Başvurular” paneline gelin.

Adım 3: Burada ilk önce yazı stilinizin APA ile uyumlu olup olmadığına bakacağız. “Still” paneline gelin ve “MLA” olarak bu kısmı değiştirin.

Adım 4: MLA kaynakça oluşturma işlemini gerçekleştirmek için tam aşağıda bulunan “Kaynakça” sekmesine girin.

Adım 5: Burada “Kaynakça” ibaresine tıkladıktan sonra gelen panelde kaynaklarınızı yazabilirsiniz. Yazarın öncelikli olarak soy adını. “Makale Başlığı.” Yayımlanan dergi adı Cilt numarası (Yayın Tarihi): Sayfa No. Şeklinde verileri girin.
Adım 6: Bu şekilde kolaylıkla kaynakça yazılmış olacaktır. Eğer alıntı eklemek isterseniz de “Alıntı Ekle” diyerek gerekli yerleri doldurabilirsiniz. Böylece alıntıları da MLA formatına uygun şekilde eklemiş olursunuz. Word MLA kaynakça yazma da kolaylıkla gerçekleşecektir.
Yorum Yap