Makale örnekleri, tez veya araştırma yazım sürecinde daha iyi işler çıkarabilmek adına size yol gösterici olabilir. Alanınızda daha önceden yazılmış makaleleri görmek, tarzı fark etmek, gidişatı görmek ve yöntemi keşfetmek sizin için büyük kazanç olacaktır. Bu bağlamda akademiye bir nebze de olsa faydamız olması için akademik makale örnekleri olan siteler sizler için derlendi. Dilerseniz, makale hangi siteden okunur? Sorusunu yanıtlayarak ayrıntılara geçelim;
Daha İyisi: Makale Örnekleri
Türkçe Makale Örnekleri Olan Siteler
İçindekiler
- Ulusal Tez Merkezi
- DergiPark
- Google Akademik ( Google Scholar )
- Academia
- TR Dizin
- Megep
1) Ulusal Tez Merkezi ( YÖK Tez )
Ulusal Tez Merkezi, öğrenciler arasındaki adı ile YÖK Tez, Türkiye’de yer alan bütün yüksek lisans ve doktora tezlerini bulabileceğiniz bir site. YÖK tarafından organize edilen bu organizasyon ile bilimsel makale örnekleri erişilebilir hale gelmiştir.
Akademik anlamda önsöz yazımı, tez giriş yazımı veya sonuç yazımı gibi örnekleri görebileceğiniz en iyi site diyebiliriz. Dilerseniz, seçtiğimiz akademik makale örneklerine bakalım;
2) DergiPark
Türkçe makale örnekleri arayışında en fazla tercih edilen sitelerden birisi olan DergiPark, TUBİTAK projesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’de yayınlanan akademik makalelerin dijital ortama entegresini sağlamaktadır. Ancak, şunu da unutmamak lazım; bütün makaleler yayınlanmıyor. Ulusal makaleler, standartlara uygunsa yayınlanıyor. Aşağıdaki linkten örneklere ulaşabilirsiniz.
3) Google Akademik ( Google Scholar )
Google akademik, Türkiye ve dünya yer alan bütün bilimsel makalelere ulaşabileceğiniz ücretsiz bir platform. Dünyada en popüler arama motoru olan Google, 2004 senesinde Scholar’ı satın almıştı. Bu organizasyonu satın alması ile birlikte akademik makaleler de derlenmeye başlandı. Üstelik, bu platformda yapılan atıf sayısını da görebiliyorsunuz.
Bilimsel makale örneği araması yaparken atıflara dikkat ederseniz, daha iyi bir seçim yapmış olabilirsiniz. Örneğin, yüksek atıf alan bir makalenin başarılı bir makale olduğu bilinir.
Google Scholar hakkında önceki yayınımızda rehber niteliğinde anlatım yapmıştık. Google Akademik nedir? Yayınımızı da değerlendirebilirsiniz.
4) Academia
Merkezi, Amerika Birleşik Devleti’nde yer alan bu platform, dünyada en fazla kullanılan makale okuma siteleri arasında yer alıyor. Türkçe, İngilizce ve birçok dilde makale bulabileceğiniz bu sitede 26 milyondan fazla makale var. Bu makaleler, farklı tarzlarda yazıldığı için tam olarak bilimsel sayılmayabilir. Çünkü, bu siteye kayıt yapıp makale yayınlamak kolaydır. Bu yüzden ünlü kişilerin makalelerine göz atmanız sizin için iyi olacaktır.
5) TR Dizin
Ulakbim’in organize ettiği TR Dizin, sosyal bilimler ve fen bilimleri alanında birçok makale içeriyor. Türkçe makale örnekleri bulabileceğiniz bu site, 2013 yılına kadar UVT olarak biliniyordu. 2013 yılından sonra ise TR Dizin olarak anılmaya başlandı.
Örneğin, TR Dizin’de yer alan bir psikoloji makale örneği
6) Megep
Yeterlilik ve kazanımlar modüllerini içerisinde barındıran Megep, Mesleki ve Teknik Eğitim Programlar ve Öğretim Materyaller’ine ücretsiz bir şekilde erişebileceğiniz bir sitedir.
Siteye gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.
İngilizce Makale Örnekleri Bulabileceğiniz Siteler
- SpringerLink
- ScienceDirect
- Scopus
- Web Of Science
- ResearchGate
- PubMed
1) SpringerLink
İngilizce makale örnekleri araştırıyorsanız bu site size göre. Çünkü, yabancı dilde paylaşımlar yapan ve ücretsiz olan bu sitede dilediğiniz konu ile ilgili arama yapabilirsiniz. Sitenin ‘’Search’’ bölümüne dilediğiniz konuyu İngilizce olarak yazmanız yeterlidir. Şuradan siteye gidebilirsiniz;
2) ScienceDirect
Yabancı olan bu sitede dergi makalelerini bulabilirsiniz. Üstelik, keyword bölümünde dilediğiniz anahtar kelime aramasını yapabilir, kolayca aradığınız makaleleri elde edebilirsiniz. Ücretsiz kullanımı bulunan bu sitenin ücretli yanları da var.
3) Scopus
İngilizce akademik makale örneklerini kolay bir şekilde bulabileceğiniz bu sitede; Fizik, kimya ve matematik gibi alanlarda uzman kişilerin kaleme aldığı makaleleri bulabilirsiniz. Sitede birçok dil var ancak ağırlıklı olarak İngilizce kullanılıyor. Eğer, bu sitede kişiselleştirme yapmak istiyorsanız mutlaka profil oluşturmanız gerekiyor.
Siteye gitmek için buraya tıklayın.
4) Web Of Science
Sosyal bilimler ve fen bilimleri alanında kaliteli çalışmaları içerisinde barındıran bu veri tabanında keywordlere göre araştırma yapabilirsiniz. Üstelik, profil açarak bu araştırmaları sınırsız bir şekilde yapmanız da mümkündür.
Siteye gitmek için buraya tıklayın.
5) ResearchGate
Makale örnekleri ararken birçok makalenin bu sitede olduğunu görmüşsünüzdür. Akademik profil oluşturularak yayın yapılabilen bu platformda birçok alandan birçok uzman kişinin yazdığı makalelere ulaşabilirsiniz. Linki aşağıda;
6) PubMed
Bu sitede genel olarak tıp makale örnekleri yer alıyor. 30 milyona yakın dergi ve kitabı online tarayabileceğiniz bu sitede çok kaliteli içerikler bulmanız mümkün.
Siteye gitmek için buraya tıklamanız yeterlidir.
Tezlere Nasıl Ulaşırım?
Tezlere ulaşmak için Ulusal Tez Merkezi sitesine girmeniz yeterlidir. Bu panelden dilediğiniz bölümün tezlerine ulaşabilir, PDF olarak indirebilirsiniz.
Yorum Yap