Google Akademik, yalnızca akademik konular ve makalelerle ilgili tarama yapmaya olanak sağlayan bir arama motorudur. Özgün adı “Google Scholar” olan bu platform, 20 Kasım 2004 tarihinde hizmete sunulmuştur. Çeşitli kaynaklar sunması ve araştırma imkânı sağlamasıyla oldukça işlevsel olan bu platform, özellikle lisans derecesi ve sonrası için önemli bir yardımcı konumundadır.
Dünyanın çeşitli yerlerinden, farklı makaleler okuma ve inceleme imkânı, araştırmalara zengin bir kaynak olması ile bu arama motoru; özellikle öğrenciler, öğretmenler ve araştırmacılar tarafından şiddetle tercih edilmektedir. Bununla birlikte, bilimsel araştırmalar yapma hususunda en çok ziyaret edilen kaynaklardan biri olduğu bilinmektedir.
Google Akademik, bu hizmeti tamamen ücretsiz vermekte ve her geçen gün eklenen yeni makalelerle aktif olarak bünyesini geliştirmektedir. Bunların yanında en çok beğenilen ve işlevsel görülen özelliklerinden biri “alıntılama” özelliğidir. Bu özellik araştırma konunuzda en çok atıf atılan makaleleri görmenizi sağlamaktadır. Ayrıca özel bir araştırma yapılmıyorsa da bu özellik sayesinde hangi konunun popüler olduğuna dair bilgi edinilebilmektedir.
Google Akademik Nasıl Kullanılır?
İçindekiler

Google Akademik arama motoru kullanımı son derece kolaydır. Sayfayı açtığınızda karşınıza alışık olduğunuz görünümde bir arama motoru çıkmaktadır. Araştırılmak istenen konu, makale ya da yazar ismi yazılarak doğrudan sonuçlara ulaşılabilmektedir. Bu motor aracılığıyla herhangi bir araştırma yapmak için bir hesap edinmek şart koşulmamaktadır.
Söz konusu arama motorunun sonuçlarını listelemeden önce araştırmacılarına “Türkçe sayfalarda ara” ve “Herhangi bir dil” olmak üzere iki seçenek sunmaktadır. Bu seçenekle arama yalnızca Türkçe ile sınırlandırılabilmekte ya da herhangi bir dildeki araştırmaları da dâhil ederek daha geniş kaynak imkânı yaratılabilmektedir. Google Akademik de arama yapıldıktan sonra ekranda konuyla ilgili sonuçlar listelenecektir. Sol tarafta bulunan filtreler ile sonuçlar düzenlenebilmektedir. Söz konusu filtrelerden ilki sonuçların tarihlerini sınırlayabilme imkânı sunmaktadır. Bir diğer filtre sonuçları tarihe göre ya da alakaya göre sıralayabilmeyi sağlamaktadır. Son olarak makalelerin patent ve alıntı içerip içermeyeceği belirlenebilmektedir. Bunların yanında içinde barındırdığı “Kitaplık” ve “Uyarılar” kısımları son derece işlevseldir fakat bu özellikleri kullanabilmek için bir profile sahip olmak gerekmektedir. Şimdi dilerseniz bir profile nasıl sahip olunacağını inceleyelim.

Google Akademik Özellikleri Nelerdir?
- Çoklu dil desteği sayesinde araştırma yapmak istediğiniz dil seçeneğini bulabilirsiniz.
- Google veya diğer arama motorlarında yayınlamayan binlerce makale, dergi, kitap gibi akademik içeriklere Google Akademik üzerinden ulaşabilirsiniz.
- İlgili alanlarınıza göre yeni makaleler yüklendiğinde bildirim alabilirsiniz.
- Araştırmalarınızı kaydederek indirme ihtiyacı duymadan istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.
- Çoklu dosya formatını desteklemektedir. Araştırdığınız dosya formatını seçebilirsiniz.
- Araştırma yaptığınız içerik içerisinde bir kısmı alıntılayıp o kısımla ilgili makalelere ulaşabilirsiniz.
- Google Scholar, Google algoritmalarıyla her gün daha güvenli ve bilimsel sonuçlar sunmaktadır.
Google Akademik Profil Oluşturma Nasıl Yapılır?
Google Akademik profil oluşturma, kısa bir sürede gerçekleştirilebilecek son derece basit bir işlemdir.
- Adım 1: İlk olarak akademik sayfasına girin.
- Adım 2: Daha sonra sayfaya girildiğinizde sağ üst tarafta bulunan “Oturum Açın” butonuna tıklayın.
- Adım 3: Google hesabı ile giriş bu şekilde gerçekleşir.
- Adım 4: Giriş yaptıktan sonra sol üst taraftaki “Profilim” butonuna tıklanarak bir profil oluşturun.
- Adım 5: Bu noktada yapılması gereken ilk adım kişisel bilgilerin girilmesi, ikinci adım da eğer varsa yazılan makalelerin profile eklenmesi ve son adım da “Ayarlar” panelidir.
