Lisans Lisansüstü Eğitim

İkinci Öğretim Nedir? Ders Saatleri ve Örgünle Farkı

ikinci ogretim nedir

İkinci öğretim, derslerin akşam saatlerinde yapıldığı ve örgün öğretim ile aynı eğitim programının işlendiği öğretim türüdür. Çalışanlar ve 17.00’dan sonra ders almak isteyen kişilerin tercihidir. Dersler, krediler ve diploma aynıdır sadece ders saatleri farklıdır. Diplomada ikinci öğretim diplomasıdır yazmaz.

 İkinci öğretim hem lisans hem de ön lisans programları için geçerlidir. İkinci öğretimin normal öğretimden en önemli farkı ise derslerin akşam yapılmasıdır. Herhangi bir işte çalışanlar iş çıkışında derslere rahatlıkla katılım sağlayabilmek için özellikle ikinci öğretimi tercih edebilir. İkinci öğretim ile normal öğretimin ders saatleri ve yerleştirme puanları farklıdır.

İkinci Öğretim Ders Saatleri

İçindekiler

İkinci öğretim ders başlama saati 16.00-17.00 iken ders bitiş saati 21.00’ı bulmaktadır. İkinci öğretim ders saatleri genellikle akşam saatleridir. Önce birinci öğretime devam eden öğrenciler derslere devam eder. Sonrasında ise ikinci öğretime kayıt yaptıranlar aynı derse katılır. Bazı kişiler akşam yapılan derslerden dolayı ikinci öğretimi seçebilir.

İkinci Öğretim ile Örgün Öğretim Arasındaki Farklar

İkinci Öğretim ile Örgün Öğretim Arasındaki Farklar
  • İkinci öğretimde ders saatleri akşam iken birinci öğretimde gündüzdür.
  • Birinci öğretimde kayıt için herhangi bir harç yatırma durumu yok iken ikinci öğretimde vardır dolayısıyla ikinci öğretim ücretlidir.
  • Ders saatleri birinci öğretime göre daha esnek olduğu için ikinci öğretim daha çok çalışanlar tarafından tercih edilmektedir.
  • İkinci öğretimin giriş puanı, örgün öğretime göre daha düşüktür.

Bunlar dışında örgün öğretim, ikinci öğretim farkı yoktur. Aldıkları diplomalar da aynıdır. İki programdaki öğrencilerin hakları ve gördükleri dersler aynıdır.

İkinci Öğretim Paralı Mı?

Evet, ikinci öğretim paralıdır. İkinci öğretime kayıt yaptıranların ödemek zorunda oldukları bir harç söz konusudur. Harç miktarı tercih edilecek olan bölüme göre değişiklik gösterir. Her yarıyılın başında ders kaydı yapmadan önce harç ücreti ödenir.

İkinci Öğretimin Dezavantajı Var Mı?

İkinci öğretim birinci öğretim ile kıyaslandığı zaman dezavantajlarından birisi derslerin akşam geç saatte bitmesidir. Diğer bir dezavantaj da her dönem harç ücreti yatırılmasıdır. Derslerin akşam yapılması ve ücretli olması dışında herhangi bir dezavantajı yoktur.

İlginizi Çekebilir: Tez İçindekiler Bölümü Oluşturma

Devlet Üniversitesi İö Ücretli Ne Demek?

Devlet üniversitesi iö ücretli demek, Yükseköğretim Kurumu’na bağlı olan kamu üniversitelerdeki lisans ve ön lisans programlarının ikinci öğretimidir.

2.Öğretim Ücretleri Ne Kadar?

2. Öğretim ücretlerinin her bölümde aynı olan sabit bir ücreti yoktur. Bu ücretler genellikle mühendislik ve hukuk fakültelerinde diğer bölümlere göre daha yüksektir. Ayrıca ücretlerde her yıl belli oranlarda artış yapılır.

1.Öğretim ve 2.Öğretim Aynı Anda Okunur Mu?

1.öğretim ve 2. öğretim aynı anda ancak programlardan biri lisans diğeri ön lisans olur ise okunabilir. Yani aynı anda iki lisans ya da iki ön lisans programındaki bölümlerin 1. ve 2. öğretim olarak okunma durumu yoktur. Örnek verecek olursak; 4 yıllık işletme okuyan biri 2 yıllık muhasebe bölümünü ikinci olarak okuyabilir.

İkinci Öğretim Diploması Farklı Mı?

Hayır, ikinci öğretim diploması farklı değildir. İkinci ve örgün öğretimlerde diplomalar aynıdır. İki grup da aynı eğitimi aldığı için farklılık yoktur.

İkinci Öğretim Burs Alabilir Mi?

Evet, burs alabilir. Eğitim hakları, örgün öğretim ile aynıdır. Burs durumu da diğer programla aynıdır, burs alabilirler.

Keşfedin: Tez Nasıl Yazılır?