Makale

Tıp Makale Siteleri | Sağlık Konulu 13 Akademik Site

Tıp makale siteleri

Tıp makale siteleri ile sağlık alanında literatür taraması yapabilirsiniz. Dünya üzerinde yer alan sağlık konulu siteler sizin için derlendi. Dilerseniz, ayrıntılara geçelim;

1) Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)

İçindekiler

Dünya Sağlık Örgütü-DSÖ (World Health Organization -WHO) 1948 yılında kurulmuş halk sağlığını korumak amacı ile kurulmuş ve herkesin sağlık imkanlarını erişim sağlaması için çaba harcamaktadır.  https://www.who.int bağlantısı ile erişim sağlanabilen DSÖ çeşitli hastalıklar ve rahatsızlıklar hakkında doğrudan veriler yayınlayarak doktorlar, sağlık çalışanları veya sosyal araştırmacılar için en önemli sağlık verilerinin paylaşıldığı siteler arasında bulunmaktadır. Sitede bulunan veriler kısmından istenilen veriler görüntülenebilmekte ve ülke bazında istatistiklere erişilebilmektedir.

2) PubMed

PUBMED ABD’nin ulusal tıp arşivinde yer alan önemli tıp makale siteleri arasında bulunan bir veri tabanıdır. Sağlık alanında çeşitli konularda paylaşılan hakemli yazıların yanı sıra doktorlar ve sağlık çalışanları bu çalışmaların özetlerine de bu site üzerinden erişebilmektedir. Siteye https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ bağlantısı ile erişim sağlayıp sağlık alanında yapılan uluslararası verilere veya güncel gelişmelere erişilebilir. Sitede hem konunun kolay kelimelerle tanımı ile basit aramalar hem de konunun ilişkili yönlerinin görünebileceği kapsamlı aramalar yapabilmek mümkündür. İngilizce sağlık makale siteleri arasında otoriter konumda bulunan bu site üzerinde her türlü sağlık makalesi bulmak mümkün.


3) MedScape

MedScape 1995 yılından beri doktorlar ve sağlık çalışanaları için yüksek kaliteli hakemli veriler yayınlaması sebebi ile yol gösterici bir web sitesi olmuştur. Siteye ücretsiz şekilde kaydolabilen kullanıcılar elli civarında hakemli dergi ve yayına erişebilmektedir. Aynı zamanda da tıp dünyasındaki son gelişmeler, tıp sözlüğü, tıp ders kitapları, ilaç veri tabanı gibi çeşitli sekmeleri kullanıcıların kullanımına sunarak bilim dünyasına katkı sağlamaktadır.  Tıp makale siteleri arayan kullanıcılar https://www.medscape.com adresi üzerinden siteye erişebilmekte ve kolaylıkla sekmeler arasında gezebilmektedir.

4) Epocrates

Epocrates, hastalık, teşhis, ilaçlar hakkında  tıbbi verileri sağlayan bir mobil uygulamadır. Doktorlar ve diğer sağlık çalışanlarının yanı sıra kullanıcılar bu siteden ilaç dozu, hastalık yönetimi ya da tıbbi haberlerle ilgili detaylara erişebilmektedir. Tüm kullanıcılar için ücretsiz olan bu uygulama günümüzde en iyi mobil tıp uygulamaları arasında yer almaktadır ve Sağlık makale sitesi arayan kullanıcılar https://online.epocrates.com/ bağlantısından online sayfasına doğrudan ulaşım sağlayabilmektedir.

#image_title

5) Amerikan Tıp Derneği  (American Medical Association)

Amerikan Tıp Derneği 1847 yılından beri ABD’deki doktorlar için oluşturulan ve tıp ile bilimi teşvik etmek üzerine kurulu bir dernektir. Sitesinde tıptaki en güncel gelişmeler bulunmasından dolayı sağlık alanında herhangi bir konuda bilgi arayan kullanıcılar için en doğru sitelerdendir.  Aynı zamanda genç doktor adayları için tıp ile ilgili her detayı kapsayan bir kuruluş olmasından dolayı yön gösterici nitelik taşımaktadır ve tıp makale okuma siteleri arayan kullanıcılar https://www.ama-assn.org bağlantısı ile doğrudan siteye erişebilmektedir.