- Adım 6: Yönlendirmeler sayesinde kolayca bir profil oluşturulduktan sonra profil bilgilerini düzenlenebilmekte ve isteğe bağlı profil fotoğrafı koyulabilmektedir.
Google Akademik Arama Motoru Hangi Amaçla Kullanılır?
Google Akademik arama motoru, temel olarak belirli bir konuda daha önce yapılmış çalışmaları, makaleleriaraştırmak ve incelemek amacıyla kullanılmaktadır. Bununla birlikte faklı bir perspektiften bakıldığında, yapılan çalışmalarla araştırmacılara katkı sağlamak amacıyla kullanılabilmektedir. Yeterli kaynak olmadığında kaynak zenginliğinden faydalanmak ve popüler araştırma konuları takip etmek amacıyla da kullanılabilmektedir.
Google Akademik Atıf Tarama Nasıl Yapılır?
Google Akademik atıf tarama, bilimsel çalışmalara yapılan atıfları öğrenme yöntemidir. Google Akademik kullanarak yayınlara yapılan atıflar nasıl bulunur sorusunun cevabı çok basittir. Bunun gerçekleşmesi için yapılması gerekenler;
- Adım 1: Öncelikli olarak sayfaya giriş yapın.
- Adım 2: Sayfada “alıntılarım” butonuna tıklayın.
- Adım 3: Bir sonraki adımda kişisel bilgileri doldurun.
- Adım 4: Bu işlemlerden sonra yazılan isim ile eşleşen yayınların listesi sıralanmaktadır. Alt kısımda bulunan “tüm makaleleri görün” seçeneği seçilmelidir.
- Adım 5: Daha sonra size ait çalışmaları seçtikten sonra “ekle” butonuna tıklanmalıdır.
- Adım 6: İşlem tamamlandıktan sonra profildeki makale listesinin otomatik olarak güncellenmesinin istenip istenmediği sorulmaktadır. Otomatik güncellenme tercih edilirse kişiye ait makaleler profile eklenmekte; tercih edilmezse kişiye ait makaleler e posta bildirimi aracılığıyla kişinin onayına sunulmaktadır.
- Adım 7: Tüm bu aşamalardan sonra Google Akademik, kişinin çalışmalarından yapılan alıntıları taramaya hazır hale gelmektedir.
- Adım 8: “Profilime git” butonuna tıkladıktan sonra artık toplam atıf sayısı, genel gelişim grafiği, alıntı yapmış makaleler rahatlıkla görülebilmektedir. Makalelere yapılan atıf, araştırmacının bilimsel aktivite düzeyini belirlemede önemli bir kriterdir. Ayrıca farklı platformlarda bir makalenin atıf sayısını öğrenmek üyelik gerektirirken, burada ücretsiz olarak öğrenilmektedir.
Google Akademik ID Nasıl Alınır?
Google Scholar Id almak çok kolay ve ücretsizdir. Google Akademik ID almak için aşağıdaki adımları takip ediniz.
- Google Scholar adresine gidiniz.
- Gmail hesabınız varsa E-Posta bilgilerinizi girerek oturum açınız. Gmail hesabınız yoksa Hesap Oluştur bağlantısını kullanarak Google Akademik ve diğer Google hizmetlerinde kullanmak için E-Posta oluşturduktan sonra oluşturduğunuz E-Posta adresiyle tekrar giriş yapmayı deneyiniz.
- Oturum açtıktan sonra Alıntılarım linkine tıklayınız ve açılan sayfada yer alan Düzenle butonuna tıklayınız. Açılan ekranda Google Scholar hesabınızı güncelleyebileceksiniz.
- Açılan pencere de profil bilgilerinizi doğru bir şekilde güncelleyiniz. Güncelleme sırasında “Profilimi herkese açık yap” seçeneğini işaretlemeyi unutmayınız.
Google Scholar Ücretsiz Mi?
Google Scholar yani Google Akademik tarafından sunulan hizmetlerin tamamı ücretsizdir.
Google’da Makale Arama Nasıl Yapılır?
Google’da makale arama yapmak çok kolaydır. Google Akademik makale arama yapmak için ana sayfada bulunan arama çubuğunu kullanabilirsiniz. Arama çubuğuna aramak istediğiniz makaleye göre anahtar kelime, yazar adı, makale adı vb. gibi bilgileri yazıp doğrudan arama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Arama yaparken, arama çubuğu altında yer alan dil seçeneklerinden “Her hangi bir dil” veya “Türkçe sayfalarda ara” seçeneklerinden bir tanesini seçerek aramanızı daha özel hale getirebilirsiniz.
Arama yaptıktan sonra açılan makale arama sonuçları ekranında sol menüde 3 tane filtre bulunmaktadır.
- Tüm zamanlar filtresi kullanarak makale yılı seçebilir veya özel bir tarih aralığı belirleyebilirsiniz.
- Arama kelimelerine göre “Alakaya göre” veya “Tarihe göre” arama sonuçlarınızı sıralayabilirsiniz.
- Arama sonuçlarının patentleri veya alıntıları içerip içermeyeceğini belirleyebilirsiniz.
Yorum Yap