Aktaranlı alıntı yapma, birincil kaynağa ulaşılamadığı zaman ikincil kaynağa atıf yapmamak için ‘aktaran’ ifadesi kullanılarak yapılan atıf türüdür. Aktaranlı atıf yaparken metin içerisinde birincil kaynağın referans alındığı belirtilir.
Aktaranlı atıflarda muhakkak ‘aktaran’ ifadesine yer verilir. Bu atıf stili, doğrudan değil, dolaylı yoldan yapılmaktadır.
Aktaranlı Alıntı Nasıl Yapılır? APA Stili
Aktaranlı alıntı, APA stiline göre aktaran ifadesi kullanılarak yapılır. APA aktaran gösterme, tam olarak şu adımlar takip edilerek yapılmaktadır;
- Aktaran ifadesi kullanılarak atıf yapılacaksa önce hangi kaynağa atıf verileceği belirlenir. Bu tip alıntılarda, asıl kaynağın yazarının adı soyadı muhakkak bilinmelidir.
- Birincil kaynağın yazarının soyadı tam olarak yazılır ve virgül konarak adının baş harfi belirtilir.
- Birincil kaynağın hangi yılda yazıldığı bilgisi de eklenir.
- Yıl bilgisinden sonra noktalı virgül konulur ve ‘’aktaran’’ ifadesine yer verilerek ikincil kaynağın yazarının künye bilgisi eklenir.
- İkincil kaynağın da hangi yılda birincil kaynaktan aktarım yaptığı muhakkak en son kısımda belirtilmelidir.
Aktaranlı alıntı eğer cümle sonunda yapılacaksa tam olarak şu şekilde yapılır:
Aktaranlı alıntı, cümle içerisinde yapılacaksa şayet şu şekilde olmalıdır:
Aktaranlı Alıntı Örnekleri
Aktaranlı alıntı örnekleri, ikincil kaynaklardan yapılan alıntıları kapsar. Dolaylı yoldan yapılan atıflara birkaç örnek şöyle verilebilir;
- (Bilir, 2005; aktaran Gül,2010)
- (Beykent, 1998; aktaran Kent, 2001, s.10).
- Benmez’in tanımıyla ifade etmek gerekirse (aktaran Güç, 2003, s. 5)
- (İşçi, 2013, s. 25; aktaran Aşkale, 2023, s. 5).
Aktanlı alıntı yaparken dikkat edilmesi gereken nokta, atıf verirken mutlaka ‘aktaran’ ifadesinin kullanılmasıdır.
İlgili İçerik: Tezi Kaynakçada Gösterme
Aktaran Kaynakçada Gösterilir Mi?
Birincil kaynağa ulaşılamadığı için aktaran kaynakçada gösterilir. Asıl kaynağa kimden aktaran yapıldıysa kaynakçada o yazarın eserine yer verilmelidir. Kaynakçada ulaşılamayan kaynağın künye bilgisi yer almamalıdır.
İlgili İçerik: Dergideki Makaleyi Kaynakçada Gösterme
Atıf metin içinde kime yapıldıysa kaynakçada o eserin künyesi yazılır. Örneğin makalenizde bir kurama yer vereceksiniz ve o kurama dair yazılmış bir esere atıf yaparken aktaran kullandınız diyelim. O zaman metin içinde aktaran olarak kullandığınız eserin bilgilerini kaynakçada vermeniz gerekmektedir.