6) WebMD

WebMD https://www.webmd.com insan sağlığı ile ilgili çevrimiçi haberler yayınlayan ve yıl içerisinde birçok ziyaretçi alması ile bilinen bir Amerikan şirketidir. Site içerisinde bulunan diğer doktorlar ile iletişime geçmeyi sağlayan tartışma alanları ve tıbbı semptomlarını girerek hastalık araması yapılabilen alanı kullanıcıların doğrudan ilgisini çeken özelliklerdendir. Eczacı makale okuma siteleri arasında yer alan bu site aynı zamanda piyasaya yeni gelen ilaçlar hakkında da bilgi edinebilecek veri tabanına da sahiptir.

7) Ulusal Sağlık Enstitüleri, NIH- National Institutes Of Health

NIH ABD hükümeti tarafından tıbbi araştırmalar yapmak ve hizmet sağlamak için yönetilen bir ajanstır. 27 farklı araştırma merkezinden oluşmaktadır ve ücretsiz olarak elde edilebilen önemli hakemli makalelerde yayınlanmış bilimsel bilgileri içermektedir. Hastalıkların nedenlerinin yanı sıra önlenmesi hakkında dikkatli incelemelerden sonra yayınlanan çalışmaları da içermektedir.  Bu nedenle tıp araştırma makale siteleri arasında yer alan https://www.nih.gov/ tıp uzmanları için önemli bir veri tabanıdır.

8) UptoDate

UptoDate https://www.uptodate.com doktorlar tarafından yazılan kanıtlanmış bilgilerin bulunduğu önemli sağlık makale sitelerinden birisidir. Site aynı zamanda sağlık sektöründe iyileştirilmelere yönelik düzeltmeleri de analiz etmeye çalışarak halk sağlığını en iyi şekilde geliştirecek yöntemleri tavsiye etmektedir. İlaç endüstrisinden herhangi bir fon kabul etmemesi ile birlikte güvenilirliğini de kamuoyuna ispat etmeye çalışmaktadır.

9) ClinicalKey

ClinicalKey Elsevier tarafından yayınlanan devasa bir tıp kütüphanesi erişimi sunmaktadır. Makale okuma siteleri arayışında olan kullanıcılar https://www.clinicalkey.com sayfası üzerinden siteye ulaşabildikleri gibi mobil uygulaması üzerinden de bilgi edinebilmektedirler. Kanıta dayalı bilgi paylaşımı yapıldığından kullanıcılar tarafından her türlü tedavi yöntemi, ilaç gibi konularda kullanıcıların bilgi edinebildiği güvenilir bir platformdur.

10) MedicineNet

MedicineNet WebMD’ye ait olan içerisinde yüksek kalite bilgilerin bulunduğu bir tür tıbbi bilgi edinme sitesidir. https://www.medicinenet.com adresinden kullanıcılar haber bültenleri, bilimsel makaleler veya sağlık alanındaki çeşitli konulardaki tartışmalara erişebilmektedir. Sitede var olan veriler iyi referans verilmiş olduğundan ve tıp uzmanları tarafından yazıldığından kullanıcılar için güvenli bir ağ oluşturmaktadır.

11) MedlinePlus

MedlinePlus medikal alanda dünyanın en büyük ansiklopedilerinden birisidir. ABD tarafından hem milli sağlık kütüphanesi hem de sağlık enstitüsü tarafından desteklenmektedir. Kullanıcılar https://medlineplus.gov/ adresi üzerinden hastalıklar ya da ilaçlar üzerine araştırmalar yapabilmekte ve güncel sağlık haberlerini takip edebilmektedir.

12) OMIM (Online Mendelian Inheritance in Man)

OMIM bilinen tüm hastalıklar hakkında bilgi ve araştırmaların yer aldığı ve bu hastalıkların genler ile ilişkilerinin analizlerinin bulunduğu online bir veri tabanıdır. İngilizce makale okuma siteleri arasında yer alan OMIM’e https://www.omim.org/ sayfası üzerinden istatistikleri inceleyebilmekte ve genom dizilişleri hakkında ayrıntılı bilgilere sahip olabilmektedir.

13) Dove Medical Press

Dove Medical Press kullanıcılara https://www.dovepress.com/ online sitesi üzerinden açık erişim sağlayan hakemli ve bilimsel makalelerin bulunduğu yayıncı platformdur. Aynı zamanda önemli hemşirelik makale siteleri arasında bulunmaktadır ve yetmiş altı bin üzerinde bulunan yayın sayısı ile sağlık alanında öne çıkan bir kurum özelliği taşımaktadır.